Çeşit çeşit yemeklerle donatılacak bir sofranın ilk konuğudur çorbalar. Aynı zamanda sofraya gelen ana yemeklerin de en lezzetli tamamlayıcısıdır. Geleneksel mutfağımızda özel bir yere sahip olan çorba tarifleri, zengin içeriği ve kolay yapımıyla ülkemizde çok sevilir. 'Her derde deva' deyiminin sofradaki karşılığıdır. İşte, tam da bu yüzden sizler için pratik çorba tariflerini derledik. İşte, mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken 15 nefis çorba tarifi:
Malzemeler; Yapılışı: Soğan ve sarımsaklar kavrulur ardından salca eklenir ve kokusu çıkıncaya dek kavrulur. Baharatlar eklenir. Nanenin kokusu çıkması beklenir ardından önceden hazırlanmış et su eklenir ve mantı ve nohut eklenerek haşlanıncaya kadar pişirilir. Kıyılmış maydanoz ile servis edebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Dış köftesini yapmak için bulgur ıslatılır. Islatmak için ılık su kullanılır. Yumuşadıktan sonra içerisine salça ve baharatlar eklenir ve yoğrulur. Ardından yumurta ve un eklenir ve tekrar yoğrulur. Ayrı bir tavada soğan kıyma kavrulur ve baharatlarla tatlandırılır. Soğutulur. Bulgur karışımını açıp içine kıymalı harçtan koyulur ve kapatılır. Hamurdan boş olarak da küçük boyutlarda yapılır ve un serpilmiş tepsiye konulur. Un yapışmasını önleyecektir. Yapılan köfteler pişene kadar haşlanır. Ayrı bir tencereye yağ ve salça alınır ve kavrulur. Üzerine et suyu köfteler ve nohutlar eklenir. Köfteler ve pişip malzemeler özdeşleşince altı kapatılır. Malzemeler; Yapılışı: Önceden ıslatılmış ve ardından haşlanmış buğday, nohut ve mısır, yoğurt ile karıştırılır. Su eklenir tuz ve dereotu eklenerek karıştırılır. Kıvamını damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Tencereye soğanlar alınır, kavrulur. Üzerine salça eklenir ve baharatlar ile tatlandırılır. Nanenin kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine varsa et suyu yoksa normal su eklenir. İçerisine yeşil mercimekler atılır ve pişmeye yakın oluncaya kadar kaynatılır. Mercimekler tam pişmeden içine erişteler atılır. 15 dakika mercimekler ve hamur pişirilir ve servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Pirinçler yıkanarak haşlanır. Pirinçlerin üzerine çorbaya yetecek kadar su eklenir ve tekrar kaynatılır. Suyun içine haşlanmış nohutlar da atılır ve kaynatılmaya devam edilir. Ayrı bir kasede terbiye için un yoğurt limon suyu karıştırılır ve kestirmeden çorbaya eklenir. Çorbaya eklenirken sıcak sudan terbiyeye eklenerek koyulmalıdır. Köftesi için kıyma, soğan, tuz ve karabiberi yoğrulur. Küçük toplar yapılır ve kızgın tereyağında kızartılır. Üzerine nane eklenerek çorbanın üzerine dökülür ve servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Buğday ve nohut önceden haşlanır. Kenara alınır. Ayrı bir tencerede yıkanmış mercimek pişirilmeye bırakılır. Mercimekler piştikten sonra üzerine buğday ve nohut eklenir. Ayrı bir tavada tereyağında soğan ve salça kavrulur. Baharat ile tatlandırılır. Üzerine su ekleyip kaynayan çorba ile birleştirin ve tüm malzemeler özdeşleşinceye dek pişirin. Malzemeler; Yapılışı: Pirinçler 2 su bardağı su ile haşlanır. Ardından kalan su eklenir. Ayrı bir kasede terbiye için un, yumurta, yoğurda bir bardak su eklenir ve çırpılır. Pirinçler haşlandıktan sonra terbiye ve su ılışlanarak çorbaya aktarılır. Tuz eklenerek kaynatılır ve kapatılır. Ayrı bir tavada tereyağı ve nane yakılır. Dilerseniz bir kısmını üzerine bir kısmını içine koyabilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Tarhanaları üzerine biraz su ekleyerek açın. İçerisine koymak istediğiniz baharatları ve naneyi de ekleyin. Böylece tarhana hem yumuşayacak, hem de topaklanmayacaktır. Ayrı bir tencereye sıvıyağı ve salçayı ekleyip sarımsakla beraber kavurun. Bir tutam naneyi kokusu çıkana kadar kavurun. İçerisine tarhanayı ekleyin ve çırpma teli ile karıştırın. Üzerine kalan suyu da ekleyip kaynamaya bırakın. Ve servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Hamuru hazırlamak için suyu ocağa alıp haşlayalım. Ayrı bir kapta un ile suyu açarak kaynayan suya karıştırarak ekleyelim. Topaklanma olmamalı, tuzunu da ekleyip kıvam alınca altını kapatalım. Un v suyun kıvamlı olması gerekmektedir. Un miktarını ayarlayabilirsiniz. Un ve su iyice kıvam aldıktan sonra altı kapatılır. Ve zemini ıslanmış tepsiye boşaltılarak birkaç saat bekletilir ve soğutulur. Çorba için tavuk haşlanır, didilir ve suyu kullanılmak üzere ayrılır. Ayrı bir tencereye tereyağı ve un kokusu çıkana kadar kavrulur, salça eklenir. Üzerine tavuk suyu eklenerek kaynatılır. Topaklanmamasına dikkat edilmelidir. Kaynadıktan sonra içerisine didiklenmiş tavuk limon suyu ve baharatlar eklenerek bir taşım daha kaynatılır ve dilimlenmiş hamurla birlikte servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Yıkanmış mercimekler süzülür ve üzerine bir miktar daha su koyularak kaynatılır. Üzerine rendelenmiş ya da birkaç parçaya bölünmüş soğan ve patates, yağ, limon, tuz ve baharatlar eklenerek kaynamaya bırakılır. Tüm malzemeler piştikten sonra bir robottan çekin üzerine tereyağında kızdırılmış nane ve pul biber ile servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Patateslerden iki tanesini, soğanı, domates ve suyu tencereye alın ve 25 dakika pişirin. Ezerek süzgeçten geçirin ve suyu ile birlikte geniş bir kaba alın. Kalan patatesleri, biberi, havucu, pırasayı ve kereviz sapını doğrayın. Tereyağını tencerede eritin. Zeytinyağı ve doğradığınız sebzeleri ekleyerek 15 dakika pişirin. Hazırladığınız karışımı ekleyerek 15 dakika daha pişirip ocaktan alın ve 15 dakika soğumaya bırakın. Blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin ve tekrar ocağa alarak kaynatın. tuz ve karabiber ekleyin. Kremayı ekleyip 2-3 dakika pişirin. Kruton ve taze otlarla sıcak servis yapın. Malzemeler; Yapılışı: Ispanak, brokoli, havuç, kereviz, patates ve maydanozu temizleyip ince ince doğrayın. Sebzeleri tencereye alın üzerine 8 bardak su ekleyerek haşlayın. Ardından suyunu süzün ve sebzeleri blenderden geçirip püre haline getirin. Sebze suyunu tencereye alıp üzerine bulguru ilave edin. 10 dakika pişirdikten sonra sebze püresini ekleyin. 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra kremayı ekleyin ve tencereyi ocaktan alın. Sos tavasında tereyağını eritin. Nane, toz biber ve tuz ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız sosu, çorbanın üzerinde gezdirin. Malzemeler; Yapılışı: Öncelikle kemikleri düdüklü tencerede ortalama 45 dakika pişirin. Bu esnada un, yumurta, limon ve yoğurdu bir kasede çırpın. Kemikler piştikten sonra tencereden çıkartın. Kemik suyunu normal bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirin. Kemik suyundan 2 kaşık alın ve terbiyeye ekleyin. Daha sonra hazırladığınız terbiyeyi çorbaya yavaş yavaş ekleyin ve hızlı hızlı karıştırın. Kemik suyunu 15 dakika pişirdikten sonra naneli sos ile zenginleştirebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Yoğurt, yumurta, un ve bir miktar suyu çırpın. Suyu bir tencerede kaynatın ve yoğurtlu karışıma yavaş yavaş ekleyerek birlikte ocağa alın. Üzerine nohut ve buğdayı ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız çorbanın üzerinde naneli sos gezdirin ve servis edin. Malzemeler; Yapılışı: Soğan, havuç, maydanoz ve kereviz sapını küçük küçük doğrayın. Üzerine kıymayı ekleyerek güzelce yoğurun. Karışımı iri köfte olacak şekilde 2-3 parçaya ayırın ve elinizle şekil verin. Hazırladığınız köfteleri kaynar suya atın ve pişmeye bırakın. Suyun üzerinde oluşan köpükleri toplayın. Pişen çorbayı, tülbentten geçirerek süzün. Çorba berrak bir kıvamda kalmalıdır. Şunlara da göz atın;