Patates Kızartması Tarihçesi: Patates Kızartması Nereden Geliyor?
Severek yediğimiz patates kızartması nasıl bulundu? Patates kızartması nereden geliyor? İşte, her öğün severek yediğimiz patates kızartmasının tarihçesi:

Patates kızartması hepimizin sevdiği, sadece tuz ile bile mükemmel lezzeti çıtır dokusu, yumuşak içi ile lezzetli bir eşlikçi. İngilizcesi ‘french fries’ yani Fransız kızartması olarak geçse de patates kızartmasının nerede doğduğu konusu hala tartışmalı. Fransa ve Belçika arasında uzun yıllardır bu konuda bir uzlaşı sağlanmış değil. Peki aperatif, garnitür ya da ana yemek olarak yenen patates kızartması nereden geliyor? İşte, detaylar:


Balık Yerine Patates Mi?

Yaygın bir inanışa göre Belçika’dan geçen Meuse nehri halkın sıklıkla balık tutup yediği bir nehirmiş. Tuttukları balıkları kızartarak tüketen halk, 1680 yılında kış aylarında nehir donduğunda, patatesi kızartarak tüketmeye başlamışlar. Bu şekilde patates kızartması ortaya çıkmış. Birinci Dünya Savaşı sırasında Belçika’da bulunan Amerikan askerleri patates kızartmalarını yiyerek hayran kalmış. Belçika’da kullanılan baskın dillerden Fransızcayı sıklıkla duydukları için kendi aralarında patates kızartmasına 'Fransız kızartması' demeye başlamışlar. Bu ismiyle Amerika’ya ve bütün dünyaya yayılmış. 


BU SENARYOYA ELEŞTİRİ VAR 


Liège Üniversitesi'nden mutfak tarihçisi Pierre Leclercq ise hikayenin "mantıklı olmadığını" belirtiyor.

Çünkü Leclercq'e efsane doğru olsa bile, bunun 1680'de değil, 1739'da gerçekleşmesinin çok daha muhtemel olduğunu söylüyor. Çünkü patatesler bölgede 1735'e kadar çok tanınmıyordu. Leclercq'e hikayedeki bir diğer sorun ise yağ ile ilgili. Leclercq “18. yüzyılda yağ, kısıtlı imkanlara sahip insanlar için bir lükstü. Tereyağı pahalıydı, hayvansal yağlar nadirdi ve daha ucuz bitkisel yağlar gıdım gıdım tüketiliyordu. Bu nedenle köylüler yağları israf etmeden, ekmek ya da çorbada doğrudan yerlerdi. Bu nedenle yoksul halkın yağları kızartma için kullanması fikri şüpheli" diyor. 


'FRENCH DEĞİL FRANKOFON'


Şef ve yazar Albert Verdeyen'e göre patates kızartması tartışmasız bir şekilde Belçikalı. Verdeyen, "Amerikalılar ona patates kızartması diyorlar ama bu bir bir Frankofon kızartması" diyor.

Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'e ise göre patates kızartması 1789 Fransız Devrimi sonrası sokak satıcıları tarafından bulundu. Ferriere'e göre patates kızartması sokak mutfağının buluşu olduğu için nereden geldiğini kestirmek çok zor.


SOKAK MUTFAĞININ ÜRÜNÜ OLABİLİR

Patates kızartmasının Fransız olduğu fikrini savunanlara göre patates kızartmasının atası 18. yüzyılın sonlarında Paris'in en eski köprüsü olan Pont Neuf'ta el arabası satıcıları tarafından satılan, derin yağda kızartılmış bir patates olan pomme Pont-Neuf idi.

Yaygın kanıya göre bu senaryo daha çok inandırıcı. Ancak bu durumda da yemeği gerçekten kimin icat ettiğini asla tam olarak öğrenemeyebiliriz.

Çünkü patates kızartması ilk olarak 20. yüzyılın başlarında Traité d’économie domestique et d’hygiène adlı Belçikalı bir rehberde - mevcut haliyle ve mükemmel kabuk ve yumuşak iç kısım elde etmek için eskiden beri kullanılan çift kızartma tekniğiyle - yazılı olarak ortaya çıktı. 

Mutfak tarihçisi Madeleine Ferrière'e göre bu durum da sonuca ulaşmak için yeterli değil:  Kızartma sokak yemeklerinin kızıdır. Bu yüzden doğum belgesini oluşturmak çok zor". 

PATATES KIZARTMASI HAKKINDA

Patates kızartması, dünyanın her bölgesinde sevilen ve yapılan bir lezzet. Sadece ana yemek olarak bile tüketilebiliyor.Soslarla, baharat karışımları ile ya da peynir ile tüketilebiliyor. Kanada’nın meşhur poutine yemeği de, patates kızartması üzerine dökülen sostan oluşmaktadır.  


Şunlara da göz atın;
  1. Patates kızartmasının yanına ne gider?
  2. Patates kızartması tekrar nasıl ısıtılır?
  3. Patates kızartması sosları
  4. Patatesli kolay tarifler
  5. Patates haşlamanın püf noktaları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler