Güneydoğu Avrupa kökenli bir yemek olan pankek, yumurta, tereyağı ve süt ile hazırlanır. İnce ve yuvarlak bir şekilde sunulan pankek, yağlanmış tavada pişirildikten sonra sofralardaki yerini alır. Pankekin yapımı ve şekli dünya çapında değişiklik gösterir. Kuzey Amerika'da pankekin daha kalın ve kabarık olması için maya, kabartma tozu gibi malzemeler kullanılır. İngiliz mutfağında ise maya kullanılmaz ve krep ile benzerlik gösterir. Pankek günün herhangi bir saatinde tüketilebilse bile, Amerika'da kahvaltı yemeği olarak görülür. Pankeki zenginleştirmek için, meyve, çikolata sosu, böğürtlen sos ve reçel gibi farklı dolgular kullanılabilir.
Sade bir şekilde hazırlanan pankek, süt, un ve yumurta karışımından oluşur. Hazırlanan karışım önlü arkalı pişirildikten sonra servis tabağına alınır. İsteğe göre bal ve meyveler ile zenginleştirilir. Yaban mersini, muz ve vanilya ile lezzetlendirilen bu pankek, yalnızca 7 malzemeden oluşur. Porsiyonu, yaklaşık 135 kalori olan yaban mersinli pankek, yapışmaz yüzeyli tavada pişirilebilir. Okurlarımız tarafından en sevilen pankek çeşitlerinden biri de, şekersiz muzlu pankektir. Yulaf ezmesi, vanilya ve süt ile hazırlanan muzlu pankek, bal ve orman meyveleri ile tatlandırılır. Klasik pankek şeklinden sıkılanlar için, vişne, süt ve un ile hazırlanan fırında pankek tarifini öneriyoruz. Hazırlaması sabır isteyen bu tarif, hem göze, hem de damağa hitap eder. Kahvaltı sofralarına çok yakışacak çikolatalı orman meyveli pankek, ortalama 20 dakikada hazırlanır. İsteğe göre orman meyveleri ile süsleyebileceğiniz bu pankek, beyaz çikolata ile zenginleştirilir. Elma, un ve süt ile hazırlanan elmalı pankek, en hafif pankek çeşitlerinden biridir. Hazırlaması 15, pişirmesi 15 dakika süren bu tarif, bal ve badem ile zenginleştirilir. İrlanda mutfağıyla özdeşleşen boxty, 'patatesli pankek' anlamına gelir. Ana malzemeleri un, süt ve patates olan boxty, çift taraflı olarak kızartılır. Ortalama 20-25 dakikada hazırlanır. Meksika mutfağında pankek, süt kaymağı ile hazırlanır. Diğer pankek çeşitlerine göre daha kalın ve küçük porsiyonlarda sunulur. Bazı ülkelerde 'gorditas de nata' ismiyle de bilinir. Hazırladığınız pankekleri, pasta yapımında kullanmaya ne dersiniz? Krema, çilek ve antep fıstığı ile doldurulan pankek pastası, küçük büyük herkesin favorisi olacak. Kore pankeki olarak bilinen hotteok, un, şeker ve maya ile hazırlanır. İç harcı ceviz ve kuruyemişlerle doldurulur. Videolu anlatımıyla hotteok tarifini kolayca hazırlayabilir, yeni tatlar keşfedebilirsiniz. Tahin ve süt ile hazırlanan bu pankek, bal ve ceviz ile zenginleştirilir. Hafif tadı ile çok sevilen bu pankeki, bal yerine pekmez ile de hazırlayabilirsiniz. Pankeki genellikle bal ve meyve ile zenginleştirip tatlı bir şekilde sunsak da, tuzlu hamur işi sevenler için de bir önerimiz var. Hazırladığınız pankeki, kaşar peyniri ve salam ile birlikte sunabilirsiniz. Şunlara da göz atın;