Evde Patates Yetiştirmek: Patates Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?
Patates evde yetişir mi? Patates ne zaman ekilir? Patates nasıl ekilir? Evde patates yetiştirmek isteyenlerin mutlaka uygulaması gereken adımlar...

Yemeklerin içerisinde en sık kullandığımız besinlerden biri olan patatesi, evde yetiştirmeye ne dersiniz? Hem tamamen doğal bir şekilde yetiştirilen, hem de ekonomik bütçeyi hafifleten bir fikirle karşınızdayız. Evde çiçek ve farklı bitkiler yetiştirmeyi birçok kişi sever. Çiçeklerin yanında yemeklerde kullanabileceğimiz nefis patatesler yetiştirsek fena mı olur? Siz de bu fikre sıcak bakıyorsanız, hazırlayın malzemeleri. Patates ne zaman ekilir? Patates nasıl yetiştirilir diye merak edenler için tüm soruları yazımızda derledik. Unutmadan, ileride ihtiyaç duyacağınız ve yetiştirdiğiniz patatesler ile nefis yemekler hazırlayabileceğiniz patatesli tarifler sayfamızı da buraya bırakıyoruz. Hazırsanız, evde patates yetiştiriciliği için uygulamanız gereken adımlara geçelim.


Patates Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler

  1. Öncelikle ne kadar patates yetiştireceğinize göre uygun patates ölçüsünü belirleyebilirsiniz. Bir çuval patates için, 5-6 adet patates kullanmanız yeterli olacaktır.
  2. Bardak ya da cam kavanoz
  3. Temiz su
  4. Kürdan
  5. Toprak ya da dere kumu (Gübre bakımından zengin bir toprak kullanmak, patatesin yetişmesini sağlar. Eğer toprak seçimini yapamıyorsanız, çiçekçilerden yardım alabilirsiniz.)
  6. Geniş çuval veya plastik çöp torbası (Çuvalın geniş olması, daha fazla ekim alanı sağlar. Bu nedenle büyük çuvallar kullanırsanız, daha rahat ekim yapabilirsiniz.)


Patates Nasıl Çimlendirilir?

Patatesi toprağa ekmeden önce mutlaka çimlendirmek gerekir. Evin içinde uzun süre bekletilen patatesler kendiliğinden çimlenmeye başlar. Fakat bunu beklemek yerine daha kolay bir yolu da tercih edebilirsiniz. Patatesleri çimlendirmek için, ekeceğiniz patateslerin alt kısmına üç adet kürdan batırın. Derinliği 1 cm olabilir. Bardak veya cam kavanozun içerisine temiz su doldurun. Kürdanladığınız patatesleri kavanozun üzerine oturtun ve güneş alan bir yerde bekletin. İki üç gün içerisinde patatesler filizlenmeye başlayacaktır.


Patates Nasıl Ekilir?

Sıra geldi filizlenen patatesleri toprakla buluşturmaya. Çuvalı kenarlarından kıvırarak boyunu kısaltın. İçerisine 15 cm yüksekliğinde toprak doldurun. Patateslerin çimlenen kısmını yukarıya bakacak şekilde toprağa yerleştirin. Patateslerin üzerini 5 cm yüksekliğinde toprakla örtün. Bu işlem, patateslerin daha iyi kök salmasını sağlayacaktır. Çuvalı güneş alacak bir yere koyun ve sürekli nemli kalmasına dikkat edin. Yaz aylarında haftada 1-2 kez sulama yapabilirsiniz. Çuvalı koyduğunuz bölgenin aşırı sıcak olmamasına da özen gösterin.


Patateslere Toprak Eklemesi Ne Zaman Yapılır?

Güneş görmeye başlayan patatesler yavaş yavaş filizlenir. Filizler toprağın üzerine çıktığında, diplerine gübreli toprak eklenmesi gerekir. Patateslere toprağı ne zaman ekleyeceğinizi bilemiyorsanız, filizlerin toprağın 20 cm üzerine çıktığından emin olun. Filizler yeterince büyüdüğünde dibine 5-10 cm toprak ilavesi yapabilirsiniz. Unutmadan, toprağı ekledikçe çuvalın kenarlarını yukarı kaldırmayı da ihmal etmeyin.


Patatesler Nasıl Hasat Edilir?

Patatesleri hasat etmek için yapraklarının büyümesi ve kendini salmaya başlaması gerekir. Yaprakları kenarlara doğru eğilen patatesler, hasat edilmeye hazırdır. Patatesleri yetiştirme aşamasında toprakta çıkan yabani otları ayıklamayı da unutmayın. Hasat işlemi için, filizleri incitmeden toprağın altındaki patatesleri çıkartabilirsiniz. 5-6 adet patatesten yaklaşık 1 çuval patates elde edebilirsiniz. Şimdiden elinize ve emeğinize sağlık.


Şunlara da göz atın;

  1. Ekşi maya nasıl yapılır?
  2. Sağlıklı ve zararlı yağlar nelerdir?
  3. Çay ağacı yağının faydaları nelerdir?
  4. Altın otunun faydaları ve kullanımı
  5. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
Sıcak Günlerin Kurtarıcısı: Dünyanın En İkonik Dondurmaları
Pekmez Mi, Bal Mı: Hangisi Kilo Verdirir?
Peynir Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler