İster spor salonuna gidiyor olun ister sadece beslenmenizi artırmaya çalışıyor olun, proteinli smoothieler ve shakeler harika bir araç olabilir. Çok çeşitli tatlara sahip oldukları için hızlı ve kullanışlı olmanın yanı sıra çok yönlüdürler. Bazen bu son derece tatmin edici içecekler bir öğün için biraz fazla gelebilir, bu da elinizde yemek artıkları kalabileceği anlamına gelir.
Protein tozu buzdolabında ne kadar süre saklayabileceğiniz, türüne ve içeriğine göre değişir. Mağazadaki şişelenmiş protein karışımları açıldıktan sonra yaklaşık iki gün dayanacakları hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır. Ev yapımı protein karışımları da aynı şekilde kapalı bir kapta saklanmalıdır, ancak farklı bileşenler raf ömrünü uzatacağından veya kısaltacağından bu protein karışımlarının ömrünü tahmin etmek daha zor olabilir.
Örneğin, inek sütü buzdolabında yedi güne kadar dayanır, ancak süt ürünü olmayan süt ikameleri on güne kadar dayanabilir, bu nedenle süt yerine kullanılan bir toz muhtemelen birkaç gün daha dayanır. Kesilmiş meyve veya diğer taze ürünler gibi malzemelerin eklenmesi bu süreyi daha da kısaltabilir çünkü bu malzemeler sadece dört gün sonra bozulmaya başlar. En iyi tahmin için tarifinize dikkat edin ve bu malzemelerin genellikle ne zaman bozulabileceğini düşünün, ardından son içki tarihiniz olarak en kısa zaman çizelgesini kullanın.
Herhangi bir yiyecek veya içecekte olduğu gibi, küf veya bakteri gibi zararlı patojenlerin yutulmasını önlemek için, kalan protein karışımınızı tüketmeden önce daima son kullanma tarihi belirtileri açısından kontrol etmelisiniz. İçeceği değerlendirmek için görme, koku ve tat alma duyularınızı kullanın. İlk olarak, çarpıcı bir koyulaşma veya renk değişikliği gibi görsel işaretlerin yanı sıra yeni bir yumru veya beklenmedik ayrılma gibi dokusal değişikliklere de bakın. Daha sonra, tuhaf veya hoş olmayan bir koku olup olmadığını görmek için bir nefes alın. Son olarak, eğer protein içeceğinizden ilk yudumladığınız zamanki tadın artık aynı olmadığını fark ederseniz, muhtemelen içmek güvenli değildir.
Protein karışımınızı standart buzdolabındaki raf ömrünün ötesine uzatmak istiyorsanız, alternatif bir yaklaşım onu yaklaşık üç ay dayanacak şekilde dondurmaktır. Dondurulmuş kahve veya önceden hazırlanmış smoothie'ler yaparken yaptığınız gibi protein shake küpleri yapmak için shake'i bir buz tepsisine dökün. Tadını çıkarmaya hazır olduğunuzda, onları seçtiğiniz sıvıyla birlikte bir karıştırıcıya ekleyin ve pürüzsüz hale gelinceye kadar çalıştırın.
Şunlara da göz atın;