Renkler İştahı Nasıl Etkiliyor? Renklerin İştah Üzerindeki İnanılmaz Etkileri!
Yemekler ve Renkler: İştah kapatan renkler hangileri? Renkler iştahımızı nasıl etkiliyor? İştah açıcı renkler nelerdir? İşte, renklerin iştah üzerindeki inanılmaz etkileri:

Uzmanlar renklerin iştah ve sağlık üzerine olan etkilerine dikkat çekiyor.. Renklerin insan yaşamındaki rolünü görmezlikten gelmek mümkün değildir. İnsan psikolojisi üzerine olumlu ve/veya olumsuz etkileri bulunan renklerin, beslenme ve şişmanlık ile ilişkisi ise literatürlere geçmemiş, deneyimlerle sınırlı kalan bir konu olarak yerini korumaktadır. Zemin algılamayı etkileyen bir faktördür.


Beyaz renkte bir tabak içerisine pirinç pilavı, makarna koymak; sarı renkte bir tabağa patates kızartması koymak algılama üzerine az ya da çok gibi bir kanı oluşmasına engel olmaktadır. Öte yandan psikologlara göre mavi renkte tabak kullanımı az yemeyi sağlamaktadır. Çünkü mavi renkte bir besin bulma şansınız yoktur. Ayrıca, aynı miktarda küçük ve büyük tabak içerisine konulan besinler de algıda farklılıklar yaratabilir. Kilo problemi olanların küçük ölçü kapları ve tabakları kullanmalarını önerme nedenimiz budur.

Renklerin İştah Üzerindeki Etkileri

  1. Turuncu


Enerjiyi ve heyecanı temsil eden turuncu, iştah açıcı bir renktir. Ayrıca insanı rahatlatarak sindirimi kolaylaştırdığı da bilinmektedir. Sakinleştirici etkisi olduğu için; stres, yorgunluk ve uykusuzluk gibi sorunlara olumlu etkisi vardır. Bu kış meyveleri güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca K vitamini sağlarlar ki bu D vitaminlerini düzenler. D vitamini bakterilerle ve virüslerle savaşmanızı sağlayarak bağışıklık sisteminizi kontrol eder.

  1. Yeşil


Yeşil renk doğası gereği rahatlatıcı etkiler gösterir. Bilgisayarlarda arka plan olarak yeşil renk kullanımının önerilmesinin nedeni de gözleri fazla yormamasından kaynaklıdır. Özellikle yeşil renkli sebzeler sinir sistemi üzerine de etkili olabilecek bazı besin ögelerini içerdiklerinden ötürü tavsiye edilmektedir. Bu kış sebzeleri narenciye meyvelerden daha güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca K vitamini sağlarlar ki bu D vitaminlerini düzenler. D vitamini bakterilerle ve virüslerle savaşmanızı sağlayan bağışıklık sisteminizi kontrol eder.

  1. Mor


Uzmanlar mor rengin insan üzerinde canlandırıcı bir etkiye sahip olduğunu düşünüyorlar. Morun en güzel tonlarına sahip üzüm taneleri veya kırmızı lahana ile yapılmış bir salatanın içinde bulunan vitaminler sağlığa olan katkılarıyla benzersiz bir özelliğe sahiptir. Yaban mersini gibi koruyucu antosiyaninlerle dolu olan mor lahana, yaşlanmaya karşıt özellikleri dışında bağışıklık sistemini viral enfeksiyonlara karşı korur ve daha etkin çalışması için yardımcı olur.

  1. Kırmızı


En dikkat çekici renklerden biri olan kırmızı, özellikle fast food yerlerinde sık sık kullanılır. Heyecan ve tutkuyu harekete geçiren kırmızı renginin iştah açıcı bir özelliği de vardır. Dikkatleri kolayca çekebildiği için, restoranların daha fazla tercih edilmesini sağlar. Aynı zamanda konuşma isteğini de arttırır.

  1. Siyah


Siyah renginin yemek yeme üzerinde negatif bir etkisi vardır. Genellikle daha çabuk doygunluk sağlar ve iştahı kapatıcı bir etkisi vardır. Özellikle diyet programlarında yemek veya tabakların siyah olması önerilir. Bu sayede kilo kontrolü daha kolay bir şekilde sağlanır.

Müşterileri Çeken Renkler

  1. Lokanta, cafe, restoran, fast-food mekanlarında renklerin önemi oldukça büyüktür. Müşteriyi cezbetmek ve çekmek için, iştah açıcı renklere yer verilir. Bu renklerin başında sarı-kırmızı-turuncu kombinasyonu gelmektedir.
  2. Avm'lerin yemek katına gittiğinizde markaların seçmiş olduğu renkleri gözlemleyin. Genellikle turuncu ve kırmızı tonlarının kullanıldığını göreceksiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu renkler iştah açıcı niteliktedir.
  3. Bununla birlikte yeşil rengi o yemeğin sağlıklı olduğunu vurgulamak için kullanılır. Özellikle diyet, vejetaryen yemeklerine yer verilen yerlerde yeşil rengi yaygın olarak kullanılır.
  4. Mavi, hayatımızın birçok yerinde kullanılsa da, mekanlarda tercih edilmez. Mavi rengi iştah baskılayıcıdır. Bu yüzden diyetteki kişilerin, yemeklerini mavi tabaklarda yemesi de önerilir.

Beslenme Önerileri

Sürekli aynı sebze veya meyveyi tercih etmektense, 4 mevsimin yaşandığı ülkemizde geniş bir yelpazede ürün bulma olanağı varken farklı renkteki alternatifleri bir araya getirmeye çalışmak her zaman için daha sağlıklı olacaktır. Yeşil ve kırmızı mercimek arasında da besin değeri açısından pek farklılıklar bulunmamaktadır. Mısır, özellikle glisemik indeksi biraz yüksek olması nedeniyle uzak durulması gereken bir besin olarak görülse de salatalara renk katması amacıyla eklenmesinden hiçbir zarar gelmez. Şeker ve böbrek hastalığı gibi herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireyler ara sıra 1 koçan mısırı rahatlıkla yiyebilirler. Fazla tuzlu olmamak koşulu ile… Yeşil zeytinin enerjisi siyah zeytine göre daha düşük görünse de kayda değer bir fark olmadığını belirtmekte yarar vardır. Öte yandan medyada bir diyet listesi veya örnek menü verilecekse bu örneğin hangi yaş grubunda, hangi cinsiyette, hangi vücut ağırlığı ve boy uzunluğundaki bireylere hitaben hazırlandığı, “sağlık problemi olmayan kişiler için örnek niteliğindedir” şeklinde ibarelerin bulunması gerektiği unutulmamalı, hatta bu işin diyetisyenlere bırakılması gerektiği önem taşımaktadır.


Şunlara da göz atın;

  1. Duygusal beslenme nasıl kontrol edilir?
  2. Dengeli beslenme nedir?
  3. Hastalıklara özel beslenme önerileri
  4. Kan grubuna göre beslenme nedir?
  5. Ayurvedik beslenmenin faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Başakşehir Tatlı Mekanları: Mutlaka Gitmeniz Gereken 10 Mekan
Antrikot Yanına Ne Gider: 12 Tamamlayıcı Tarif
Su Kabağı Nasıl Kurutulur?
7 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Kim Kazandı?
İştah Artması Neden Olur?
Lezzetin Peşinde: İstanbul'da 2 Mekan Önerisi