Patlıcan, ılık iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. İlk yetiştiriciliği M.Ö 5. yüzyıla dayanan bu besin, Hindistan'da yetiştirilmiştir. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan patlıcan, özellikle demir bakımından zengindir. Yalnızca yemeklerde değil, salata ve mezelerde de kullanılır. Patlıcan, kızartma, közleme ve haşlama usulüyle pişirilebilir. Patlıcanı meze yapımında kullanmak isteyenler için, birbirinden lezzetli tarifleri yazımızda derledik. İşte, patlıcanla yapılan 13 farklı meze tarifi:
Daha fazlası için patlıcanlı tarifler sayfamıza göz atın.
Trakya mutfağıyla özdeşleşen köpoğlu, patlıcan, biber ve domates karışımıyla hazırlanır. Yoğurtla birlikte servis edilir. Özellikle et yemeklerinin yanında sunulur. Bazı yörelerde meze, bazı yörelerde ise yemek olarak kabul edilen şakşuka, farklı sebzelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Domates sos eşliğinde servis edilir. Hatay mutfağıyla özdeşleşen babagannuş, soğuk bir şekilde ikram edilir. Özellikle Arap mutfağında tüketilir. Ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Adıyaman'ın en özgün lezzetlerinden biri olan dövmeç, aynı zamanda mezelerin kralı olarak da bilinir. Görünümü acılı ezmeyi andıran bu meze, et yemekleriyle birlikte sunulur. Antep ve Urfa mutfağında sık sık tüketilen söğürtme, közlenmiş patlıcan, sirke ve nar ekşisi ile hazırlanır. Porsiyonu, yaklaşık 40 kalori değerindedir. Patlıcan, maydanoz, biber ve sarımsak ile hazırlanan bu salata, ana yemeklerin yanında sunulur. İsteğe göre yanında kızarmış ekmek dilimleri de servis edebilirsiniz. Yapımında İzmir tulum, ezine ve beyaz peynir kullanılan bu meze, oldukça hafif bir tada sahiptir. Yaklaşık 40 kalori olan patlıcan mezesi, zerdeçal ile zenginleştirilir. Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan mütebbel mezesini, bu kez vegan menüleri için farklı bir şekilde sunuyoruz. Patlıcan, sarımsak ve tahin karışımıyla hazırlanan vegan mütebbeli, diyet listelerine de ekleyebilirsiniz. İç harcı peynir ile doldurulan patlıcan kıstırma, kızartma usulüyle pişirilir. Ortalama 20-25 dakika içinde hazırlanır. Özellikle kalabalık sofraların favorisidir. İsmini görünümünden alan bu meze, özellikle Ege mutfağında tüketilir. Patlıcanların ortası peynirli soğanlı harç ile doldurulur. Fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir. Patlıcan, kıyma ve farklı sebzelerle hazırlanan bu mücver, isteğe göre yoğurtla birlikte sunulur. Bu mezenin yapılışında kemer patlıcanı kullanılması önerilir. Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan mamzana, sarımsaklı sos eşliğinde sunulur. Üzerine kırmızı biber ve zeytinyağı ilave edilir. Özellikle kış aylarında tüketilen közlenmiş patlıcan konservesi, yalnızca 5 malzemeden oluşur. Hazırlanan konserveler buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir. Şunlara da göz atın;