Protein Tozunun Son Kullanma Tarihi Geçer Mi?
Protein tozları, özellikle sporcular için önemli takviyelerden biridir. Ancak protein tozunun belli bir raf ömrü vardır. İşte, protein tozunun son kullanma tarihi hakkında merak edilenler:

Protein tozları, son zamanların popüler gıdalarından biridir. Yüksek protein içeriği ile genellikle içeceklere ve sonrasında birçok yemeğin içerisine katılarak dahil edilebilir. Genellikle sporcular sıklıkla kullanır. Peki evinizde aldığınız ve bir süredir kullanmadığınız protein tozu varsa ne yapmalısınız? Dolabınızda saklanan protein paketinin üzerinde yazılı olan tarih yaklaşıyor ve siz, tozun tüketilmesinin güvenli olup olmadığını merak ediyorsunuz. Duruma göre değişir.

Protein tozlarına genellikle ürünün ömrünü iki yıla kadar uzatmak için başka bileşenler eklenir. (Üretim tarihi ile proteinin tüketilmesi gereken zaman arasında yıllar süren bir boşluk görürseniz, muhtemelen proteinin formülüne katkı maddeleri eklenmiştir.) Neyse ki, protein tozu gibi kurutulmuş kiler temel gıdalarının sizi hasta etme olasılığı düşüktür, bu nedenle Son kullanma tarihi geçmiş protein tozu aldığınızı keşfederseniz, temize çıkmış olabilirsiniz. Bir sonraki mağazaya gidişinizde yeni bir malzeme almanız yeterli.

Etiketleri Okuyun

Protein tozları hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklardan elde edilebilir, dolayısıyla içine koyduğunuz protein türü, üreticilere göre proteinin en yüksek kalitede olduğu raf ömrünü etkileyebilir. Besin takviyelerinin ambalaj üzerinde son kullanma tarihlerinin bulunması zorunlu olmasa da, "son kullanma tarihi" veya ürünün üretildiği tarihi görmek yaygındır.

Araştırmacılar peynir altı suyu proteini üzerinde çalışmış ve bu ürünlerin kalitesini 19 aya kadar koruyabildiği sonucuna varmış olsa da, diğer protein türleri bu kadar geniş çapta araştırılmamıştır. Peynir altı suyu, kazein, soya, kollajen, bezelye, pirinç, yumurta akı ve çeşitli kombinasyonları marketlerde bulunabilir. Denetlediğiniz protein tozu türü ne olursa olsun rengi solmuş veya topaklanmış görünüyorsa ya da sadece tuhaf kokuyorsa, riskten uzak durmak ve bardağınıza bir kepçe dökmeden önce şüpheli takviyeden kurtulmak daha iyidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Protein tozunu buzdolabında ne kadar süre saklayabilirsiniz?
  2. Protein tozu kilo aldırır mı?
  3. Protein ağırlıklı beslenme nasıl olmalıdır?
  4. Protein içeren besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?