Pirinç, Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan bir temel gıda maddesidir. Hem yemek, hem salata, hem de dolma yapımında kullanılan pirinç, karbonhidrat bakımından zengindir. Bu yüzden, özellikle kilo vermek isteyenler tarafından fazla tercih edilmez. Beyaz pirinç yerine ne kullanacağınızı bilmiyorsanız, kepekli tahıllara veya haşlanmış sebzelere yönelebilirsiniz. İşte, pirinç yerine kullanabileceğiniz sağlıklı alternatifler:
Pişirildikten sonra tahıl benzeri tat ve doku alan kinoa, bir tohum çeşididir. Pirinç yerine kullanabileceğiniz kinoa, protein bakımından zengindir ve glütensizdir. Aynı zamanda enerji metabolizması ve kemik sağlığında önemli roller oynayan hayati mineraller olan magnezyum ve bakır için iyi bir kaynaktır. Özellikle vejetaryenlerin tercih ettiği kinoa, iki ölçü suyla birlikte kaynatılır. Suyu emene kadar pişmeye bırakılır ve dinlendirdikten sonra tüketilebilir.
Karnabahar, pirince mükemmel bir düşük karbonhidratlı ve düşük kalorili alternatiftir. Kalori ve karbonhidratın sadece bir kısmı ile hafif bir tada, pişmiş pirince benzer bir dokuya ve görünüme sahiptir. Haşlanmış karnabahar yapmak için, bir baş karnabaharı birkaç parçaya ayırın ve rendeleyin. Az yağda yumuşayana kadar pişirin.
Kavrulmuş karnabahar gibi, kavrulmuş brokoli de düşük karbonhidratlı veya düşük kalorili diyetler uygulayan insanlar için bir pirinç alternatifidir. Haşlanmış brokoli ayrıca mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Brokoli önce rendelenip ardından yağda pişirilerek hazırlanabilir.
Arpa, buğday ve çavdarla yakından ilişkili bir tahıldır. Arpa pişirmek için, bir ölçü ayıklanmış arpa ve dört ölçü suyu kaynatın, ardından orta ateşi kısın ve arpa yumuşayana kadar veya yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Servis yapmadan önce fazla suyu boşaltın.
Kuskus, Akdeniz ve Ortadoğu mutfağında yaygın olarak kullanılan bir makarna türüdür. Tam buğdaylı kuskus, lif ve protein açısından daha zengin olduğu için normal çeşitlerden daha sağlıklı bir seçenektir. Kuskus incileri, pirinç tanelerinden çok daha küçüktür. Bir ölçü kuskusu bir ölçü su ile birlikte kaynatın ve dinlendirin. Ardından servis edebilirsiniz.
Kıyılmış lahana, pirince bir başka mükemmel alternatiftir. Lahana, birçok mutfak stilini tamamlayan hafif bir tada sahip, kalorisi ve karbonhidratı düşüktür. Doğranmış lahanayı pişirmek için, bir lahanayı elle veya bir mutfak robotu kullanarak ince ince doğrayın. Ardından az miktarda sıvı yağ ile orta ateşte yumuşayana kadar pişirin.
Farro, pirince benzer şekilde kullanılabilen tam tahıllı bir buğday ürünüdür, ancak tadı çok daha besleyicidir. Farro, yüksek dozda protein içerir. Hazırlamak için bir ölçü kuru farro ve üç ölçü suyu kısık ateşte kaynatın ve farro yumuşayana kadar pişirin.
Tam tahıllı bir besin olan firik bulguru, lif ve protein bakımından zengindir. Bir ölçü firik bulguru, iki ölçü su eklenerek pişirilir ve tahıl yumuşayana kadar pişmeye bırakılır. Özellikle yöresel mutfaklarda yaygın olarak kullanılır.
Bulgur, pirinç yerine en çok kullanılan ikamelerden biridir. Pirince göre daha düşük kalorili olan bulgur, aynı zamanda daha sağlıklıdır. Bulgur, bir ölçü bulgur ve iki ölçü su kaynatılıp bulgur yumuşayana kadar pişirilir. Dilerseniz, bulgur pilavı tarifimizden yardım alabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;