Pastacılık Mutfak Terimleri: Pastacılıkta Kullanılan 35 Terim
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
30 Tarif       24 Takipçi
Pastacılık, geniş bir alana sahiptir. Bu alanda kullanılan terimler ise birçok kişi tarafından merak edilir. İşte, pastacılık alanında yaygın olarak kullanılan 35 mutfak terimi:

Pastacılık, tatlı, pasta, kek, kurabiye ve benzeri unlu mamullerin hazırlanması, süslenmesi ve sunumu ile ilgili sanattır. Bu alanda kullanılan malzemeler, pişirme teknikleri ve süsleme yöntemleri oldukça geniştir. Pastacı şefler, hem yapım, hem de dekorasyon aşamasında farklı terimler kullanır. Bu terimler, dünya gastronomisinde kabul edilen ve Türk mutfağında da yer verilen sözcüklerden oluşur. İşte, pastacılığa ilgi duyanların mutlaka bilmesi gereken terimler:

  1. Pate brisee: Tuzlu tart hamuru.
  2. Pates sucree: Tatlı tart hamuru.
  3. Pate sable: Gevrek dokulu ve kırılgan kumla hamur.
  4. Meringue: Çırpılmış yumurta beyazı ve şekerin birleşiminden oluşan köpüklü karışım. 
  5. Genoise: Un, şeker ve yumurta ile hazırlanan ve pasta tabanında kullanılan kek türü.
  6. Ganaj: Çikolata ve sıcak krema karışımından oluşur. Pastaların üzerinde kullanılan kaplamadır.
  7. Creme anglaise: Yumurta, süt ve şeker karışımından oluşan bir sos.
  8. Creme patissiere: Pastacılıkta yaygın olarak kullanılan Fransız vanilya kreması.
  9. Royal ıcing: Pasta ve kurabiyeleri süslemek için kullanılan şeker glazürü.

  1. Fondan: Pastayı kaplamak için kullanılan şeker hamuru.
  2. Sable breton: Tart tabanında kullanılan, tuzlu karamelli kurabiye hamuru.
  3. Bağlamak: Pastayı ince bir glazürle kaplayarak kırılgan tabakayı sabitleme.
  4. Pate a choux: Ekler, profiterol ve kremalı pasta yapımında kullanılan hafif ve kabarmış hamur topları.
  5. Drip cake: Pastanın üzerini sos damlatarak hazırlanan bir pasta tarzı.
  6. Krem şanti: Çırpılarak kabartılmış krema, pudra şekeri ve vanilyadan oluşan hafif bir krema. Pastaların üstüne ve içine sürülerek süsleme veya dolgu olarak kullanılır.
  7. Frosting: Kek ve cupcakelerin üzerini süslemek için kullanılan, tereyağı, pudra şekeri ve süt gibi malzemelerden yapılan şekerli bir kaplamadır. Genelde kalın ve yoğun bir kıvamdadır.
  8. Buttercream: Tereyağı ve pudra şekeri ile yapılan, pastaların ve cupcake'lerin süslemesinde kullanılan krema çeşidi. Yoğun kıvamlı ve şekil alabilen bir yapısı vardır.
  9. Sponge kek: Yumuşak dokulu, kabarık bir pasta tabanı. Çırpılmış yumurta, un, şeker ve yağdan yapılır. Katmanlı pastalar için temel olarak kullanılır.
  10. Şablonlama (Stenciling): Pastaların üzerine ince bir desen uygulamak için kullanılan tekniktir. Şablonla pudra şekeri veya kakao gibi toz malzemeler serpilerek desen verilir.
  11. Bavarois: Çırpılmış krema ve jelatin ile yapılan hafif bir tatlı kreması. Genellikle meyve aroması eklenir ve pastalarda dolgu olarak kullanılır.

  1. Temperleme: Çikolatanın eritilip soğutulma sürecidir. Parlak ve pürüzsüz bir çikolata yüzeyi elde etmek ve çikolatanın kalıbını düzgün tutması için yapılır.
  2. Dekorasyon: Pastayı görsel olarak süsleme işlemidir. Çeşitli krema, şekerleme, meyve, çikolata veya yenilebilir çiçeklerle yapılan estetik süslemeleri kapsar.
  3. Şerbetleme: Pasta veya kek tabanlarının daha yumuşak ve nemli olması için üzerine şekerli şerbet dökülmesi işlemidir. Genellikle sade veya meyve aromalı şerbetler tercih edilir.
  4. Kuvertür çikolata: Yüksek oranda kakao yağı içeren ve genellikle temperleme gerektiren kaliteli çikolata. Profesyonel pastacılıkta ve çikolata yapımında kullanılır.
  5. Bisküvi tabanı: Cheesecake ve benzeri pastalarda, genellikle kırılmış bisküvi ve eritilmiş tereyağından yapılan sert ve gevrek tabandır.
  6. Sanding sugar: Dekoratif amaçla kullanılan iri taneli şeker türüdür.
  7. Kedidili: Pasta yapımında yaygın olarak kullanılan, genelde kahve veya süte batırılan yumuşak taban.
  8. Whipping: Çırparak kabartma işlemi.

  1. Rendeleme (Grating): Yiyecekleri rende ile ince parçalara ayırma işlemi.
  2. Kuşburnu (Quenelle): Yumuşak gıdaların yuvarlak şekil verilerek sunulması.
  3. Zigzag kesme: Meyve dilimlerinin kenarlarını zigzag şeklinde kesme.
  4. Çiçek süsleme (Edible flowers): Yemekleri ve tatlıları yenilebilir çiçekler kullanarak süsleme.
  5. Kek püskürtme (Cake piping): Pastaların üzerine krema ve süslemeleri sıkma.
  6. Yükseltme (Elevating): Tabakları seviyelerle yükseltme ve estetik bir görünüme ulaştırma.
  7. Sos aynası: Tabağın üzerine sosun düzgünce yayılması.

Şunlara da göz atın;

  1. Yemek yaparken kullanılan mutfak terimleri
  2. Doğum günü menüsü
  3. Mini pasta tarifleri
  4. Pastacı kremasının püf noktaları
  5. Rulo pasta tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri