Pastırma Nasıl Yenir: En Lezzetli Pastırmalı Tarifler
Pastırma nasıl yenir? Pastırma hangi yemeklerde kullanılır? Çiğ pastırma yemek zararlı mı? İşte, pastırmayla yapabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler:

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan pastırma, çiğ etin çeşitli baharatlarla harmanlanıp tuzda kurutulmasıyla hazırlanır. Kayseri mutfağıyla özdeşleşen pastırma, hem çiğ olarak, hem de pişirilerek yenilebilir. Sağlık açısından son derece faydalı olan bu besin, ağır bir kokuya sahip olduğu için, özellikle iş ve okulun olduğu günler fazla tercih edilmiyor. Daha önce hiç pastırma yemeyenler veya pastırmayı çok sevip farklı tatlar arayanlar için, en lezzetli tarifleri derledik. İşte, pastırmayla yapabileceğiniz yemekler ve pastırmanın faydaları:

Pastırmanın Faydaları Nelerdir?

  1. Protein deposu olarak da bilinen pastırma, besin değeri yüksek bir gıdadır.
  2. Bir dilim çiğ pastırma, gün boyu zinde kalmanızı sağlar.
  3. A vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içerir.
  4. Çemenli pastırma insülin direncini düşürür ve kandaki yağlanmayı olumlu etkiler.
  5. Midedeki gaz problemlerinin giderilmesini sağlar.
  6. Sindirim sistemine destek olur.
  7. Bakteri ve mantar üremesini baskılar.
  8. Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.

Pastırma Nasıl Yenir?

  1. Yumurta yapımında kullanılır:


Daha önce dediğimiz gibi pastırma genellikle kahvaltı sofralarında tüketilen bir besindir. İsteğe göre çiğ tüketilebilen pastırma, en çok yumurta yapımında kullanılır. Pastırmalı yumurta damak zevkine göre pazı gibi farklı sebzelerle zenginleştirilebilir.

  1. Çorbalara ilave edilir:


Pastırmanın kullanım alanlarından biri de, çorbalardır. Yer elması, patates gibi hafif çorbalar, dilimlenmiş pastırma ile daha lezzetli bir hale getirilir. Pastırmalı yer elması çorbası tarifine göz atabilirsiniz.

  1. Fasulyenin vazgeçilmezidir:


Türk mutfağında özel bir yere sahip olan kuru fasulye, sucuk ve pastırma ile zenginleştirilir. Balkan mutfağında da sık sık tüketilen kuru fasulye, 'tavce gravce' ismiyle de bilinir. Fasulye yapımında çemensiz pastırma kullanılır. Tarif için güveçte kuru fasulye yazımızdan yardım alabilirsiniz.

  1. Ara sıcaklarda kendine yer bulur:


'Pastırma nasıl yenir?' sorusuna lezzetli bir cevap arıyorsanız, pastırmalı çarşaf böreği tam size göre. Paçanga ve çarşaf böreği yapımında kullanılan pastırma, çayın yanında sunulan tamamlayıcı lezzetlerden biridir.

  1. Milföyle birlikte sunulur:


Hamur işi tariflerde sık sık kullanılan pastırma, beyaz peynir ve milföy hamuru ile birlikte de sunulabilir. Pastırmalı milföy yuvaları, okurlarımız tarafından çok beğenilen tariflerden biridir. Özellikle kalabalık sofralarda atıştırmalık olarak servis edilir.

  1. Yemeklerin yanında meze olarak sunulur:


Pastırma yalnızca yemeklerin içinde değil, meze yapımında da kullanılır. 15 dakikada hazırlanan pastırma turşusu kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte ikram edilir. Özellikle sulu yemeklerin yanına çok yakışmaktadır.

  1. Hamur işlerine lezzet katar:


Pastırma, börek, pide, pizza gibi hamur işi tariflerde sık sık kendine yer bulur. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan pastırmalı pide bu tariflerden yalnızca biridir. İsteğe göre sucuk ve salam ile zenginleştirilebilir.

  1. Sebze yemeklerinde harikalar yaratır:


Pastırma, ıspanak, pazı, karnabahar, mantar gibi sebze yemeklerinde de kullanılan bir besindir. Özellikle sebze yemeklerini fırında pişirecekseniz, üzerine pastırma ekleyerek yeni tatlar keşfedebilirsiniz. Pastırmalı fırın karnabahar tarifini defterinize kaydetmeyi unutmayın.

Çiğ Pastırma Yenir Mi?

Çiğ pastırmadan küçük bir parça yenilmesi, sağlık açısından faydalıdır. Ancak aşırı ve ölçüsüz tüketilmesi, çeşitli bağırsak parazitlerine neden olabilir. Pastırma, fırınlama yöntemiyle pişirilebilir. Pastırmanın ve diğer besinlerin kızartılarak pişirilmesi vitamin ve mineral değerlerinin ölmesine yol açar. Bu yüzden pastırma, kızartılarak tüketilmemelidir.

Küflü Pastırma Yenir Mi?

Küf, içeriğinde birçok parazit ve bakteri barındırır. Bu yüzden üzerinde küf oluşmaya başlayan besinler tüketilmemelidir. Küflü besinler, karaciğer hasarına, kusma, mide bulantısı, ishal gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Küflü pastırmanın yenilmesi de önerilmemektedir.

Hamilelikte Pastırma Yenir Mi?

Pastırma, işlenmiş etlerden biri olduğu ve çok fazla baharat için hamilelikte tüketilmesi önerilmez. Ancak kesin bir zararı olduğu da söylenemez. Bu yüzden az miktarda pişmiş pastırma tüketilebilir.

Pastırma Nasıl Pişirilir?

Pastırma, 6-7 dilim olacak şekilde ince ince kesilir. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve 1 yemek kaşığı tereyağı koyulur. Isınan yağın içerisine pastırma dilimleri eklenir ve her tarafı güzelce kızartılır. Pastırma, farklı yemeklerin üzerine eklenebilir ve fırınlama usulüyle pişirilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Pastırma nasıl saklanır?
  2. Şarküteri tabağı nasıl hazırlanır?
  3. Şarküteri tarifleri
  4. Sucuklu tarifler
  5. Sosisli tarifler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk