Robusta, dünya üzerinde en çok ticari hacme ulaşan kahvelerden biridir. Robusta kahve, sert yapısı ve topraksı tadı ile öne çıkar. Arabica'ya göre çok daha kafeinli ve daha serttir. Robusta kahveler, Batı ve Orta Afrika, Güneydoğu Asya ve Brezilya'da yetişir. Yaygın bir kullanıma sahip olduğu için, daha kolay ulaşılabilir bir kahve çeşididir. Brezilya, Robusta yetiştiriciliğinde birinci sırada, Vietnam ise ikinci sırada yer alır. Özellikle savaştan sonra önemli bir gelir kaynağı olan Robusta kahve, 1975'ten sonra büyük bir rekabet ortamına sahiptir.
Robusta çekirdeklerinin en önemli özelliği ise, her koşula dayanıklı olmasıdır. Genellikle espresso ve hazır kahve yapımında tercih edilir. Robusta kahve yapımında süt, şeker veya buz ilave etseniz bile, çekirdeklerin aroması bu değişikliklere dayanabilecek derecede baskındır. Robusta'nın kafein oranı, Arabica'nın 1 buçuk katı kadarı fazladır. Diğer kahve çeşitlerine göre fiyatı da uygundur. Genelde blend olarak sunulur. Kahve zincirlerinde aksi belirtilmediği durumlarda, müşterilere sunulan çekirdekler ağırlıklı olarak Robusta karışımından oluşur. Bunun nedeni, tat aralığının uzun süre korunmasıdır. Robusta çekirdekleri, Arabica'ya göre daha yuvarlaktır.
Şunlara da göz atın;Robusta Kahve Nasıl Yapılır?