Patates, her evin vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Türk mutfağına girişi Amerika’nın keşfinden sonra olsa da Türk mutfağında hemen hemen her yemekte patates kullanılır. Patates yumruları yenen bir sebzedir. Toprağın altında yetişir. Patates ülkemizde her dönemde olan bir sebzedir. En fazla patates tarımı İç Anadolu bölgesinde yetişir. Patates toprak altında yetişen bir sebze olduğu için üzerinde her daim toprak vardır. Bunun için kesme ve yemek yapma işlemine başlamadan önce iyice yıkanmalıdır. Patateslerin kabuklarını iyi yıkandıktan sonra yenmesinde sıkıntı yoktur, tercihe bağlıdır. Patatesi yapacağınız yemeğe göre istediğiniz şekillerde kesebilirsiniz ancak sizlere 5 tane patates kesme yönteminden bahsetmek isteriz. Hazırsanız kesim yöntemlerine geçebiliriz.
Bu işleme mutfak dilinde ‘dice’ denir. Patates önce iyice yıkanır. Kabukları kullanacağınız yemeğe göre kesip kesmemek tercihinize bağlı olarak kabukları soyulur. Orta büyüklükte bir patates olduğunu düşünerek yanlamasına 4 parçaya bölünür. Her bir parça kendi içinde 5 parçaya ayrılır ve 1 cm aralıklarla dilimlenir. Elde ettiğiniz patatesleri sebze yemeklerinin içerisinde kullanabilirsiniz. Bu kesim tekniğine mutfak dilinde ‘julienne’ denir. Patatesler yıkanır ve kabukları soyulur. Patates ince ince dilimlenir ve ardından küp küp kesme işlemi yapar gibi ama daha da küçük şekilde kıl kıl dilimlenir. Bu patatesler kızartmalarda kullanılabilir. Elma dilim patates doğramak için patatesin kabuklarını iyice yıkayın ve önce dört parçaya elma dilimler gibi dilimleyin. Ardından duruma göre bu dört parçayı sekiz parçaya bölebilirsiniz. Elma dilim doğradığınız patatesleri kızartmalarınızda ya da fırında yapacağınız yemeklerinizin içerisinde kullanabilirsiniz. Bu kesim tekniğine ‘slice’ denir ve mandolin denilen mutfak ekipmanı ile kolayca yapılabilir ancak evde yapmakta kolaydır. Elmayı yıkayın kabuklarını soyun ve ardından kesme tahtasına elmayı güzelce oturtun. İstediğiniz kalınlıklarda düzenli şekilde patateslerinizi doğrayın. Bu şekilde doğradığınız patatesleri fırın yemeklerinde ve kızartmalarda kullanabilirsiniz. Bunun için patatesleri yıkadıktan ve kabuklarını soyduktan sonra istediğiniz şekilde doğrayın. Bu genellikle çorba, püre yapımlarında kullanılır. Bu işlemi yaparken bütün patatesleri eşit büyüklüklerde doğramaya özen gösterin. Pişme derecelerinde farklılık olmasın. Öneriler: Eğer birkaç tane patates doğrayacaksanız bekleme esnasında patatesleriniz kararmasın diye patateslerinizi su içerisinde bekletebilirsiniz. Eğer patatesi kızartma işleminde kullanacaksanız, su içerisinde bekleterek nişastasını salmasını bekleyebilirsiniz. Böylelikle yaptığınız kızartma daha çıtır olacaktır. Şunlara da göz atın;