Patlıcanın Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Patlıcan ile lezzetli tarifler hazırlamak istiyorsanız ama patlıcanın iyi olup olmadığından emin değilseniz pişirmeye başlamadan önce emin olmak isteyebilirsiniz. İşte, patlıcanın iyi olup olmadığı nasıl anlaşılır:

Patlıcan ile lezzetli tarifler hazırlamak istiyorsanız ama patlıcanın iyi olup olmadığından emin değilseniz pişirmeye başlamadan önce emin olmak isteyebilirsiniz. Pişirmeye başlamadan önce patlıcanın kötü (veya iyi!) olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? İşte, patlıcanın iyi olup olmadığı nasıl anlaşılır:


Patlıcanın Kötü Olduğunun İşaretleri

  1. Olgun, yemesi güvenli bir patlıcan gerçekten parlak görünür ve sıkı, pürüzsüz bir cilde sahiptir. Patlıcanınız parlaklığını yitirdiyse ve/veya kırışmış görünüyorsa, olgunluğunu aşmıştır ve artık pişirmek için uygun değildir.
  2. Patlıcanın tepesinden büyüyen sapı yakından inceleyin. Yeşil ve canlı mı yoksa solmaya mı başlıyor? Solmuş, sağlıksız görünen bir sap, patlıcanın zarar gördüğü ve pişirilmesinin iyi olmadığı anlamına gelebilir. Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır.
  3. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
  4. Patlıcanı zaten satın aldıysanız, dilimleyin ve rengine bakın. Her tarafı beyaz mı yoksa kahverengi mi görünüyor? Parmağınızla iç patlıcanın yüzeyine de hafifçe vurun - rengi solmuş ve yapışkan ise patlıcanın kesinlikle atılması gerekir.
  5. Patlıcanınızın kokusunu hızlıca alın ve herhangi bir kötü koku tespit edip etmediğinize bakın. Kötü kokuyorsa hemen atın.
  6. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır. Patlıcanınız hala sertse ve küf lekeleri gerçekten küçükse, etkilenen yerleri kesip bitkinin geri kalanıyla birlikte yemek veya pişirmek güvenlidir.


Patlıcan Ne Kadar Süre Dayanır?

  1. Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır.
  2. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir.
  3. Patlıcanlar dondurucuda yaklaşık 8-12 ay dayanır.


İçi Kahverengi Olan Patlıcan Yenir Mi?

  1. Hayır, patlıcan baştan sona kahverengiyse olmaz.
  2. Kahverengi bir patlıcan çürük bir patlıcandır, bu yüzden kesinlikle onunla yemek veya yemek pişirmek istemezsiniz. Çürük yiyecekler yemek sizi hasta edebilir, bu yüzden riske girmeye değmez.
  3. Ara ara esmerlikler var ise yemenizde sıkıntı yoktur.
  4. Patlıcanlar kesildikten sonra "enzimatik esmerleşme" denilen bir süreçten geçerler, yani beyaz renkli patlıcan dilimleri hava ile temas ettikten sonra kahverengileşmeye başlar. Oksitlenmiş patlıcanı doğru sakladığınız sürece yemek tamamen güvenlidir. Patlıcan dilimlerini kestikten hemen sonra üzerine biraz limon suyu gezdirin. Limon suyunun asiditesi, ürünün kararmasını önlemeye yardımcı olur.


Şunlara da göz atın;

  1. Patlıcan nasıl hasat edilir?
  2. Patlıcan yemekleri
  3. Patlıcan nasıl saklanır?
  4. Evde patlıcan nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı