Saç Diplerinde Acı Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Saç diplerinde acı ve ağrı neden olur, bu ağrılar nasıl geçer? Saç diplerinden tüm baş bölgesine yayılan ağrı, günlük aktivitelerinizi can sıkıcı bir hale getirebilir. İşte, saç diplerindeki ağrıyı gidermek için yapmanız gerekenler:

Saç derisi, saç telleri arasında kaybolduğu için genellikle unuttuğumuz bölgelerden biridir. Saç diplerinde oluşan ağrı, acı ve hassasiyet, aslında bir takım problemlerin sinyali olabilir. Saç dibindeki ağrı ve acının farklı sebepleri vardır. Ağrının hangi sebepten kaynaklandığını anlamak için, saçlarınızı analiz etmeniz gerekir. Eğer ağrı uzun süredir devam ediyorsa, bir dermatoloji uzmanına görünmeniz daha iyi sonuçlar verebilir.

Saç Diplerinde Acı ve Ağrı Neden Olur?

  1. Saç Nezlesi

Kadınlarda sık görülen bu hastalık, saçları sık ve gür olan erkeklerde de görülebilir. Saçları iyi kurutmamak, saç nezlesinin başlıca sebebidir. Bu durum saç köklerine iğne batması gibi acılara yol açar. Sık sık tekrarlanırsa ve müdahale edilmezse, saç dökülmelerine yol açabilir.

  1. Saç Bakım Ürünleri

Saç bakım ürünleri, kimyasal içerir ve ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Saç diplerinde oluşan tahriş, kendini acıma ve yanma hissiyle belli eder. Özellikle paraben ve sodyum sülfat içeren ürünler, saçın doğal yağı olarak bilinen sebumu yok eder. Bu da köklerin ihtiyaç duyduğu nemi alamamasına ve saç derisinin kurumasına neden olur. Yakın zamanda yeni bir ürün kullandıysanız ve saç diplerinde acı hissi oluştuysa, ürünü kullanmaya ara vermeniz gerekir.

  1. Mantar Enfeksiyonları

Saç derisinde görülen mantar, kaşıntı ve yanmaya yol açar. Aynı zamanda saç dökülmesi problemi de artar. Özellikle çocuklarda görülen tinea mantarı, bulaşıcıdır. Saç derisinde soyulma ve kızarıklığa neden olur. Tedavi edilmezse kalıcı saç kayıplarına yol açabilir.

  1. Sedef Hastalığı

Bağışıklığı zayıf olan kişilerde görülen sedef, pullu bir görünüme sahiptir. Ayrıca bölgesel yaralara ve saç diplerinin acımasına da neden olur.

  1. Bazı İlaçlar

Kemoterapi ve ilaç tedavisi alan kişilerde, saç diplerinde acı ve saç dökülmesi gibi yan etkiler görülebilir. Tedavi süreci bittikten sonra bu ağrılar yok olur.

  1. Saç Derisinin Yağlı ve Kuru Olması

Saç diplerindeki acının en yaygın nedenlerinden biri de saçın aşırı yağlı olmasıdır. Bu durum saç derisinin pH dengesini bozar ve hassasiyet yaratır. Aşırı kuru saç derisi ise nemsizlik nedeniyle pullanmaya ve saç diplerinin kaşınmasına neden olur.

  1. Saçları Toplamak

Saçı sürekli olarak sıkı bir şekilde toplamak, saç tellerinin hava almasını önler. Bu durum ağrı ve acılara yol açabilir. Eğer saç diplerinizde acı varsa, sıkı topuzlar, örgüler ve at kuyruğundan uzak durun. Ayrıca saçınızı çok sert bir şekilde taramayın ve kaşınan bölgeleri kaşımayın.

Saç Diplerindeki Ağrı Nasıl Geçer?

  1. Öncelikle mantar, sedef gibi bir hastalığınız varsa, mutlaka doktora başvurun ve ilaçla tedavi yöntemini deneyin. 
  2. Kemoterapi sebebiyle ağrıyan saç dipleri, tedavi süreci bittikten sonra kendiliğinden geçer. Ancak durumu doktorunuza bildirmeyi unutmayın.
  3. Eğer saç diplerindeki ağrı diğer sebeplerden kaynaklanıyorsa, doğal ve bitkisel bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Ayrıca çay ağacı yağı, biberiye yağı, lavanta yağı gibi yağları karıştırarak kür hazırlayabilir ve kürle saçınıza masaj yapabilirsiniz. Bu yağlar antiseptik etkisiyle saç derinize iyi gelir. Yağı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 
  4. Saç derisi kuruluğunu önlemek için, saçınızı çok sıcak suyla yıkamayın ve sebum etkili şampuanlar kullanın.
  5. Aşırı yağlı saçınız varsa, saçınızı düzenli olarak yıkayın ve yağlanmayı azaltmak için doğal bakım kremleri kullanın.
  6. Saçınızı toparken aşırı sıkmamaya dikkat edin. Özellikle yatarken, mutlaka saçınızı açın ve havalanmasına izin verin.

Şunlara da göz atın;

  1. Saç dökülmesine ne iyi gelir?
  2. Saç uzatma yöntemleri
  3. Saç biti nasıl temizlenir?
  4. Sağlıklı saçlar için bakım tüyoları
  5. Saç için hangi vitamin kullanılmalı?

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Ocak Ayı Sebze ve Meyveleri Nelerdir, Ocak Ayında Ne Yenir?
Kolay Yılbaşı Tatlıları: Yılbaşı Menüsüne Çok Yakışacak 45 Nefis Yılbaşı Tatlısı
Ayfer Yavi Börek Yapmanın Püf Noktalarını Anlatıyor
Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Şelengo Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata