Portakal Kabuğuyla Ne Yapılır: 9 Farklı Kullanım Alanı
Portakal kabukları nasıl değerlendirilir? Portakal kabuğuyla ne yapılabilir? İşte, portakal kabuğunun hiç bilmediğiniz 9 farklı kullanımı:

Portakal, kış aylarının en sevilen ve en şifalı meyvelerinden biridir. Öyle ki, 'vitamini kabuğunda' sözünün tam karşılığıdır da diyebiliriz. Portakal kabuklarını çöpe atmak yerine kek, kurabiye gibi tariflerde kullanmak veya farklı şekillerde değerlendirmek isteyenleri böyle alalım. İşte, portakal kabuğunun hiç bilinmeyen kullanım alanları:

Portakal Kabuğuyla Ne Yapılır?

  1. Öksürük Şurubu

Portakal kabuklarının içinde bolca vitamin bulunur. Ayrıca antioksidan özelliğe de sahiptir. Bu yüzden 1 adet portakalın kabuklarını ufak ufak doğrayın ve küçük bir tencereye alın. Üzerine 1 bardak su ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve kabuklarını süzün. Oda sıcaklığında ılımasını bekleyin. Daha sonra içerisine 1-2 yemek kaşığı bal ilave ederek içebilirsiniz.

  1. Oda Kokusu

Evinizdeki havayı temizlemek için, portakal kabuklarından yardım alabilirsiniz. Bunun için portakalı yatay bir şekilde kesin ve kaşık yardımıyla portakalın içini çıkartın. Kabuğun bütün olarak kalmasına dikkat edin. Daha sonra kabukların içerisine bolca kaya tuzu ilave edin ve çay tabağına yerleştirin. Hazırladığınız kabukları, evinize yerleştirin. 2-3 hafta boyunca kullanabilirsiniz.


  1. Şekerleme

Portakal kabuklarını güzelce yıkayın ve uzun ince şeritler halinde kesin. Daha sonra tencereye koyun ve üzerine su ekleyip kaynamaya bırakın. 10 dakika sonra süzün ve suyunu akıtın. Tencereye yeniden temiz soğuk su ekleyerek kabukları kaynatın. Bu işlemi 3 kez tekrar ederek kabukların acımsı tadını atmalarını sağlayın. Daha sonra son kez kaynatıp sudan çıkartın. Tencereye kabukları, 1 su bardağı suyu ve 1 su bardağı şekeri ekleyerek şeffaflaşana kadar pişirin. Dilerseniz, bu aşamada tarçın veya karanfil de ekleyebilirsiniz. Pişen kabukları süzdükten sonra portakal kabuğu çubuklarını çikolataya bulayarak tüketebilirsiniz. Detaylı bilgi için, portakal kabuğu şekerlemesi tarifimize göz atın.

  1. Türk Kahvesi

Portakal kabuğunun en ilginç kullanımlarından biri, Türk kahvesi yapımında kullanmaktır. Bunun için portakalın üst kısmında yuvarlak bir delik açın. Kaşık yardımıyla portakalın içini boşaltın. Temizlediğiniz kabuğun içerisine 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi, 1 fincan su ve isteğe göre şeker ekleyerek karıştırın. Daha sonra portakal kabuğunu ocağa alın ve elinize fırın eldiveni geçirerek kahvenizi pişirin. Kahveyi fincana aktardıktan sonra, portakal aromalı Türk kahvesinin tadına bakabilirsiniz.


  1. Ev Temizleyicisi

portakal kabuklarını ufak ufak bölün ve cam kavanozlara doldurun. Üzerine ılık su, 4 yemek kaşığı karbonat ve 2 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyerek kavanozların ağzını kapatın ve en az 1 gün bekletin. Daha sonra karışımı sprey şişesine aktarın. Portakal kabuklu temizleyici ile mutfak dolaplarını, mutfak tezgahını ve masaların üzerini kolayca temizleyebilirsiniz.

  1. Dekoratif Mum

Portakalı ortadan ikiye bölün ve her portakalın içinde bulunan ince beyaz kısımlara zarar gelmeyecek şekilde sulu kısmı ayırın. Portakalın içine bolca zeytinyağı ekleyin ve kabuğu bir tabağa koyarak sabit durmasını sağlayın. Beyaz kısmı, mum fitili gibi çakmakla yakmanız yeterli. Ancak bu doğal mumun ömrü kısa olacaktır. Bu yüzden o yanarken gözünüz üstünde olsun.

  1. Cilt Bakımı

2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğunu, yarım tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Üzerine gül suyu ilave edin ve kıvam alana kadar karıştırın. Daha sonra bu karışımı cildinize uygulayıp yarım saat bekletin ve bol suyla durulayın.

Not: Alerjik ve hassas bir cilde sahipseniz, bu uygulamayı denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

  1. Diş Beyazlatma

Portakal kabuğunun iç kısmında bulunan beyaz kısımlar ile dişlerinizi bastırmadan 1 dakika ovalayın. Bu uygulamadan 15 dakika sonra dişlerinizi fırçalayın. Ancak asidik özelliğinden dolayı bu yöntemi sürekli uygulamayın.


  1. Bitki Çayları

Portakal kabuklarını yıkayın, kurulayın ve rendeleyin. Geniş bir tepsiye yayın ve nemsiz, soğuk bir yerde hafifçe kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduktan sonra cam kavanozlarda muhafaza edin. Bu karışımı kek ve kurabiyelere ek olarak, bitki çaylarının içinde de kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Domates kabukları nasıl değerlendirilir?
  2. Muz kabuğunun kullanım alanları
  3. Yumurta kabuğunun kullanım alanları
  4. Patates kabukları nasıl değerlendirilir?
  5. Elma kabuğu nasıl değerlendirilir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi