Penguenler, Spheniscidae familyasında yer alan, uçamayan, dimdik durabilen perde ayaklı deniz kuşlarıdır. Büyüklük bakımından 30-105 cm arasında değişiklik gösterebilirler. Güney Kutbu, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Güney Amerika ve Galapagos Adaları kıyılarında yaşarlar. Kuzey yarımkürede hiç penguen bulunmaz. Ortalama 18 farklı türü olduğu bilinmektedir. Bu türlerden 4'ünün Antarktika'da yaşadığı, kalan 14 türün ise ılıman ve sıcak iklimlerde yaşadıkları bilinmektedir. Penguen türlerinin en irisi olarak bilinen İmparator penguen, 45 kg ağırlığa ulaşabilir. Sıcak bölgelere gidildikçe, boyları da küçülür.
Penguenler, denizdeki kabuklular ve mürekkep balıkları ile beslenir. Sırtları gri veya siyah, karın kısımları ise beyaz ince tüylerden oluşur. Ayakları vücutlarının gerisinde olduğu için, rahatça dimdik ayakta yürüyebilirler. Denizde saatte ortalama 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Güney Kutbu penguenleri, 40 derecelik vücut ısısına sahiptir. -40 derece Antarktika soğuğuna uyum sağlarlar. Vücutlarındaki yağ, tüy, enerji ve kontrol mekanizmalarıyla, 80 derecelik sıcaklık farkına kadar dayanabilirler. İmparator penguenleri, günde 140 kez suya dalar. Bu dalışların yalnızca %10'unda av yakalayabilirler.
Penguen eti ve yumurtasının tadı, tüketildiğinde 'çok balıklı' olarak tanımlanmıştır. Penguen göğsü, hayvanın en sağlıklı kısmı olarak kabul edilir. Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır. Bu yüzden ithalatı ve ihracatı da yapılmamaktadır. Penguen yumurtası ise, uzun süre kaynatılsa bile yumuşak kalır. Kabuğu çıkarıldıktan sonra bol sarılı, jöle kıvamında olduğu söylenmiştir. Tüm bunların dışında penguen etinin çok tüketilmesi, cıva zehirlenmesine yol açabilir. Cıva zehirlenmesi de, ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme yol açabilen bir durumdur. Daha öncede söylediğimiz gibi, 1959 yılında yapılan Antarktika Antlaşmasına göre, penguen tüketimi çoğu ülkede yasaklanmıştır. Nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olması, penguenlerin koruma altına alınmasını sağlamıştır. Bu yüzden penguen avlayan, penguen etinin ithalatını yapmaya çalışan kişiler cezalandırılır. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Endonezya'da yaptığı açıklamada, Antarktika'da 4 penguen türünün yaşadığını ve küresel ısınma yüzünden bu penguenlerin neslinin tükenme riskinin ortaya çıktığını belirtmiştir. Penguenlerin nüfusunun şimdiden %65 azaldığı söylenmiştir. WWF'nin raporuna göre İmparator penguenlerin sayısının yarıya düştüğü, diğer türlerin sayısının ise %30-%60 oranında azaldığı söylenmiştir. Şunlara da göz atın;Penguen Eti Yenir Mi?
Penguen Eti Yasal Mı?
Penguenlerin Nesli Tükeniyor Mu?