Portakal Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Portakal çeşitleri nelerdir? Hangi portakal ne zaman hasat edilir? Portakal çeşitlerinin özellikleri nelerdir? İşte, kış aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan portakalın çeşitleri ve özellikleri:

Portakal, kış aylarının sevilen meyvelerinden biridir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de yemek ve tatlı yapımında kullanılan portakal, Akdeniz ve Doğu Karadeniz çevresinde yetiştirilir. En kaliteli Washington cinsi portakal, Antalya'nın Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike'nin Çavdır Köyü, geçtiğimiz yıllarda en iyi portakal ödülünü aldı. Portakalın hem erkenci, hem de geç hasat edilen çeşitleri vardır. Portakalın çeşidine göre, tat bakımından farklılıklar oluşur.

Portakal Çeşitleri Nelerdir?


  1. Valencia portakalı

İsmini İspanya'nın 'Valencia' şehrinden alan bu portakal çeşidi, oldukça tatlıdır ve meyve suyu üretiminde kullanılır. Doğal renge ve çok lezzetli bir tada sahiptir. Dünya çapında tüketilen bir portakal çeşididir.

  1. Hamlin portakalı

1879 yılında Florida Grenwood korusunda keşfedilen Hamlin portakalı, çekirdeksiz bir türdür. Dışı pürüzsüz bir yapıya sahiptir ve diğer türlere göre daha küçük boyutlardadır. Suyu ve kabuk rengi, diğer portakallara göre daha açık renktedir. 

  1. Washington portakalı

Akdeniz'in bilinen en eski göbekli portakal çeşidi olan Washington portakalı, sofralık portakallar arasında çok talep görür. Antalya'dan Hatay'a kadar hemen hemen bütün Akdeniz'de yetiştirilir. California, Brezilya, İspanya ve Avustralya gibi dünyanın farklı yerlerinde de yetişir. Bahia olarak da bilinir, geniş ve kalın meyveleri vardır. Çok sulu değildir. Kabuğu kolayca soyulur.

  1. Yafa portakalı

Kökeni İsrail Jaffa'ya dayanan yafa portakalının kabuğu kolayca soyulur. Bol sulu ve kaliteli yafa portakalı, orta büyüklüktedir. Özellikle Lübnan civarında önemli derece üretimi yapılır. Meyvesi dalında uzun süre beklemez. 

  1. Göbekli (Navelina) portakalı

Washington'un doğal mutasyona uğramış hali olarak da bilinir. Erkenci çeşitlerden biridir. Çekirdeksiz ve bol sulu bir yapıya sahiptir. Kabukları parlak turuncudur.

  1. Taracco portakalı

Göbekli portakal çeşitlerinden biridir. Kökeni Sicilya'ya dayanır. Kabuğu kolay soyulur. Orta ve iri boyutludur. Akdeniz portakalları içinde yer alır.

  1. Alanya dilimli portakal

Sadece Alanya ve çevresinde yetiştirilir. En önemli özelliği, sap kısmından ucuna doğru 4-8 adet oluk bulunmasıdır. Boyutları küçük ve ortadır. Sulu bir yapısı vardır ve kirece karşı dayanıklıdır.

  1. Moro kanlı portakal

Sicilya kökenli olan bu portakal, İtalyan kan portakalı olarak da bilinir. Kabuğu hafif pürüzlüdür. Erkenci bir çeşittir. Az çekirdeklidir. Aralık ortasında olgunlaşır.

  1. Sanguinelli portakalı

İspanya kökenli olan bu portakal, küçük ve orta iriliktedir. Yuvarlak-oval şekli vardır. Ocak-Şubat ayında olgunlaşmaya başlar. Çok bekletilmeden hasat edilir.

  1. Şeker portakal

Yerli ve asitsiz portakal çeşitlerinden biridir. Soluk sarı renge sahiptir. Aroması ve kalitesi iyidir. Bir portakalda ortalama 2 çekirdek bulunur ve Kasım ayında olgunlaşır.

  1. Lane lata portakalı

Washington Navel portakalının mutasyonu sonucu elde edilmiştir. Kalitesi iyidir ve tatlı bir tada sahiptir. Ocak-Nisan ayları arasında hasat edilir. Ağaç üzerinde uzun süre bekleyebilir.

  1. Cara cara göbekli portakal

Washington portakalının mutasyonudur. İçi greyfurt gibi koyu pembe renktedir. Aralık-Mart aylarında hasat edilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Portakallı tatlı tarifleri
  2. Portakal hangi mevsimde yetişir?
  3. Domates çeşitleri nelerdir?
  4. Marul çeşitleri nelerdir?
  5. Un çeşitleri nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Risotto Tarifleri: İtalyan Mutfağından 10 Nefis Risotto Tarifi
İzmir Kahve Mekanları: İzmir'in En İyi 12 Kahve Mekanı
Pirinç Pilavı Yanına Ne Gider: Pilavın Tamamlayıcısı Olan 15 Tarif
Soğuk Algınlığına İyi Gelen 8 Kış Çayı Tarifi
Şeker Oranı Düşük Olan Meyveler: Düşük Şekerli 15 Meyve
Bir uzmana göre uzun ömürlü Japonların sırrı ve sık yedikleri 5 yiyecek