Propolisin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
Propolis nedir? Propolisin faydaları nelerdir? Propolis ne işe yarar ve nasıl kullanılır? İşte, arılar tarafından kovanlara taşınan propolisin faydaları ve kullanımı:

Arılar, iğne yapraklı ağaçlar ve yaprak dökmeyen bitkilerin özünden propolis adı verilen bir bileşik üretir. Su geçirmez, antimikrobiyal ve ısı yalıtan özellikteki bu özler, arılar tarafından kovana taşınır. Bal arıları, bu özlerle koloninin hastalıklardan korunmasını ve kovan duvarlarının kaplanmasını sağlar. Binlerce yıldır kullanılan propolis, enfeksiyonlarla savaşmak ve iyileşme sürecine destek olmak amacıyla kullanılırdı. Mısırlılar propolisi, mumyalama aracı olarak kullanırdı. Propolis bileşimi, arıların hangi ağaçlara erişebildiğine bağlı olarak değişir. 

Propolisin İçindeki Bileşikler

Araştırmacılar propoliste 500'den fazla bileşik tanımladılar. Bu bileşiklerin çoğu polifenol formlarıdır. Polifenoller, vücuttaki hastalık ve hasarla savaşan antioksidanlardır. Spesifik olarak propolis, flavonoidler adı verilen polifenolleri içerir. Flavonoidler bitkilerde bir koruma şekli olarak üretilir. Propolis ayrıca amino asitler, A, C ve E vitaminleri gibi diğer potansiyel iyileştirici bileşiklerin yanı sıra potasyum ve magnezyum gibi mineraller içerir. Propoliste doğal olarak bulunan diğer bileşenler arasında polen, mum ve reçine bulunur.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

  1. Propolis, antibakteriyel, antiviral, antioksidan, anti-inflamatuar ve antifungal özelliklere sahiptir.
  2. Propolis, yanık gibi yaraların tedavisinde iyileşme sürecini hızlandırır. 
  3. Bir inceleme, propolisin ciltteki kolajen üretimini uyararak iyileşme sürecini hızlandırabileceğini belirtiyor.
  4. Propolis, uçuk tedavisinde de yaygın olarak kullanılır ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Propolis kremi, yalnızca bir kişinin vücudunda bulunan herpes virüsü miktarını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda vücudu gelecekteki uçuk patlamalarına karşı korur.
  5. 2021'de yapılan başka bir inceleme, propolisin ağız ve boğaz enfeksiyonlarının yanı sıra diş çürüklerinin tedavisine de yardımcı olabileceğini buldu.
  6. Propolisin bazı kanserlerin tedavisinde de rolü olduğu öne sürülmüştür. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemek, hücrelerin kanserli hale gelme olasılığını azaltmak gibi etkileri olduğu düşünülmektedir. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç var.
  7. Araştırmalar, propolisin bazı anti-oksidatif etkilerinin potansiyel kardiyovasküler, nörolojik ve anti-diyabetik faydalara sahip olabileceğini düşündürmektedir.
  8. 2019 tarihli bir incelemeye göre, polifenol açısından zengin gıdalar ve propolis gibi takviyeler yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilir.

Propolis Zararlı Mı?

Propolis ürünlerinin güvenli olup olmadığını belirlemek için henüz yeterli kanıt yoktur ve yan etkilere neden olabilirler. Bal veya arılara alerjiniz varsa, muhtemelen propolis içeren ürünlere de reaksiyon göstereceksiniz. Propolis uzun süre kullanıldığında kendi alerjik reaksiyonuna da neden olabilir. Polen alerjisine sahip olmak, propolise karşı alerjik reaksiyon riskinizi de artırabilir. Özellikle mevcut alerjiniz veya astımınız varsa, tedavi planınıza propolis eklemeden önce bir doktorla konuşun.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler propolis kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Ballı tarifler
  2. Balın faydaları nelerdir?
  3. Bal nasıl saklanır?
  4. Bal peteği yenir mi?
  5. Bal vegan mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?