Reçel Nasıl Saklanır: Reçelin Şekerlenmesi Nasıl Önlenir?
Evde farklı meyvelerle hazırladığınız reçeller kısa sürede şekerlenip küfleniyorsa, sizi böyle alalım. Doğru yöntemlerle reçel nasıl saklanır? İşte, şekerlenmeden ve küflenmeden reçel saklama yöntemleri:

Reçel, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Hem köy, hem ev, hem de mekanlardaki kahvaltılarda farklı çeşitleriyle sunulan reçel, genellikle çilek, vişne, böğürtlen gibi meyvelerden hazırlanır. Ancak patlıcan ve domates gibi ilginç reçel çeşitleri de mevcuttur. Evde kendi reçellerini hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Yapım aşamasında fark etmeden yaptığınız bazı hatalar, reçelin ömrünü kısaltabilir ve kısa sürede şekerlenmesine yol açabilir. Tam da bu yüzden, hem yapım aşamasında dikkat edilmesi gerekenleri, hem de reçel saklama yöntemlerini yazımızda derledik.

Reçel Neden Küflenir?

Reçel, hassas yapıda bir besindir. Sıcaklık, yanlış saklamak, içine ıslak kaşık koymak gibi faktörler, reçelin şekerlenmesine ve küflenmesine yol açabilir. Özellikle çok sıcak veya çok soğuk yerde saklanan reçeller, kısa sürede şekerlenerek yenilmez bir kıvama gelir. Ayrıca yapım aşamasında şeker miktarını doğru kullanmamak da, reçelin şekerlenmesine neden olur. Kullanılan kapların reçel saklamaya uygun olmaması da, en önemli etkenlerden biridir.

Reçelin Küflenmesi ve Şekerlenmesi Nasıl Önlenir?

Reçelin uzun süre dayanmasını sağlamak için, meyve ve şeker oranını iyi dengelemeniz gerekir. Tariflerde verilen oranları dikkate aldığınızda, reçelinizin daha uzun süre dayandığını görebilirsiniz. Ayrıca reçelin içine tereyağı veya limon tuzu eklemek, saklama süresini uzatır ve küflenmesini önler. Reçele çok fazla su eklememek de, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. 

Reçel Nasıl Saklanır?

  1. Reçeli tencerede kaynattıktan sonra, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Oda sıcaklığına gelmeden kavanozların içerisine yerleştirmeyin.
  2. Kullanacağınız kavanozları bir gün önceden kaynar suda sterilize edin ve kuru olmasına dikkat edin.
  3. Reçelleri kavanozlara aktardıktan sonra kapaklarını hava almayacak şekilde kapatın ve kavanozları ters çevirin.
  4. Dinlenen reçelleri serin ve kuru bir ortamda saklamanız gerekir. Kiler veya orta ısıdaki buzdolabı, reçel saklamak için en ideal alanlardır. 
  5. Reçelin doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat edin. Aksi takdirde tadı ekşimeye başlayacaktır.
  6. Reçeli kahvaltılarda kullanırken, içine ıslak kaşık daldırmayın. 
  7. Reçeli saklamak için, mutlaka cam kavanoz kullanın. Serin ve açık bir ortamda muhafaza edin.

Ağzı açılmayan ve hava almayan ev yapımı reçeller, uygun ortamda 2 seneye kadar saklanabilir. Ancak kapağı açıldıktan sonra, 1 sene içinde tüketilmesi önerilir. Eğer reçelin tadında ekşimeler varsa, kötü bir koku geliyorsa, şekerlenmişse veya küflenmişse, kullanmadan atabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik reçel tarifleri
  2. Reçel yaparken dikkat edilmesi gerekenler
  3. Reçel nasıl koyulaştırılır?
  4. Yazlık reçel tarifleri
  5. Reçelin içine neden tereyağı koymalıyız?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?