Parmesan Peyniri Nedir, Nasıl Kullanılır?
Parmesan peyniri nedir? Parmesan peyniri nasıl kullanılır ve nasıl saklanır? Parmesan peyniri nasıl yapılır? İşte, İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan parmesan peyniri ve kullanımı:

İlk olarak İtalya'nın Parma kentinde üretilen parmesan peyniri, yıllar içinde tüm dünyaya yayılmıştır. Protein ve kalsiyum gibi mineraller açısından zengin bir besindir. Yüzyıllar önce papazların ürettiği söylenen bu peynirin özelliklerini merak ediyorsanız, açık sarı rengi ve sert yapısı ile dikkatleri çektiğini söyleyebiliriz. Mutfakta sık sık kullanılan parmesan peyniri, yemeklere eklendiğinde lezzetini artırır. Parmesan peynirinin olgunlaşması neredeyse 2 yılı bulmaktadır. 

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

  1. Yapımı oldukça zahmetli ve olgunlaşma süresi uzun süren bir peynirdir. 1 kilo parmesan peynirini üretebilmek için, 16 kilo taze inek sütüne ihtiyaç vardır. 
  2. Kendi suyunda mayalanan bu peynirde kullanılan inek sütünün ortalama %5 oranında yağlı olması önemlidir.
  3. Peynir üretiminde kullanılacak sütler, soğutma tepsisine dökülür ve soğumaya bırakılır.
  4. Daha sonra ısıtma ve mayalama işlemine tabi tutulur.
  5. Süt, pıhtı haline geldiğinde karıştırılır. Suyu süzülen parmesan, bezden çıkarılır ve ikiye kesilir.
  6. Oluşan peynir özel kelepçeli kalıplara alınır, 12 saat boyunca suyunu salması beklenir.
  7. Ardından salamura havuzuna alınır. Ortalama 21 gün boyunca salamurada bekletilir.
  8. Salamura havuzdan alınan parmesan parçaları, karanlık bir odaya alınır ve bir süre bekletilir.
  9. Olgunlaşması için, ahşap rafların bulunduğu odaya aktarılır.
  10. Peynirler 1 yıl boyunca her gün kontrol edilir ve temizlenir. Olgunlaştıktan sonra, son kontrollerden geçirilir ve tüketiciye sunulur.



Parmesan Peyniri Nasıl Saklanır?

Parmesan peyniri, genellikle rendelenerek kullanıldığı için buzlukta veya derin dondurucuda saklanabilir. Kullanılmadan 10 dakika önce buzluktan çıkararak servis edilir. Derin dondurucuda yer yoksa bu peyniri, buzdolabında da saklayabilirsiniz. Parmesanı buzdolabına koymamanız halinde, bir süre sonra nemlenir ve küflenmeye başlar.

Parmesan Peyniri Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Parmesan peynirini rendeleyerek yemeklerinizin üzerine ekleyebilirsiniz. Mevsim yeşillikleri, tavukla hazırlanan salataların üzerine ekleyebilirsiniz. Fırın patates, makarna, tavuk ızgara, köfte, domates çorbası gibi yemeklere ekleyerek de farklı bir aroma kazandırabilirsiniz.

Parmesan Peyniri Yerine Ne Kullanılır?

Parmesan peyniri yerine sert ve katı bir kıvama sahip olan peynirleri kullanabilirsiniz. Eski kaşar ve İzmir tulum peyniri, parmesan yerine kullanılabilen peynirlerin başında gelir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Emmental peyniri nedir?
  2. Mozzarella peyniri nasıl kullanılır?
  3. Obruk peyniri nasıl kullanılır?
  4. Hellim peynirli tarifler
  5. Peynir altı suyu nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif