Paslanmış Bıçak Nasıl Temizlenir: 5 Doğal Yöntem
Bıçak paslanmaması için ne yapmak gerek? Paslanmış bıçak nasıl temizlenir, pas lekeleri nasıl çıkarılır? İşte, paslanmış bıçağı temizlemek için 5 doğal yöntem:

Pas, mutfakta uzun süre bulunan demir, nem ve oksijenin birleşimiyle oluşur. Pas oluşumuyla, mutfak gereçleri işlevini yitirebilir. Özellikle mutfakta sık sık kullanılan bıçağın paslanması, oldukça kötü bir durumdur. Paslı bıçağı kullanmak, sağlık açısından ve yiyeceklerin hijyeni bakımından sakıncalıdır. Bu yüzden pas temizlenmeden bıçak kullanılmamalıdır. İşte, bıçaktaki pasın temizlenmesi için uygulayabileceğiniz 5 doğal yöntem:

  1. Soğan

Bir adet kuru soğanı soyun ve ortadan ikiye kesin. Üzerine pudra şekeri dökün. Pudra şekerli soğanı, bıçağın üzerine sürterek ovalayın. Her tarafını ovduktan sonra yıkayıp silin. Kısa sürede pasın çözüldüğünü göreceksiniz.

  1. Patates

Patatesin içinde bulunan oksalik asit, pas lekesini çıkarma konusunda son derece etkilidir. Bıçağı, bir bütün patatese saplayın ve bu şekilde 8-10 saat bekletin. Bıçağı çıkardıktan sonra pası temiz bir bezle silebilirsiniz.



  1. Limon Suyu

Limon suyu, asitli özelliği ile pasın temizlenmesine yardımcı olur. Bir kaseyi limon suyuyla doldurun. Paslanmış bıçağı bu suya batırın ve 10-15 dakika bekletin. Ardından pası ovalayarak çıkartın. Ayrıca yarım adet limonu tuza batırarak paslı bıçağı silebilir ve pas lekelerinden kurtulabilirsiniz.

  1. Karbonat

Bir tatlı kaşığı karbonatı bir bardak suyun içerisine ekleyin ve karıştırın. Paslı bıçağı bu suda 1 saat bekletin. Yumuşayan pas lekelerini güzelce yıkayın ve kurulayın.

  1. Beyaz Sirke

Beyaz sirkeyi büyük bir kabın içerisine doldurun. Paslı malzemelerinizi 1 gece beyaz sirkenin içinde bekletin. Veya temiz bir bezi beyaz sirkeye bulayın ve bıçağın etrafını güzelce sarın. Bir gece sonra paslı bıçağı yıkayıp kurulayın.


Eşyalarınızdaki pas oluşumunu azaltmak için, hiçbir zaman ıslak bir şekilde bırakmayın. Bunun yerine kurulayın ve yerlerine kaldırın. Bıçakları mümkünse bıçak tahtasına yerleştirin ve havayla temas etmemesine özen gösterin.


Şunlara da göz atın;

  1. Bıçak neden körelir?
  2. Bıçak nasıl temizlenir?
  3. Süzgeç nasıl temizlenir?
  4. Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?
  5. Teflon tava nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Ocak Ayı Sebze ve Meyveleri Nelerdir, Ocak Ayında Ne Yenir?
Kolay Yılbaşı Tatlıları: Yılbaşı Menüsüne Çok Yakışacak 45 Nefis Yılbaşı Tatlısı
Ayfer Yavi Börek Yapmanın Püf Noktalarını Anlatıyor
Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Şelengo Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata