Regl Döneminde Nasıl Beslenmeli?
Regl döneminde ne yemeli, ne yememeli? Regl döneminde yapılmaması gerekenler nelerdir? İşte, Dyt. Hülya Çağatay'dan regl dönemine özel beslenme önerileri:

Regl döneminde östrojen ve progesteron hormonlarının değişmesiyle birlikte vücutta bazı etkileri oluşur. Hormonların değişimi ile birlikte vücut ödem tutarak şişkinlik oluşturabilir, kabızlık problemi ortaya çıkabilir, kramplar ve ağrılar yaşanabilir. Aynı zamanda regl döneminde hormon değişimiyle beraber karbonhidrat içeren besinlere yönelim artabilir. Magnezyum ve demir seviyesi düşebilir. Bütün bunlar göz önüne alındığında regl döneminde sağlıklı beslenmek önemlidir. Regl döneminde doğru besin tercihleri yaparak bu dönem daha rahat geçirilebilir. 


Regl Döneminde Yapılabilecek Sağlıklı Öneriler 

  1. Regl döneminde en çok karşılaşılan problemlerden biri de ödemdir. Regl döneminde ödem oluşmaması için veya oluşan ödemi azaltabilmek için yapılacakların başında tuzu azaltmak vardır. Regl dönemi yaklaştığı zamandan itibaren daha az tuz tüketilmelidir. Yine ödem atmaya yardımcı olabilecek besinlerden de destek alınmalıdır. Maydanoz, salatalık, ananas ödem atmaya yardımcı besinlerdir. 
  2. Su tüketimi, her zaman olduğu gibi regl döneminde de yeterli miktarda tüketmek gereklidir. Özellikle oluşan ödem için su içmek faydalıdır. Aynı zamanda yeterli su içmek kabızlık sorununa da iyi gelecektir.
  3. Regl döneminde ve öncesinde çoğu kişide yaşanan bir olayda tatlı krizleridir. Bu dönemde iştah artması da yaşanabilir. Regl döneminin kilo alımı ile sonuçlanmaması için çok kalorili tatlılardan uzak durulmalıdır. Tatlı krizlerini azaltmak için lifli besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Tam tahıllı ürünleri tüketmek ve öğünlerde bol sebze eklenerek lif alımı artırılabilir. Yapılan bir çalışmada rafine tahıllar yerine kepekli tahılların tüketimi regl öncesi semptomları azaltabileceği söylenmiştir. Bu dönemde meyvelerde tatlı ihtiyacını azaltmak için kurtarıcı tercihlerdir. Tatlı krizlerini azaltmak için miktarı çok abartmadan bitter çikolata da tüketilebilir. Tarçında kan şekerini dengeleme özelliğiyle tatlı ihtiyacını azaltabilir. 
  4. Regl döneminde magnezyum seviyesi azalabilir. Magnezyum miktarı yüksek besinleri tüketmek tatlı ihtiyacının azalmasına da yardımcı olacaktır. Muz ve yer fıstığı magnezyum içeriğiyle ara öğüne eklenerek tatlı ihtiyacını gidermeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllılar, kaju, badem, yulaf magnezyum kaynaklarıdır. 38 kişiyle yapılan bir çalışmada günlük 200 mg magnezyum takviyesinin 2. uygulamada adet öncesi sıvı tutulması semptomlarını azalttığı görülmüştür. 
  5. Regl döneminde demir seviyesi azalabilir. Bu nedenle demir kaynaklarını tüketmek faydalı olabilir. Demir içeren bazı besinler, kırmızı et, yumurta, pancar, fındık, badem, kuru meyvelerdir. Aynı zamanda c vitamini demir kaynaklarıyla beraber tüketildiğinde demirin emilimini artırmaktadır. Örneğin köftenin yanına bol limonlu salata eklemek doğru bir tercih olacaktır. 
  6. Zencefil çayı, nane çayı, adaçayı gibi çaylar tüketmek regl ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  7. Regl döneminde hafif egzersizler yapmak kramp ve ağrıları azaltabilir. 17 çalışma incelenmiş ve sonucunda düzenli egzersiz yapmanın ağrıları, kabızlık sorununu, meme hassasiyeti gibi fiziksel semptomları ve öfke gibi psikolojik semptomları hafifletmede etkili olduğu gösterilmiştir. 




Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler 

Regl döneminde tuzu fazla tüketmek ödeme neden olacağı için olabildiğince azaltılmalıdır. Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır. Regl döneminde alkol tüketimi de ödemi artıracağı için uzak durulması gerekenler arasındadır.


Şunlara da göz atın;

  1. Adet sancılarına iyi gelen bitki çayları
  2. Menopozda beslenme nasıl olmalı?
  3. Uykusuzluğa ne iyi gelir?
  4. Diş ağrısına ne iyi gelir?
  5. Vücut kırgınlığına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!