Kavun ağacı bitkisinin bir üyesi olan papayanın ana vatanının Orta Amerika ve Güney Meksika olduğu düşünülmektedir. Görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağını andırır. Hawaii, Tayland ve Meksika papayası, en çok tanınan türleridir. Papaya meyvesi, A vitamini, B vitamini, C vitamini, demir, fosfat, kalsiyum ve potasyum bakımından zengindir. Antibakteriyel özelliği ile, vücudu bakterilere karşı korur. Şampuan endüstrisinde de papaya meyvesinden yararlanılır. Papayanın ortasında küçük tohumlar bulunur. Bu tohumlar, genellikle karışımlara ilave edilerek tüketilir. Papaya tohumu, böbrek sağlığı için faydalıdır. Peki, sağlık için çok faydalı olan bu meyvenin tohumları nasıl yenir? İşte, detaylar:
Öncelikle papayaları yıkayıp kuruladıktan sonra ortadan ikiye bölün. Bir kaşık yardımıyla meyvenin ortasındaki çekirdekleri çıkartın. Bu çekirdekleri sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
Papaya çekirdeklerini smoothie yapımında kullanabilirsiniz. Ancak bu çekirdekler, smoothieye acı bir tat katar. Bu yüzden tropik meyvelerle tadını güzelleştirebilirsiniz. Aşağıdaki malzemeleri blenderden geçirip güzelce karıştırarak smoothieyi hazırlayabilirsiniz. Papaya çekirdeklerini, salata, et yemekleri, çorba ve baharatlı çeşnilerde kullanabilirsiniz. Papaya çekirdeklerini yemeğe çiğ bir şekilde ekleyebilir veya havanda hafifçe ezebilirsiniz. Papaya çekirdeklerini salata sosu yapımında da kullanabilirsiniz. Sosu hazırlamak için tüm malzemeleri blenderdan geçirin ve pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çektirin. Bu sos, tatlı-ekşi bir tada sahiptir. Papaya çekirdeklerini, tavuk ve biftek etine ekleyebileceğiniz terbiye yapımında da kullanabilirsiniz. Papaya çekirdeklerini bir kaseye koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı doğranmış kişniş, 1 diş rendelenmiş sarımsak, 1/4 su bardağı hindistan cevizi kreması ve 1 yemek kaşığı zencefil (taze kıyılmış) ekleyin. Ardından rendelenmiş limon kabuğunu ilave edin. Daha sonra limon ve lime suyu ekleyerek güzelce karıştırın. Terbiye edeceğiniz eti bu karışımın içerisine koyun. Terbiyenin içindeki eti 1-24 saat arası buzdolabında bekletin. Eti pişirmek istediğinizde, maşa yardımıyla terbiyeden çıkartın ve sıcak ızgarada pişirin. Papaya çekirdeklerini sirke ve baharatlarla karıştırarak ev yapımı acı sos elde edebilirsiniz. Bunun için 4 yemek kaşığı elma sirkesi, 6 yemek kaşığı papaya çekirdeği, 1/2 çay kaşığı bal, 1/2 çay kaşığı tuz, ve 1 diş sarımsakla birlikte robottan geçirin. Pürüzsüz bir kıvama gelen acı sosu, salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Çekirdekleri meyveden çıkardıktan sonra, ince bir süzgecin içerisine koyun. Çekirdekleri soğuk suyun altında yıkayarak temizleyin. Çekirdeklerin üzerindeki zar tamamen yok olana kadar yıkayın. Ardından fırını 66 dereceye ayarlayın. Bir tepsinin üzerine pişirme tepsisi koyun. Çekirdekleri tepsiye güzel bir şekilde yayın. Önceden ısıtılmış fırında 2-4 saat arası pişirin. Çekirdekler kurudukça sertleşir ve hafifçe kırışır. Çekirdekler soğuduktan sonra bir havana koyun ve döverek toz haline getirin. Öğütülmüş papaya çekirdeklerini, karabiber yerine yemeklere koyun. Öğütülmüş papaya çekirdeklerini oda sıcaklığında 1-2 yıl saklayabilirsiniz. Ancak küflenmeye başladığında kesinlikle kullanmayın. Papaya çekirdeği çiğ bir şekilde tüketilebilir. Ancak tadı çok acı olduğu için bazı mide sorunlarına yol açabilir. Bu çekirdeklerin vücudun için etkilerini görmek için, yalnızca 1-2 adet deneyin. Ardından bir sorun olmazsa yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Önemli Not: Hamileler, papaya ve papaya çekirdeği tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Hamilelikte olgunlaşmış papaya tüketmek önemlidir. Olgunlaşmamış papaya, kasılmalara yol açabilir. Ayrıca aşırı papaya tüketimi vücutta alerjiye ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden mutlaka ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Şunlara da göz atın;Papaya Çekirdeği Çiğ Yenir Mi?