Probiyotik ve prebiyotikler, fonksiyonel besin öğeleri grubunda yer almaktadır. Yani, insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde ilave pek çok fayda sağlayan, hastalıklardan korunmaya yardımcı olan, daha sağlıklı yaşamayı sağlayan gıda bileşenleridir.
İnsan bağırsağında binlerce mikroorganizma bulunmaktadır. Yararlı ve zararlı mikroorganizmalar genellikle denge halindedir. Antibiyotik kullanımları, stres, enfeksiyon hali çoğu zaman bu dengeyi bozar. İşte tam da bu noktada beslenme progrtamınızda probiyotik ve prebiyotik içeriği yüksek beslenmek bu floranın hızlıca düzelmesine yardımcı olur. Olası yan etkilerle karşılaşmanızı engeller
Bağırsakta bulunan canlı organizmalar probiyotik denilmektedir. Bu mikroorganizmaların besin öğelerine de prebiyotik denilmektedir.
Dolapta yer alan probiyotik ürünlerin raf ömrü genellikle 3-6 hafta arasında değişmektedir.
Prebiyotiklerin yararları probiyotiklere benzerdir. Bir üründe hem probiyotik, hem de prebiyotik bir arada bulunuyorsa bu besin/ürün sinbiyotiktir. Prebiyotikler ve probiyotikler birbirini tamamlayıcıdırlar. Her ikisi de tüketilmeli, vücutta eksikliği olmamalıdır.
Yazar:
Dyt. Gülçin Işık
Şunlara da göz atın;