Probiyotik ve Prebiyotikler Ne İşe Yarar?
Probiyotik ve prebiyotik besinler nelerdir? Probiyotik ve prebiyotikler ne işe yarar? İşte, Uzm. Dyt. Gülçin Işık'tan prebiyotik ve probiyotiklerin vücut için faydaları:

Probiyotik ve prebiyotikler, fonksiyonel besin öğeleri grubunda yer almaktadır. Yani, insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde ilave pek çok fayda sağlayan, hastalıklardan korunmaya yardımcı olan, daha sağlıklı yaşamayı sağlayan gıda bileşenleridir. 


İnsan bağırsağında binlerce mikroorganizma bulunmaktadır. Yararlı ve zararlı mikroorganizmalar genellikle denge halindedir. Antibiyotik kullanımları, stres, enfeksiyon hali çoğu zaman bu dengeyi bozar. İşte tam da bu noktada beslenme progrtamınızda probiyotik ve prebiyotik içeriği yüksek beslenmek bu floranın hızlıca düzelmesine yardımcı olur. Olası yan etkilerle karşılaşmanızı engeller

Bağırsakta bulunan canlı organizmalar probiyotik denilmektedir. Bu mikroorganizmaların besin öğelerine de prebiyotik denilmektedir.

Probiyotikler Ne İşe Yarar?

  1. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  2. İshal ve kabızlığı önler, doğru dışkılama düzenini sağlar.
  3. Biyotin, B12, niasin, K vitamini gibi vitaminlerin sentezini sağlar.
  4. Diş çürüklerini azaltır.
  5. Bağırsak geçirgenliğini azaltır.
  6. Vücut için toksik olabilecek zararlı maddelerin kan dolaşımına karışmasını engeller.
  7. Besin alerjilerini engeller.
  8. Kanser riskini azaltır.
  9. Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
  10. Kandaki kolesterol seviyelerini düşürür.
  11. Obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltır.
  12. Kan basıncısını düşürür.
  13. Ayaklardaki mantar oluşumunu engeller.
  14. Kadınlarda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları azaltır.
  15. Böbrek taşı (oksalat) oluşumunu azaltır. 

Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir?

Dolapta yer alan probiyotik ürünlerin raf ömrü genellikle 3-6 hafta arasında değişmektedir.

  1. Yoğurt
  2. Süt
  3. Kefir
  4. Peynir
  5. Turşu gibi fermente besinlerdir. 

Prebiyotik İçeren Besinler Nelerdir?

Prebiyotiklerin yararları probiyotiklere benzerdir. Bir üründe hem probiyotik, hem de prebiyotik bir arada bulunuyorsa bu besin/ürün sinbiyotiktir. Prebiyotikler ve probiyotikler birbirini tamamlayıcıdırlar. Her ikisi de tüketilmeli, vücutta eksikliği olmamalıdır.

  1. Fruktanlar (inülin ve oligofruktoz)
  2. Soya fasulyesi
  3. Soğan
  4. Sarımsak
  5. Pırasa
  6. Kuşkonmaz
  7. Enginar
  8. Muz
  9. Yulaf


Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Şunlara da göz atın;

  1. Arjinin içeren besinler nelerdir?
  2. İyot hangi besinlerde bulunur?
  3. Selenyum içeren besinler
  4. Folik asit hangi besinlerde bulunur?
  5. Kolajen içeren besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!