Rutubet Nasıl Önlenir: Rutubet Önleyici 7 Doğal Yöntem
Evdeki rutubet nasıl giderilir? Rutubet oluşmaması için ne yapmak gerekir? Rutubet neden olur? İşte, evdeki rutubeti önlemek için uygulayabileceğiniz 7 doğal yöntem:

Rutubet, su buharının neme dönü��mesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle zemin ve bodrum katlarında meydana gelen rutubet, hem eve, hem insan sağlığına, hem de mobilyalara zarar verir. Rutubet olan evlerin duvarlarında zamanla ıslaklık, dökülmeler, kabarmalar ve lekelenmeler meydana gelir. İnsan sağlığı açısından da çok tehlikeli olan rutubet, bazı doğal yöntemlerle giderilebilir. Ayrıca bazı noktalara dikkat ederek de rutubetin azalmasını sağlayabilirsiniz.

Rutubet Nasıl Önlenir?

Evde rutubet oluşmasını önlemek için şunlara dikkat edin;

  1. Ev içinde çamaşır kurutmayın.
  2. Evi sık sık havalandırın. Kış aylarında evi havalandırmak için pencerelere havalandırma ızgarası takabilirsiniz.
  3. Evin içine veya dışına yalıtım yapabilirsiniz.
  4. Eski ve ahşap pencereler yerine pvc pencereleri tercih edebilirsiniz.
  5. Duvarları boyarken anti küf boya kullanabilirsiniz.
  6. Pencere kenarındaki boşlukları silikon ve köpükle kapatabilirsiniz.
  7. Tıkalı yağmur olukları açılmalı, sızdıran çatılar tamir edilmelidir. 
  8. Kalorifer peteklerini mobilya veya perdelerle kapatmayın.
  9. Odanın içi çok eşyayla doluysa, odayı biraz boşaltmaya çalışın.

Rutubet Önleyici 7 Doğal Yöntem

  1. Karbonat


Karbonat, rutubete karşı uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelir. Ağzı açık bir kasenin veya hava geçiren bir torbanın içerisine bir miktar karbonat koyun. Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir.

  1. Kaya Tuzu Lambası


Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.

  1. Limon Kolonyası


Limon kolonyası, rutubet yüzünden ortaya çıkan siyah lekeleri gidermek için kullanılır. Temiz bir beze bir miktar kolonya dökün ve lekeli bölgeleri silin. Ardından duvarın ıslak kalmasını önlemek için, saç kurutma makinesiyle kurutun. 

  1. Kedi Kumu


Karbonat gibi kedi kumu da rutubeti içine hapseder. Sık sık rutubet oluşan bölgelere küçük kapların içerisine kedi kumu yerleştirebilirsiniz. Ancak evde kedi besliyorsanız, kedi kumlarını dikkatli bir şekilde yerleştirmeye özen gösterin.

  1. Sirkeli Su


Rutubet, mobilyalarda, özellikle dolap içi, duvar ve tavanlarda lekelenmelere yol açar. Bu lekelenmeleri gidermek için bir ölçü sirke ve bir ölçü su ile karıştırın. Temiz bezi sirkeli suya batırın ve lekeli bölgeleri bu suyla temizleyin. Lekelerin önemli ölçüde azaldığını göreceksiniz.

  1. Limon Tuzu Karışımı


Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem olan limon tuzunu da rutubeti önlemek için kullanabilirsiniz. Isıya dayanıklı bir tencereye limon tuzu koyun ve üzerine bir miktar su ekleyin. Tenceredeki karışımı ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım kıvamına gelince soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Süngeri bu karışıma batırın ve rutubet lekelerinin üzerine yayın. Daha sonra temiz bez yardımıyla ovalayın.

  1. Çay Ağacı Yağı


Çay ağacı yağı, rutubetin neden olduğu leke ve kokuları gidermek için kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Bir sprey şişesinin içine su doldurun. Suyun üzerine 10 damla çay ağacı yağı ekleyin. Rutubetli bölgelere bu karışımı sıkın ve 30 dakika bekletin. Daha sonra rutubet kokusunun ve lekelerin azaldığını görebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  2. Buzdolabı nasıl temizlenir?
  3. Yanmış tencere nasıl temizlenir?
  4. Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet