Ramazan'da Kilo Vermek İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
Kilo vermek için sahurda ve iftarda nasıl beslenmeliyiz? Oruç tutarak kilo verilir mi? Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan iftar ve sahur için beslenme önerileri:

Günlük yemek saatlerinin değişmesi, kilo problemlerine yol açabilir. Gece saatlerinde yemek yemek kilo almaya neden olsa da, doğru ve düzenli beslenme sayesinde bunun önüne geçebilirsiniz. Ramazan'da kilo vermek için, iftar ve sahur menülerine hafif yemekler eklemeniz gerekir. Ayrıca kalori değeri düşük, ancak besin değeri yüksek olan yemekler, hem uzun süre tok kalmanıza, hem de kilo vermenize yardımcı olur. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, Ramazan'da kilo vermek için iftar ve sahurda tüketmeniz gereken besinleri listeledi. İşte, kilo vermek için beslenme önerileri:

Kilo Vermek İçin Sahurda Ne Yemeliyiz?


Protein, lif ve kalsiyum ile vitamin açısından zengin besinler tercih edilmelidir. Hafif, sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı alınabilir. Yumurta protein bakımından zengindir, besleyicidir, tok tutar ve damak tadınıza uyacak şekilde çeşitli şekillerde yapılabilir.


Yulaf ezmesi çözünür lif içerir, sindirimi yavaşlatır, kolesterolü ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur, sizi enerjik tutar. 


Yarım yağlı/yağsız süt ürünleri ve sudan zengin meyvelerle (1-2 bardak kavun/karpuz/kırmızı meyveler/portakal/ananas) hazırlanan yoğurtlu smoothieler/içecekler (varsa kullanılan protein tozları ilave edilebilir), yeterli kalsiyumun yanı sıra tokluk sağlar ve su ihtiyacının karşılanmasını destekler. Sağlıklı smoothie tarifleri sayfamızdan en lezzetli smoothie tariflerine ulaşabilirsiniz.

Bakınız; Diyet sahur tarifleri

Kilo Vermek İçin İftarda Ne Yemeliyiz?


Potasyum açısından zengin meyveler (hurma), yeterli sıvı alımı, çiğ kuruyemişler (badem/ceviz vb.) ve sudan zengin sebzeler (domates/salatalık/marul vb.) tercih edilmelidir.


Her öğün bir protein (et/tavuk/balık/hindi/baklagiller), bir karbonhidrat (patates/tatlı patates/esmer pirinç/tam tahıllı ekmek) ve bir yağ (hindistancevizi yağı/tereyağı/zeytinyağı/ghee) içermelidir.

Bakınız; İftar için diyet yemekler

Oruç Tutarak Kilo Verilir Mi?

Hem evet, hem hayır. Ramazan ayında genellikle kilo alındığı gibi bir izlenim vardır. Oruç tutmak sağlığı iyileştirebilir ancak uygun şekilde yapılması önemli. Çünkü, sabahın erken saatlerinde ve gece geç saatlerde büyük öğünler yemek; uzun bir süre düşük aktivite ile yemek metabolizmaya zarar verebilir. Ancak dikkatli olursanız kilo almaktan kaçınabilir ve birkaç kilo verebilirsiniz. İştah açıcı bir sofra gördüğünüzde kendi kendinizi kontrol etmeniz önemlidir.

Ramazan orucunun vücut ağırlığı üzerindeki etkileri üzerine yapılan bilimsel çalışmaların toplamı Ramazan ayındaki kilo değişikliğinin nispeten küçük olduğunu ve Ramazan'dan sonra çoğunlukla tersine çevrildiğini ve Ramazan öncesi duruma kademeli olarak geri dönüldüğünü saptamıştır. Ramazan kilo vermek için bir fırsat sunmaktadır ancak yapılandırılmış ve tutarlı yaşam tarzı değişiklikleri kalıcı kilo kaybı sağlamak için gereklidir. 

Yani tıpkı diğer aşırı diyet planlarında olduğu gibi, birkaç kilo verebilirsiniz, ancak gerçekten yaşam tarzı değişiklikleri yapmazsanız, muhtemelen büyük, kalıcı sonuçlar göremeyeceksiniz. Metabolizma yavaşladığı için normal zamandan %10-15 daha az yiyerek kilo alımını engellemeye katkıda bulunabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Günlük iftar menüsü
  2. Günlük sahur menüsü
  3. Ramazan diyeti
  4. Tok tutan besinler
  5. Sahurda ne yememeliyiz?
  6. Ramazan imsakiyesi 2023

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz