Pika Sendromu Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Kil, tebeşir, toprak gibi maddeleri yeme isteği olarak bilinen pika sendromu, sağlık açısından ciddi bir durumdur. Peki, pika sendromu nasıl tedavi edilir? Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, pika sendromu hakkında merak edilenleri anlattı.

Pika sendromu, davranışı durdurma veya azaltma çabalarına rağmen, en az bir aylık bir süre boyunca besleyici olmayan, gıda dışı maddelere yönelik sürekli istek ve tüketim ile karakterize bir bozukluktur. Bu maddeler arasında kir, kil, tebeşir, boya parçaları, saç, kağıt, sabun, bez veya besin değeri olmayan diğer maddeler yer alabilir.

Bu durum çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olarak çocuklarda, hamile kadınlarda ve gelişimsel engelli bireylerde görülür. Pika'nın nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak beslenme yetersizlikleri, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) veya otizm spektrum bozukluğu gibi zihinsel sağlık durumları, kültürel faktörler veya duyusal sorunlarla ilişkili olduğuna inanılmaktadır.

Pika sendromunun bazı potansiyel komplikasyonları arasında beslenme yetersizlikleri, bağırsak tıkanıklıkları veya hasarı, kurşun veya diğer toksik zehirlenmeler, enfeksiyonlar veya zararlı maddelerin yutulmasına bağlı diş sorunları yer alır.

Pika Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Pika sendromunun tedavisi tipik olarak multidisipliner bir yaklaşım içerir ve durumun hem davranışsal, hem de tıbbi yönlerini ele alır:

Altta yatan beslenme eksikliklerini, sağlık sorunlarını veya gıda dışı maddelerin yutulmasından kaynaklanan komplikasyonları değerlendirmek için kapsamlı bir tıbbi değerlendirme yapmak çok önemlidir. Pika ile ilişkili davranışları ele almak ve değiştirmek için bilişsel-davranışçı terapi (BDT), davranışsal müdahaleler ve danışmanlık kullanılabilir. Bu terapiler, bireyin isteklerini anlamasına ve yönetmesine, daha sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmesine ve gıda dışı maddeleri tüketme dürtüsünü alternatif davranışlarla değiştirmeyi öğrenmesine yardımcı olabilir. Diyet değişiklikleri, vitamin veya mineral takviyesi veya beslenme danışmanlığı yoluyla beslenme eksikliklerinin giderilmesi tedavi planının bir parçası olabilir. 

Pika hastasının aşerdiği gıda dışı maddelere erişimi sınırlandırmak için güvenli bir ortam yaratmak faydalı olabilir. Bu, potansiyel olarak zararlı maddeleri güvence altına almayı veya isteklerini yeniden yönlendirmek için alternatif güvenli öğeler sağlamayı içerebilir. Bazı durumlarda, özellikle davranışa katkıda bulunan OKB veya gelişimsel bozukluklar gibi altta yatan zihinsel sağlık koşulları varsa, ilaçlar reçete edilebilir.

Tedavi yaklaşımı, bireyin özel ihtiyaçlarına ve koşullarına göre uyarlanır. Doktorlar, psikologlar veya davranış terapistleri dahil olmak üzere sağlık uzmanlarından rehberlik ve tedavi almak, pika sendromunu etkili bir şekilde yönetmek ve tedavi etmek için çok önemlidir.

Yazar:

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan

Şunlara da göz atın;

  1. Yetersiz beslenme sonucu hangi hastalıklar görülür?
  2. Dumping sendromu nasıl önlenir?
  3. WBC yüksekliği neden olur?
  4. Zihinsel enerjiyi artırmanın yolları
  5. Kış depresyonu neden olur?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu