Patlıcanın Faydaları Nelerdir? Patlıcanın Besin Değerleri
Patlıcan, mutfaklarda en sık kullanılan sebzelerden biridir. Peki, patlıcan neye iyi gelir, ne işe yarar? İşte, patlıcanın sağlık için faydaları ve besin değerleri hakkında merak edilenler:

Patlıcan, lif, vitamin ve mineral içeren, besin açısından zengin bir besindir. Kalbiniz de dahil olmak üzere genel sağlığınıza fayda sağlayabilirler. Genellikle bir sebze olarak kabul edilseler de, çiçekli bir bitkiden yetiştikleri ve tohum içerdikleri için teknik olarak bir meyvedirler. Boyut ve renk bakımından değişen birçok çeşidi vardır. Koyu mor kabuklu patlıcanlar en yaygın olanı olsa da kırmızı, yeşil ve hatta siyah bile olabilirler. Tariflere benzersiz bir doku ve hafif bir tat getirmesinin yanı sıra patlıcan, sağlık açısından da pek çok potansiyel fayda sağlar.

Patlıcanın Faydaları Nelerdir?

  1. Patlıcan, çeşitli vitamin ve mineralleri içermesinin yanı sıra çok sayıda antioksidana da sahiptir. Çalışmalar, antioksidanların kalp hastalığı ve kanser gibi birçok kronik hastalık türünün önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Patlıcanlar özellikle canlı renklerinden sorumlu olan antioksidan özelliklere sahip bir pigment türü olan antosiyaninler açısından zengindir.
  2. Antioksidan içeriği sayesinde bazı çalışmalar patlıcanın kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Bir çalışmada, yüksek kolesterolü olan tavşanlara iki hafta boyunca günde 10 ml patlıcan suyu verildi. Çalışmanın sonunda, yükseldiğinde kalp hastalığı riskinin artmasına yol açabilen iki kan belirteci olan LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin daha düşük olduğu belirlendi.

  1. Diyetinize patlıcan eklemek kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Bunun başlıca nedeni patlıcanın sindirim sisteminden bozulmadan geçen lif oranının yüksek olmasıdır.
  2. Lif, vücutta şekerin sindirim ve emilim hızını yavaşlatarak kan şekerini düşürebilir. Daha yavaş emilim, kan şekeri seviyelerini sabit tutar ve ani yükselmeleri ve çökmeleri önler. Diğer araştırmalar patlıcan gibi gıdalarda bulunan polifenollerin veya doğal bitki bileşiklerinin şeker emilimini azaltabileceğini ve insülin salgısını artırabileceğini ve bunların her ikisinin de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
  3. Patlıcanlar lif bakımından yüksek ve kalorileri düşüktür, bu da onları herhangi bir kilo verme rejimine mükemmel bir katkı yapar. Lif, sindirim sisteminde yavaşça hareket eder ve tokluk ve tokluğu destekleyerek kalori alımını azaltabilir. 80 gram çiğ patlıcan, 20 kalori ve 3 gram lif içerir. Bu da kilo verme sürecine destek olduğunu gösterir.
  4. Patlıcan inanılmaz derecede çok yönlüdür ve diyetinize kolayca dahil edilebilir. Fırında pişirilebilir, kızartılabilir, ızgarada pişirilebilir veya sotelenebilir ve üzerine biraz zeytinyağı ve biraz baharat eklenerek tadını çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda birçok yüksek kalorili malzemenin yerine düşük kalorili bir alternatif olarak da kullanılabilir. Bu, öğününüzün lif ve besin içeriğini arttırırken karbonhidrat ve kalori alımınızı azaltabilir.

Patlıcanın Besin Değerleri

1 bardak (82 gram) çiğ patlıcan şunları içerir;

  1. Kalori: 20 kcal
  2. Karbonhidrat: 5 gr
  3. Lif: 3 gr
  4. Protein: 1 gr
  5. Manganez: Günlük ihtiyacın %10'u
  6. Folat: Günlük ihtiyacın %5'i
  7. Potasyum: Günlük ihtiyacın %5'i
  8. K vitamini: Günlük ihtiyacın %4'ü
  9. C vitamini: Günlük ihtiyacın %3'ü

Not: Patlıcan da, diğer sebzeler gibi ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Kilo vermek için kızartma yerine fırınlama veya ızgara tekniği tercih edilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Patlıcan yemekleri
  2. Patlıcan nasıl dondurulur?
  3. Patlıcan hangi mevsimde yetişir?
  4. Patlıcanın kararmaması için ne yapılır?
  5. Patlıcan nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri