Paslı Döküm Tava 6 Adımda Nasıl Temizlenir?
Paslanmış döküm tava, doğru adımlarla kolayca temizlenebilir. İşte, 6 adımda paslanmış döküm tavayı temizlemek için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Döküm tava, mutfaklarda en sık kullanılan mutfak eşyalarından biridir. Ancak yanlış kullanıldığı takdirde döküm tavaların üzerinde ve tabanında paslanmalar meydana gelebilir. Paslı eşyaları kullanmak, sağlık açısından çok sakıncalıdır. Ancak paslanan döküm tavayı atmadan önce, temizlemeyi ve pasından arındırmayı deneyebilirsiniz. Eğer pas yüzeyi çok fazlaysa, profesyonel bir kişiden yardım almanız gerekir. Bunun için kumlama ve baharatlama işlemlerinden geçirilmesi gerekir. Ancak paslanma daha azsa, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. 

Paslanmış Döküm Tava Nasıl Temizlenir?

  1. Tüm pas lekelerini çıkarın

Öncelikle paslanan döküm tavayı temizlemek için, pası komple çıkarmanız gerekir. İnce çelik yün veya bulaşık teli kullanarak döküm tavayı ovalayın. Paslı yüzeyler ham dökme demire dönene kadar ovalama işlemini tekrarlayın. Ara sıra sudan geçirerek pası akıtabilirsiniz. Tüm pas çıktıktan sonra, ikinci adıma geçebilirsiniz.

  1. Tavayı yıkayın

Pas lekeleri çıktığında, döküm tavayı bulaşık deterjanı ve bulaşık süngeri ile temizleyin. Dilerseniz, yumuşak bulaşık fırçası da kullanabilirsiniz. Köpükleme işleminden sonra döküm tavayı, ılık sudan geçirebilirsiniz.

  1. Tavayı kurutun

Döküm tava, ıslak bırakıldığı takdirde su ve nem sayesinde daha fazla paslanır. Bu yüzden temizleme işleminin ardından hemen kağıt havlu veya bulaşık havlusu ile kurulayın. Tüm neminin geçmesi için, bulaşıklığa kaldırabilirsiniz.

  1. Tavayı yağlayın

Döküm tavanın yeniden aynı işlevle kullanılması için, bitkisel yağ ile yağlamayı deneyin. Döküm tavanın yenilenmesi ve kaplamanın zarar görmemesi için, tavanın içine az miktarda sıvı yağ veya zeytinyağı dökün. Ardından peçete veya fırça yardımıyla yağı tavanın tüm yüzeyine yayın. 

  1. Sapını unutmayın

Dökün tavanın yalnızca içini temizlemeyin. Altını ve sap kısmını unutmayın. Bu alanları temizledikten sonra, sap kısmını da yağlayın. Ancak yağlama işlemini çok fazla yağ ile yapmayın. Aksi takdirde yapışkan bir yüzey oluşur.

  1. Tavayı fırınlayın

Döküm tavayı yağladıktan sonra fırının üst rafına baş aşağı yerleştirin. Yağ damlalarının fırına akmasını önlemek için, alt rafa alüminyum folyo kaplı tepsi yerleştirin. Döküm tavayı 20 dakika 180 dereceli fırında bekletin. Kullanmadan önce, tavanın tamamen soğumasını bekleyin. Fırını kapatın ve en az 30 dakika tavanın soğuması için bekleyin. Daha sonra döküm tavayı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Döküm tava ve tencere kullanım rehberi
  2. Döküm tencerelerin ömrünü uzatan püf noktaları
  3. Karbon çelik tava nasıl temizlenir?
  4. Teflon tava nasıl temizlenir?
  5. Tava çeşitleri ve özellikleri

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?