Pekmezli Tarifler: Pekmezle Yapılan 14 Farklı Tarif
Sağlık açısından çok faydalı olduğu söylenen pekmez nasıl tüketilir? Pekmez hangi tatlılarda kullanılır? İşte, mideleri bayram ettirecek 14 pekmezli tarif:

Pekmez, üzüm, incir, dut, keçiboynuzu, hünnap gibi meyvelerin veya şekere dönüştürülebilecek tarım ürünlerinin ezilip kaynatılmasıyla üretilen tatlı ve yoğun kıvamlı bir şuruptur. Özellikle kahvaltı sofralarında yer verilen pekmez, içeriğinde yüksek oranda şeker barındırır. Bu sayede vücuda enerji verir. Üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçiboynuzu pekmezi, elma pekmezi ve karadut pekmezi en sevilen pekmez çeşitlerindendir. Tahinle muhteşem bir uyum içinde olan pekmezi, nasıl tüketeceğinizi düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Pekmez ile yapabileceğiniz en lezzetli tarifleri sizler için yazımızda derledik.

14 Farklı Pekmezli Tarif

  1. Pekmez Helvası


Pekmez denildiğinde ilk aklımıza gelen  tarif, pekmez helvasıdır. Un, ceviz ve üzüm pekmezi ile hazırlanan bu helva, 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır. İsteğe göre kurabiye kalıplarıyla şekillendirebilirsiniz.

  1. Pekmezli Dondurma


Süt, pirinç unu ve pekmez ile hazırlanan bu dondurma, evde kendi elleriyle dondurma yapmak isteyenler için idealdir. Hazırlanan dondurmaların dışını badem veya cevize batırarak zenginleştirebilirsiniz.

  1. Pekmezli Bal Kabağı Tatlısı


Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu tatlı, özellikle yılbaşı gibi özel günlerde sunulur. Bal kabağının pekmezle tatlandırılmasıyla sunulur.

  1. Cevizli Sucuk


Marketlerde sık sık rastladığımız cevizli sucuğu, evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Ceviz, üzüm pekmezi ve nişasta ile hazırlanan cevizli sucukları, ara öğün olarak da tüketebilirsiniz.

  1. Susamlı ve Pekmezli Kurabiye


Çay saatlerinde sunabileceğiniz nefis bir kurabiye tarifi arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Pekmez ve susam ile hazırlanan bu kurabiyeleri, halka şekli vererek sunabilirsiniz.

  1. Pekmezli Şah Tatlısı


Tel kadayıf, ceviz içi ve pekmez ile hazırlanan şah tatlısının kökeni oldukça eskiye dayanır. Şerbetli bir tatlıdır. Özellikle bayram günlerinde sunulur.

  1. Tahinli Pekmezli Kek


Daha öncede söylediğimiz gibi tahin ve pekmezin uyumunu bilmeyen yoktur. İki lezzeti de içinde barındıran tahinli pekmezli kek, susam ile zenginleştirilir.

  1. Nevzine Tatlısı


Kayseri mutfağıyla özdeşleşen nevzine tatlısı, tahin ve un ile hazırlanır. Şerbetine 1 çay bardağı pekmez ilave edilir. Kaymaklı dondurma eşliğinde servis edilir.

  1. Hariri


Mardin mutfağının en bilinen ve en sevilen tariflerinden biri olan hariri tatlısı, süt ve dut pekmezi ile hazırlanır. Kuplara konulan tatlılar, mevsim meyveleri ile süslenebilir.

  1. Nişe Helvası


Yalnızca 5 malzemeden oluşan nişe helvası, özellikle Antep mutfağının sevilen tariflerinden biridir. Ortalama 20 dakikada hazırlanır ve antep fıstığı ile birlikte sunulur.

  1. Pekmezli Muhallebi


Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan muhallebiyi, bu kez pekmez ile tatlandırmaya ne dersiniz? Üzeri kakao, ceviz ve kuru üzüm ile zenginleştirilen pekmezli muhallebi, favoriniz olacak, bizden söylemesi.

  1. Pekmezli Patlıcan


'Pekmez ve patlıcan hiç birlikte yenir mi?' dediğinizi duyar gibiyim. Yalnızca 5 malzemeden oluşan pekmezli patlıcan, bir meze çeşididir ve genellikle kalabalık sofralarda sunulur. 

  1. Pekmezli Pelte


Üzüm pekmezi, nişasta ve su ile hazırlanan pelte, hafifliği ile çok sevilen bir tatlıdır. Hazırlanan tatlılar, mutlaka buzdolabında dinlendirilmeli ve soğuduktan sonra servis edilmelidir.

  1. Pekmezli Tavuk


Pekmezi tatlı yerine ana yemeklerde sunmak isteyenler için de bir önerimiz var. Pekmezle marine edilen tavuğu, eşsiz bir sos ile birlikte servis edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çam kozalağı pekmezinin faydaları nelerdir?
  2. Dut pekmezi neye iyi gelir?
  3. Fıstık ezmeli tarifler
  4. Parfe tarifleri
  5. Haşhaşlı tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Sushi Besin Değerleri: Sushi Çeşitleri ve Kalori Değerleri
Sabahları Aç Karnına Çörek Otu Yerseniz Ne Olur?
Makyaj Fırçası Nasıl Temizlenir?
Mavi Hindiba Çayı Faydaları Nelerdir?
İskandinav Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?