Turpgiller familyasına ait olan roka, Akdeniz ülkelerinde oldukça popülerdir. Son yıllarda Avrupa ve ABD'de de tüketilmeye başlanm��ştır. A, C, K ve P vitaminlerine sahip olan roka, kalp sağlığını korur. Sindirime yardımcı olmasının yanı sıra kan basıncını dengeler. Acımsı bir tada sahip olan roka, kansere karşı bağışıklığı güçlendirir. Roka, genellikle salata ve garnitür yapımında kullanılır. Peki, rokayla hangi yemekler yapılabilir. İşte, ev yapımı 10 farklı rokalı tarif:
Roka, krema ve su ile hazırlanan bu çorba, kış aylarında vücudun hastalık direncini arttırır. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanır. Limon dilimleri ile servis edilir. Rokanın en yaygın kullanımlarından biri de pesto sos tarifidir. Parmesan peyniri, çam fıstığı ve sarımsak ile hazırlanan pesto sos, özellikle makarnaların yanına çok yakışır. Tart hamuru, keçi peyniri, krem peynir ve roka ile hazırlanan mini tartlar, fıstık ve domates ile zenginleştirilir. İsteğe göre bütün bir halde veya küçük porsiyonlar olarak sunulabilir. Et yemeklerinin yanında sunulan narlı roka salatası, 15 dakikada hazırlanır. Porsiyonu yaklaşık 95 kalori olan narlı roka salatasını, diyet listelerine de ekleyebilirsiniz. Dilimlenmiş antrikot ile hazırlanan bu yemek, protein bakımından zengindir. Antrikotun üzerine roka eklenir ve pişirildikten sonra servis tabağına alınır. Lezzetini arttırmak için üst kısmına kaşar peyniri ekleyebilirsiniz. Yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulan rokalı mozzarella peyniri, yalnızca 6 malzeme ile hazırlanır. Tabanı roka, üzeri ise domates ve peynir dilimleri ile süslenir. Domatesli sos, parmesan peyniri ve roka ile hazırlanan bu pizza, evde yapabileceğiniz en lezzetli pizzalardan biridir. Pizzanın üst kısmında sevdiğiniz malzemelere yer verebilirsiniz. Erik, roka, kuzu kulağı, çilek, chia tohumu ve bal ile hazırlanan bu salata, diyet ve vejetaryen menülerine uygundur. Ortalama 25-30 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Milföy hamuru ile hazırlanan bu tart, feta peyniri, kuzu eti, patlıcan ve roka yaprakları ile zenginleştirilmiştir. Özellikle çay saatlerinde sunulan tartı tavuk eti ile de hazırlayabilirsiniz. Izgarada pişirilen armut dilimlerini, roka ile bir araya getirdik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Izgara armutlu roka salatasını, peynir, ceviz ve nar taneleri ile zenginleştirebilirsiniz. Şunlara da göz atın;