Romatizmaya Ne İyi Gelir?
Romatizma, kas iskelet sisteminde ve bağ dokularında görülebilir. Peki, romatizmaya ne iyi gelir? Romatoloji Uzmanı Dr. Ali Uğur Ünal, romatizmayı önlemek için yapabileceklerini anlattı.

Romatizma, kas-iskelet sistemi ve bağ dokularında ağrı, şişlik, sertlik ve fonksiyon kaybına neden olan bir grup hastalığı tanımlayan genel bir terimdir. Romatizmal hastalıklar arasında en yaygın olanları osteoartrit, romatoid artrit, lupus, ankilozan spondilit ve gut gibi hastalıklardır. Romatizmanın kesin nedeni her zaman bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, bağışıklık sistemi, enfeksiyonlar, çevresel faktörler, hormonlar gibi çeşitli faktörlerin bu hastalıkların gelişiminde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Romatizmal hastalıkların tedavisi, hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişir ve genellikle ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve fizyoterapi gibi yöntemleri içerir. Erken tanı ve tedavi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

Romatizmaya Ne İyi Gelir?

  1. Sıcak uygulama

Sıcak su torbaları veya sıcak kompresler iltihaplı olmayan eklemlerde ağrıyı hafifletebilir.

  1. Soğuk uygulama

Buz torbaları veya soğuk kompresler İltihaplı eklemlerdeki şişliği ve ağrıyı hafifletebilir. Ancak, doğrudan cilde temas etmemesi için bir bezle sarılması önerilir.

  1. Düzenli egzersiz

Romatoid artrit (RA) için egzersiz, eklem hareketliliğini koruma, kas gücünü artırma ve genel sağlık açısından oldukça önemlidir. Yürüyüş, yüzme veya yoga gibi düşük etkili egzersizler eklemleri güçlendirebilir ve esnekliği artırabilir. Egzersizin düzenli olarak haftada en az 3 gün ve en az 30-40 dakika süre ile yapılması durumunda faydalı olacaktır. Eklemlerde şişlik ağrı gibi durum söz konusu olursa egzersize ara verilmelidir.

  1. Dengeli beslenme

Romatoid artrit (RA) hastalarının beslenmesi, bir kısmını hafifletmeye, beslenmeyi sürdürmeye ve genel sağlıkta beslenmeye yardımcı olabilir. Beslenme tedavisi, hastaların yaşam kalitesini arttırmada önemli bir rol oynar. Genel olarak sağlıklı ve dengeli bir beslenme şeklinin, özellikle bol meyve, sebze ve balık içeren, Akdeniz diyetinin benimsenmesi uygun olacaktır. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar (balık, ceviz, keten tohumu), zerdeçal, zencefil ve yeşil yapraklı sebzeler iltihabı azaltabilir. Probiyotik gıdalar tüketmek bağırsak sağlığı üzerinde etkili olabilir. Bu sen probiyotik (yoğurt, kefir) ve prebiyotik (soğan, sarımsak, tam bölünmeler) besinleri tüketmek koruma sistemini destekleyebilir. Bunun yanında aşırı kilo, eklemeler üzerinde daha fazla baskıya neden olabilir ve RA verimini kötüleştirebilir. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve bunu korumak, canlılığın hafifletilmesine katkı sağlar. RA hastaları bireysel farklılık gösterebilir. Bu nedenle, kişinin özel bir beslenme planı oluşturmak için bir diyetisyen veya doktor ile iş birliği yapmak önemlidir. Stresi azaltarak romatizmal ağrıların kontrolüne yardımcı olabilir ve en önemlisi de kaliteli ve sağlıklı bir uyku, vücudun iyileşme sürecini destekler.

Romatizma, kronik bir hastalık olduğundan düzenli doktor kontrolleri önemlidir. Tedavi sürecinin takibi ve gerektiğinde müdahale edilmesi için bu kontroller aksatılmamalıdır. Romatizmayla başa çıkmak için yukarıdaki yöntemler yardımcı olabilir ancak  Her zaman bir doktora danışmak en doğrusudur. Doktorunuz size en uygun tedavi planını oluşturacaktır.

Yazar:

Romatoloji Uzmanı Dr. Ali Uğur Ünal

Şunlara da göz atın;

  1. Omuz ağrısına ne iyi gelir?
  2. Kol ağrısına ne iyi gelir?
  3. Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  4. Bacak ağrısına ne iyi gelir?
  5. Kulunç ağrısına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Alman Yemekleri: Alman Mutfağından 25 Farklı Tarif
Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?
Zerdeçal Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
Brüksel Lahanası Nasıl Temizlenir ve Soyulur?
Kardeş Mutfaklar'dan 6 Nefis Tarif
2 Kasım Masterchef 2024: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?