Pirana Eti Yenir Mi?
İri dişleri ile tehlikeli balıklar içinde yer alan pirana, özellikle Amazon yerlileri tarafından tüketilir. Peki, pirana eti yenir mi, herhangi bir zararı var mı? İşte, pirana balığının tüketimi hakkında merak edilenler:

Pirana, Güney Amerika'daki akarsularda yaşayan, yırtıcılığıyla dikkat çeken bir balık türüdür. Otobur ve etobur olarak ikiye ayrılan piranaların farklı çeşitleri vardır. Tatlı suda yaşayan bu balıklar, özellikle Amazon havzasındaki akarsularda ve Orinoko yakınlarında yaşarlar. Piranaların içlerinde özellik 4-5 tür çok tehlikelidir. Piranaların en belirgin özelliği iri ve sivri dişleridir. Güçlü kaslara sahip olan çenesi, usturaya benzer şekildeki dişlerle birleştiğinde insanlar için tehlikeli olabilir. Pirananın çenesi birbirine kenetlendiği için avından büyük parçalar koparabilir. Sıcak iklim balığı olan piranalar, ülkemizde görülmez. 

Pirana Yenir Mi?

Piranalar, yenilebilir balık türlerinden biridir. Özellikle Amazon bölgesinde yaşayan yerli halk tarafından tüketilen bu balık, uzun yıllardan beri Amazon yerlileri için bir besin kaynağı olmuştur. Pirana, dolgun ve pürüzsüzdür. Hafif yağlı bir tada sahip olan bu balıklar, genellikle Amazon ve Pantagal bölgelerinin nehirlerinde sürü halinde gezer. Piranalar çok kemikli olduğu için, içerisinde küçük iğneye benzeyen kemikler bulunur. Yemeden önce tüm kemiklerin çıkarılması ve dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. 

Piranalar, yerli halklar tarafından ızgarada pişirilir, kızartılır veya tütsüleme yöntemiyle hazırlanır. En çok kullanılan tütsüleme yöntemidir. Yalnızca Amazon'da değil, Brezilya'da caldo de piranha yemeği yapılarak tüketilir. Ancak restoranlarda veya dünyanın geri kalanında pirana tüketimi yaygın değildir. 

Pirana eti, çok yüksek miktarda cıva içerir. Bu yüzden çok az tüketilmesi gerekir. Özellikle hamilelerde ve emziren kadınlarda, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Pirana yemenin bir diğer yan etkisi ise, anisakiasis kontaminasyonudur. Bu parazit, önce piranaya, ardından size geçebilir. Enfeksiyon yayan bu bakteri insanlara bulaştığında ateş, mide bulantısı, karın ağrısı ve karın şişliği gibi semptomlara yol açar. Piranayı özellikle çiğ tüketmek, anisakiasis, salmonella ve diğer parazitlerden kaynaklanan hastalıklara yol açabilir. Bu da insan sağlığını ciddi tehlikelere atar. Pirana ülkemizde bulunan bir balık olmadığı için, eti tüketilmez.

Şunlara da göz atın;

  1. Köpek balığı yenir mi?
  2. Vatoz yenir mi?
  3. Yılan balığı yenir mi?
  4. Balon balığı yenir mi?
  5. Müren balığı yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi