Ramazan ayında sağlıklı beslenmek, bağışıklığı güçlü tutmak ve diyete devam etmek isteyenler için birbirinden lezzetli tarifleri yazımızda derledik. İftar ve sahurda kolayca hazırlayabileceğiniz bu tarifler ile, kilonuzu kontrol altında tutabilir ve fit kalabilirsiniz. Listemizde yer alan tariflerin vitamin ve mineral değerleri de oldukça yüksektir. Tutulan oruçların ardından iftarda hafif yemeklere yönelmek diyet yapmayı kolaylaştırır. Ayrıca iftarda az yağlı ve düşük kalorili besinler tercih edilmelidir. İftardan sahura kadar olan süre ise meyve ve hafif tatlılar ile geçiştirilebilir. Sindirimi kolaylaştırmak ve şişkinliği önlemek için, yemekten bir saat sonra yeşil çay tüketilmelidir. Peki, Ramazan'da fit kalmak için hangi yemekler tercih edilmelidir? Listemizde verilen tarifleri fikir edinmek için kullanabilir, daha fazlası için diyet yemekleri sayfamızdan yararlanabilirsiniz. İşte, Ramazan'da diyetine ara vermek istemeyenler için 10 favori tarif:
Listemize protein bakımından zengin bir çorba ile başlıyoruz. Hazırlaması 10, pişirmesi 20 dakika olan erişteli yoğurt çorbası kalsiyum, fosfor ve B vitamini de içerir. Hem iftarda, hem de sahurda tüketebilirsiniz. Lezzeti ile her zevke hitap eden kremalı mantar çorbasının bir porsiyonu, ortalama 70 kaloridir. İftar ve sahur menülerine uygun olan kremalı mantar çorbasını, çeşitli soslar eşliğinde sunabilirsiniz. Birçok yemeğin içerisinde kendine yer bulan patatesin en sağlıklı hali haşlama ve fırınlama usulüyle pişirilendir. Baharat çeşnileri ile harmanlanan fırında baharatlı patatesin porsiyonu yaklaşık 90 kalori içerir. Protein ve demir içeriği yüksek olan yeşil mercimek salatası, ortalama 30 dakika da hazırlanarak sofralardaki yerini alır. Kan üretimini arttırmasının yanı sıra vücudu dinç tutar ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Yeşil mercimek salatasının porsiyonu, yaklaşık 115 kaloridir. Pilav yapımında sık sık yer verilen bulguru, semizotu ile buluşturduk ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Porsiyonu 85 kalori olan bulgurlu semizotu, kolesterolü dengelerken sindirimin rahatlamasına da yardımcı olur. Mis gibi kokusu ve lezzeti ile sofraların favorisi olacak bir önerimiz var. İçi biber, kabak, maydanoz gibi sebzelerle doldurulan sebzeli tavuk sarma, ortalama 215 kaloridir. Yüksek proteinli sebzeli tavuk sarmayı, iftar menülerine ekleyebilirsiniz. Enginarın diyet listelerinde oldukça önemli bir yeri vardır. Ana malzemeleri enginar, havuç, soğan, bezelye ve patates olan sebzeli zeytinyağlı enginarın porsiyonu yaklaşık 75 kaloridir. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirdiği için, haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alan güveçte kuru fasulyenin 100 gramı, yaklaşık 90 kaloridir. İçeriğinde protein barındıran güveçte kuru fasulyeyi, iftar sofralarında et yerine tüketebilirsiniz. Sahur için hem atıştırmalık, hem de hafif besinler arıyorsanız ton balıklı sandviç size göre. Porsiyonu yaklaşık 160 kalori olan ton balıklı sandviçi, 10 dakika da hazırlayabilirsiniz. Listemize tatlılar arasında çok beğenilen fırında sütlaç tarifi ile son veriyoruz. Diyet listelerinde yer verilen sütlü tatlılar, diğer tatlı çeşitlerine göre daha az kalori içerir. Fırında sütlaç tatlısının porsiyonu, ortalama 135 kaloridir. İftardan bir saat sonra tüketebilirsiniz. Şunlara da göz atın;