Porselen Çaydanlık Nasıl Kullanılır?
Eski zamanlarda çok popüler olan porselen çaydanlıklar, özellikle davet günlerinde şık bir sunum yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Peki, porselen çaydanlığın özellikleri nelerdir? İşte, porselen çaydanlık kullanımı ve özellikleri:

Porselen çaydanlık, porselen malzemeden yapılan ve genelde yalnızca demliği olan mutfak eşyalarından biridir. Porselenin sıcak tutma özelliği sayesinde çaydanlık yapımında kullanılan bu malzeme, çayın daha lezzetli olmasına da imkan sağlar. Çay, demlendikten sonra porselen demliğe aktarılarak servis edilir. Özellikle beş çayı ve misafir ağırlarken tercih edilen bu türlerin farklı tür ve desen seçenekleri mevcuttur. 

Porselen Çaydanlığın Özellikleri Nelerdir?

  1. Porselen çaydanlığın en bilinen özelliği, çayın sıcak kalmasını sağlamaktır. 
  2. Çayın tazeliğini uzun süre korur ve aynı lezzeti sağlar. 
  3. Görünümü ile davet sofralarına şıklık katar. 
  4. Çiçekli, desenli ve klasik gibi her zevke hitap eden çeşitleri vardır.
  5. Kalın malzemeden üretildiği için, cama göre daha dayanıklıdır. 
  6. Dış yüzeyi parlak olduğu için, bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun değildir. Elde yıkanması önerilir. 

Porselen Çaydanlık Ocağa Konur Mu?

Porselen çaydanlık, genellikle çay demlendikten sonra içine boşaltılması ile kullanılır. Porselenin sıcaklığa karşı direnç seviyesi değişiklik gösterir. Kaliteli ve sağlık porselenler, kısık ateşte ocağa konulabilir. Ancak çatlama ihtimaline karşı porselen çaydanlıkların ocağa konulması önerilmez. 

Porselen çaydanlık, ısıya dayanıklı değilse ocağa konduğunda veya sert darbeler aldığında çatlayıp kırılabilir. Bu yüzden son derece dikkatli kullanılmalıdır. 

Porselen Çaydanlık Nasıl Kullanılır?

  1. Porselen çaydanlık yeni alındıysa veya ilk kez kullanılacaksa, içine kaynar su dökülüp bir süre bekletilir. Ardından temiz ve kireçsiz su ile durulanır. 
  2. İsteğe göre porselen çaydanlığın iç kısmına, şemsiye demlik süzgeci takılabilir. 
  3. Porselen çaydanlığı kullanmak için, ilk olarak normal çaydanlıkta çay demleyin.
  4. Ardından demlediğiniz çayı ve altındaki kaynar suyu ölçülerine dikkat ederek porselen çaydanlığa aktarın.
  5. Porselen çaydanlığın kapağını kapatın ve çayınızı bardaklara dökün. 
  6. Çayın aromasının dışarı çıkmasını önlemek için, çayı içine boşalttıktan sonra, porselen çaydanlığın ağız kısmını kapatabilirsiniz. 
  7. Porselen çaydanlığı kullandıktan sonra, bekletmeden yıkayın. Yıkama esnasında kimyasal ürün yerine karbonat dökerek suyla durulayabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Çaydanlık çeşitleri nelerdir?
  2. İngiliz 5 çayı geleneğinin kuralları
  3. Bakır çaydanlık nasıl temizlenir?
  4. Yanmış çaydanlık nasıl temizlenir?
  5. Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi