Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?
Romatoid artrit nedir? Romatoid Artrit belirtileri nelerdir? Ne zaman doktora görünmek gerekir? İşte, Romatoid artrit'in belirtileri ve merak edilenler:

Romatoid artrit (RA), eklemlerin kronik iltihaplanmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Genelde vücudun iki tarafında, küçük semptomlarla yavaş yavaş başlama eğilimindedir. Bu semptomlar haftalar ve aylar boyunca devam eder. Bu hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişir. Semptomların şiddetlendiği dönemlere, alevlenme denir.

Erken Evre Belirtileri Nelerdir?

RA herkesi etkileyebilirken, en sık 30-50'li yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülür. RA'nın erken evre semptomları, her zaman eklemlerde şişlik ve kızarıklık içermez. Erken evre belirtilerinden bazıları şunlardır;

  1. Vücudun belirli bölgelerinde hassasiyet ve ağrı
  2. Vücudun belirli bölgelerinde daha önce olmayan zayıflık
  3. Yorgunlukta gözle görülür bir artış
  4. Genel olarak kendini iyi hissetmeme


İlerleyen Dönem Belirtileri Nelerdir?

RA yavaş yavaş aktif olduğunda, daha belirgin işaretler fark etmeye başlayabilirsiniz.

  1. Eklemlerde kızarıklık: RA eklemlerin astarına saldırır. Bu iltihap alevlendiğinde eklemleriniz kırmızılaşabilir ve dokunulduğunda ısınabilir. Ayrıca şişme de görülebilir.
  2. Tükenmişlik: Vücudunuz iltihapla savaşması için enerji gerektiğinden, her zaman yaptığınız aynı aktiviteleri yaparken yorgunluk ve halsizlikte belirtin bir artış olabilir. Bu yorgunluk birkaç haftadan fazla sürerse, RA parlaması ile uğraşıyor olabilirsiniz. 
  3. Sabah sertliği: Sabah tutukluğu, RA dahil olmak üzere birçok artrit tipinin ana semptomlarından biridir. Eklemleriniz ilk uyandığınızda sertse ve bu sertlik 30 dakikadan uzun sürüyorsa, RA alevlenmesiyle karşı karşıya olabilirsiniz.
  4. Genel eklem ağrısı: Sabah eklem sertliğine ek olarak, özellikle bir süre hareketsiz kaldıktan sonra gün boyunca genel eklem sertliği yaşayabilirsiniz.
  5. Ateş: Eklem ağrısı ve iltihaplanmaya, düşük dereceli bir ateş eşlik edebilir.
  6. Uyuşma: Tendonların iltihaplanması sinirleriniz üzerinde baskı oluşturabilir. Karpal tünel sendromu olarak bilinen bu uyuşma, karıncalanma ve yanma hissine neden olabilir.
  7. Hareket aralığında azalma: Eklemlerinizdeki iltihaplanma, bağların kararsız hale gelmesine veya deforme olmasına neden olabilir. Hastalık tedavi olmaksızın ilerlerse, bazı eklemleri bükemez veya düzeltemez hale gelebilirsiniz.
  8. Eklemlerin dışında iştah kaybı, kuru gözler ve ağız, dirsek ve el gibi yerlerde derinin altında büyüyen sert topaklar, kilo kaybı ve göğüs ağrısı diğer RA semptomları arasındadır.

Ne Zaman Doktora Görünmeliyiz?

RA, tedavi edilmediği takdirde daha da kötüleşebilir. Bu semptomlardan bazılarıyla birkaç haftadan uzun süredir yaşıyorsanız, özellikle sabahları gevşemesi biraz zaman alan eklem sertliğini fark ettiyseniz, doktora başvurmanız önemlidir. RA olmasa bile, kalıcı yorgunluk ve genel bir hastalık hissi, iltihaplanma ile ilgili birçok sorunun öncüsü olabilir, bu nedenle bir doktor tarafından ne kadar erken görülürseniz o kadar iyi olur. RA teşhisini ortaya çıkarabilecek tek bir test yoktur. Bunun yerine kan testleri, röntgen, ultrason ve eklem muayeneleri ile teşhis yapılabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri nelerdir?
  2. Covid sonrası iyileşmeyen yorgunluk nasıl geçer?
  3. Enflamasyon neden olur?
  4. Sürekli uyku hali neden olur?
  5. Algoloji hangi hastalıklara bakar?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı