Kırmızı pancar oldukça lezzetli ve sağlıklı bir sebzedir. Genellikle ev mutfaklarında çok kullanılmaz ancak ön hazırlıklarınızı hallettikten sonra kesinlikle mutfakta yer verilmesi gereken bir sebzedir. Pancar, herhangi bir salata, kızartma veya garnitür için lezzetli ve besleyici olabilir. Ancak, pancar yiyerek büyümediyseniz, onları hazırlamak göz korkutucu görünebilir. Sizler için pancar nasıl hazırlanır anlattık. İşte, pancar nasıl hazırlanır:
Pancar Nasıl Temizlenir?
- Taze pancar satın alın. Daha iyi bir lezzet için küçük ila orta boy pancarları seçin. Ardından, pancar köklerini tazelik açısından inceleyin. Yapraklar parlak ve yeşil olmalı ve cilt pürüzsüz ve kırılmamış olmalıdır.
- Pancarları pişirecekseniz, aynı büyüklükte pancarları seçin. Aksi takdirde, farklı oranlarda pişireceklerdir.
- Pancarın yapraklarını kesin. Köke bağlı yaklaşık 3 cm gövde bırakın. Tüm sapı keserseniz, kök pişerken kanar. Yaprakları atmayın! Doğranabilir ve bir güveç veya salataya eklenebilirler.
- Yaprakları buzdolabında iki güne kadar saklayın.
- Pancarı yıkayın. Kökü ılık su altında nazikçe durulayın. Özellikle kökü çiğ olarak veriyorsanız, tüm kir ve kalıntı izlerini çıkardığınızdan emin olun.
- Temizlenmiş pancarları saklayın. Pancarları hemen pişirmeyi veya turşu yapmayı düşünmüyorsanız, pişirmeden önce buzdolabında saklayabilirsiniz. İlk olarak, kesme tahtanızın üzerine yeniden kapatılabilir plastik bir torba koyun.
- Kesilmiş ve temizlenmiş pancar buzdolabında yaklaşık bir hafta taze kalacaktır. Taze kalmalarına yardımcı olmak için sebzelik çekmecesinde saklayın.
- Temizlenmemiş pancar karanlık bir yerde üç gün, buzdolabında on gün saklanabilir.
Pancar Çiğ Olarak Nasıl Hazırlanır, Servis Edilir?
- Pancarı soyun. Pancarın kabuğunu soymak için bir sebze soyucu kullanın. Soyulmuş parçaların temizlenmesi kolay bir yere düşmesine izin vermek için çalışırken lavabonun üzerinde durun. Pancarınızı nereye koyduğunuza dikkat edin, çünkü çiğ pancar hemen hemen her yüzeyi lekeleyebilir.
- Meze olarak çiğ dilimlenmiş pancar servis yapın. İlk olarak, pancarı ince bir şekilde dilimleyin, gövdeye bağlı üst kısmı ve sivri ucu atın. Ardından, pancar dilimlerini bir limonun suyu ve bir çay kaşığı biber tozu ile atın. Pancarı bir tabağa alın ve ekstra pul biberle süsleyin.
- Sevdiğinizi bulmak için farklı baharat karışımlarıyla denemeler yapın. Örneğin, acı biber yerine acı biber kullanmayı düşünün. Daha fazla ilham almak için bu mezenin çeşitlerini çevrimiçi olarak da arayabilirsiniz.
- Rendelenmiş pancarı bir tarife ekleyin. Örneğin, besin değerini ve lezzetini arttırmak için herhangi bir lâhana salatası tarifine rendelenmiş pancar eklenebilir. Kabuğu soyduktan sonra, bir peynir rendesi veya sebze parçalayıcı kullanarak kökü plastik bir kaseye rendeleyin. En sevdiğiniz lâhana salatası tarifini, rendelenmiş pancar ekleyerek veya lahanayı tamamen değiştirerek hazırlayın.
- Pancarı yoğurt ile karıştırarak servis edebilirsiniz.
Fırında Pişmiş Pancar Nasıl Hazırlanır, Servis Edilir?
- Pancarlarınızı folyoya sarın. İlk olarak, bir kare folyo ölçün ve hafifçe kırıştırın. Ardından, temizlenmiş ve kesilmiş pancarları gevşek bir alüminyum folyo tabakasına sarın. Pancarın her yerinin kaplandığından emin olun.
- Pancarları pişirin. Fırınınızı 190 ° C’de önceden ısıtın. Sarılı pancarları doğrudan fırın rafına koyun ve yaklaşık bir saat pişirin. Pancarları işlemeden önce soğumaya bırakın.
- Pişen pancarların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Öncelikle pancarların soğuduğundan emin olun. Ardından, temiz bir bulaşık bezini nemlendirin. Pancarın derisini ovalamak için bu bulaşık bezini kullanın. Pancarın kabukları soyulduktan sonra gövdeye yapışık olan üst kısmı ve uzun sivri ucu kesilerek atılır.
- Pancarın derisi pişirildiğinde kolayca kaymalıdır. Değilse, pancarı on dakika daha pişirin.
- Fırında pancar salatası yapın. Pancarlar kavrulup soyulduktan sonra pancarları lokma büyüklüğünde doğrayın ve servis tabağına alın. Biraz zeytinyağında gezdirin ve pancarları tuz ve karabiberle atın. Artık fındık, dilimlenmiş sebzeler, narenciye parçaları veya yumuşak peynir ekleyebilirsiniz. Pancarları soyarken parmaklarınızın lekelenmesini önlemek için eldiven giyin. Lezzetli bir kış salatası olarak servis yapın.
- Fırında pancar, fındık, kan portakalı ve keçi peyniri popüler bir pancar salatası kombinasyonudur.
- Tuzlu kombinasyonları tercih ediyorsanız, pişmiş pancarlara beyaz peynir ve dilimlenmiş kırmızı soğan eklemeyi deneyin.
Buharda Pancar Nasıl Hazırlanır, Servis Edilir?
- Temizlediğiniz pancarları dörde bölün ve kesin. Küçük, tek tip pancarlarınız varsa, hepsini buharda pişirebilirsiniz. Daha büyük pancarlarınız varsa, pişirmeden önce eşit parçalara bölün. Ardından, gövdeye bağlı pancarın üst kısmını ve uçtaki sivri ucunu kesin. Bu parçaları atın.
- Tencereye su alın ve üzerine buharda pişirme sepetiniz varsa onu koyun.
- Pancarları buharda pişirin. Pancarları sepete ekleyin. Sepeti kapakla kapatın ve pancarları yaklaşık 45 dakika buharda pişirin. Su seviyesini periyodik olarak kontrol edin ve gerekirse daha fazlasını ekleyin. Pancarı bir çatalla pişip pişmediğini kontrol edin. Çatal kolayca kaymalıdır.
- Pancarları buharda pişirmek pancarları haşlamaktan daha hızlıdır. Bununla birlikte, besin değerleri su içerisinde kaybolduğu için buharda pişirmek daha sağlıklıdır.
- Pancarların kabuklarını soyup servis yapın. Pancar kabuğunu pancar bölümlerinden temizlemek için nemli, temiz bir bulaşık bezi kullanın. Pancar parçalarını soğuk su altında durulayın ve bir kaseye koyun. Ardından pancarı zeytinyağı ile gezdirin ve tuz ve karabiber ile atın. Bu pancar garnitür olarak servis edilebilir veya salataya eklenebilir.
Şunlara da göz atın;
- Kırmızı pancarın faydaları
- Pancarlı tarifler
- Brokoli tarifleri
- Havuçlu tarifler