Patlıcan Hangi Mevsimde Yetişir?
Patlıcan hangi bölgede ne zaman yetişir ve hangi ayda toplanır? Patlıcan hangi mevsimin meyvesidir? İşte, sindirim sistemini koruyan patlıcan çeşitleri ve hasat dönemleri:

Anavatanı Hindistan ve Çin olarak bilinen patlıcan, ilk kez M Ö 5. yüzyılda Hindistan'da yetiştirilmiştir. Hindistan'ın ardından Afrika'ya, Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi ise İspanyollar tarafından 16. yüzyılda gerçekleşmiştir. Düşük oranda nikotin içeren patlıcan, yalnızca insanların tükettiği bir besindir. Ülkemizde sık sık tüketilen bu besin, yemeklerde kullanılan ana malzemelerden biridir.



Patlıcan Hangi Bölgede Yetiştirilir?

Son 10 yıllık verilere bakıldığında dünyada en çok patlıcan üretiminin yapıldığı yer Çin'dir. İkinci sırada Hindistan, üçüncü sırada ise Türkiye bulunmaktadır. Ülkemizde patlıcan üretimi en çok Akdeniz Bölgesi'nde yapılmaktadır. Patlıcan üretimi ile öne çıkan şehirlerimiz ise, Mersin, Antalya, Şanlıurfa, Hatay ve Aydın'dır. 

Patlıcan Hangi İklimde Yetişir?

Patlıcan, ılık ve sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Düşük sıcaklıklara ve don olaylarına karşı son derece hassastır. Patlıcanın verimli bir şekilde yetişebilmesi için ortalama 21-35 derece sıcaklık olmalıdır. Toprak sıcaklığı 20 derecenin altına düşerse, bitkiden istenilen verim alınamayabilir. Özellikle büyüme döneminde havanın soğuk olması, bitkinin büyüme hızını yavaşlatır. Bu yüzden patlıcan üretimi hava sıcaklığının yüksek olduğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha verimli bir şekilde yapılır.

Patlıcan Hangi Toprakta Yetişir?

Patlıcan, orta kumlu, uygun havalandırması olan ve yeterince süzek olan topraklarda yetişir. Derin kökleri olduğu için, domatese göre kuraklığa daya fazla dayanıklıdır. Patlıcan, çok sulu toprakları sevmez. Bu yüzden sulama işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Toprağın pH değeri 6-7 arasında olmalıdır. Patlıcan fideleri ekilmeden 1 ay önce, toprak sürülmeye başlanır. Böylece toprağın havalandırılması da artar. 

Patlıcan Hangi Mevsimde Yetişir?

Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır. Ayrıca bazı türleri sonbahar aylarının sonuna kadar hasat edilmeye devam eder. 



Patlıcan Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Kemer patlıcanı: Orta erkenci bir çeşit olan kemer patlıcanı, ülkemizde en çok Akdeniz'de yetiştirilir.
  2. Karaok: Parlak morumsu siyah bir renktedir. Raf ömrü uzundur. 
  3. Karanta: Açık saha üretimine uygundur. Erkenci ve verimli bir çeşittir. Lezzetlidir ve nakliyeye dayanıklıdır.
  4. Kara baş: Güçlü bitki yapısına sahiptir. Sapı dikensizdir ve verimlidir.
  5. Ala çizgili: Morumsu pembe bir renge sahiptir. Üzerinde krem rengi çizgiler vardır. Karnıyarıklık patlıcan olarak da bilinir.
  6. Bıldırcın: Erkenci bir çeşittir ve sofralıktır. Yerde yetişir.
  7. Bostan patlıcanı: İri ve yuvarlak bir çeşittir. Kalorisi düşüktür ve az çekirdeklidir.


Şunlara da göz atın;

  1. Enginar hangi mevsimde yetişir?
  2. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  3. Elma hangi ayda yetişir?
  4. Armut hangi mevsimde yetişir?
  5. Portakal hangi iklimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif