Polikistik Over Sendromu (Pcos) Diyeti Nasıl Yapılır? PCOS Diyeti Beslenme Önerileri
Polikistik over diyeti nedir, nasıl yapılır? Polikistik over diyetinin faydaları nelerdir? İşte, Dyt. Gülçin Işık'tan polikistik over diyeti ve PCOS diyeti beslenme önerileri:

Polikistik over sendromu (PCOS) kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında yer alıyor. Peki, PCOS diyeti nasıl yapılır? PCOS varsa nasıl beslenilmeli? İşte uzman önerileri:


Yazar:

Diyetisyen Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Mevsiminde taze sebze meyve tüketilmesinin polikistik over sendromunda önemli olduğunu belirten Diyetisyen Gülçin Işık, polikistik over sendromu (PCOS) ve beslenme önerileri hakkında bilgileri paylaştı.  


Işık, “Polikistik over sendromu üreme çağında olan çoğu kadında yaygın olarak görülen hormonal bir bozukluktur. Polikistik over sendromu olan kadınlarda seyrek veya uzamış adet dönemleri veya aşırı erkeklik hormonu seviyeleri görülebilmektedir. Yumurtalıklarda çok sayıda küçük sıvı birikimi geliştirebilir ve bu durum ise düzenli yumurta bırakamamaya neden olabilir. Polikistik over sendromunun belirtileri ve semptomları genellikle ergenlik sırasında ilk adet dönemi süresince gelişir. Bazen polikistik over sendromu fazla kilo alımına yanıt olarak daha sonra gelişebilmektedir” diyor. 


Peki, Polikistik Over Tedavi edilmezse ne olur? Işık, PCOS semptomlarını şöyle sıralıyor: 


Polikistik Over Belirtileri Nelerdir? 

  1. Gebe kalmada güçlük,
  2. Ruh hali değişiklikleri,
  3. Akne benzeri cilt problemleri,
  4. Yorgunluk, halsizlik,
  5. Uykusuzluk, uyku apnesi,
  6. İnsülin direnci,
  7. Yüksek testosteron,
  8. Erkek tipi saç dökülmesi,
  9. Kıllanmada artış,
  10. Kilo vermede güçlük,
  11. Yumurtalık kistleri,
  12. Cinsel isteksizlik,
  13. Adet düzensizliği.

Daha detaylı bilgi için Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın Elele'de yayımlanan PCOS Belirtileri yazısına göz atabilirsiniz.


PCOS Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Tedavide ilk basamak yaşam tarzı değişikliğidir. Polikistik over sendromu görülen kadınların pek çoğu fazla kilolu olduğu görülmektedir. Bu da şikayetleri daha da artırıp, insülin direncini artırmaya, dolayısıyla daha da kilo almaya neden olduğu için kısır döngüden kurtulmanın en etkili yolu sağlıklı beslenme ile mümkündür.


PCOS DİYETİ VE BESLENME ÖNERİLERİ 

  1. İşlenmiş yiyecekler, şekerli, fruktoz şurubu/glikoz şurubu/tatlandırıcı ilave besinler, paketli ürünlerden uzak durulması gerekir.
  2. Mevsiminde taze sebze meyve tüketilmesi, sağlıklı protein ve yağ tüketimi de yine bu hastalığın tedavisinde gerekli adımlar arasındadır.
  3. Kan şekeri seviyelerini düzenlemek gerekir. Bunun için düzenli beslenme programı oluşturup, düzenli egzersiz yapılması gerekir.
  4. Duruma bağlı olarak (tahlil sonuçları, hekim önerisi vb.) ilaç kullanımı ve androjen fazlalığını tedavi etmek için doğum kontrol hapları vb. ilaç kullanılması gerekebilir.
  5. Stresin kontrol altına alınması gerekir.
  6. Eksik vitamin ve minerallerin yerine konulması gerekir. Yapılan çalışmalarda polikistik over sendromu olan bireylerde magnezyum eksikliği sağlıklı popülasyona göre 19 kat daha fazla rastlanmaktadır. Bu nedenle takviye kullanmak gerekebilir.
  7. Keten tohumu, omega 3 - 6 yönünden zengin olup, androjen seviyelerini baskılayıcısı etkiye sahiptir.
  8. Bol sıvı tüketilmesi gerekir.
  9. Doğru, temiz protein kaynakları tüketilmeli, organik yumurta, organik tavuk, hindi, olta balığı, yem ile beslenmemiş, ot ile beslenmiş hayvan eti tüketilmesi gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Menopozda beslenme nasıl olmalı?
  2. Regl döneminde nasıl beslenmeli?
  3. Adet sancılarına iyi gelen bitki çayları
  4. Şişkinlik neden olur?
  5. Aşırı terlemeye ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi