Pamuk Tohumu Yağı Faydalı Mı Zararlı Mı?
Pamuk tohumu yağı, çeşitli amaçlarla kullanılan bir yağ çeşididir. Peki, pamuk tohumu yağının faydaları nelerdir? İşte, pamuk tohumu yağı kullanmanın faydaları ve zararları:

Pamuk tohumu yağı, pamuk bitkilerinin tohumlarından elde edilen yaygın olarak kullanılan bir bitkisel yağdır. Tam bir pamuk tohumu yaklaşık %15 ila %20 oranında yağ içerir. Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı gossypol adı verilen bir toksin içerir. Bu doğal olarak oluşan toksin, işlenmemiş yağa sarı rengini verir ve bitkiyi böceklerden korur. Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı bazen böcek ilacı olarak kullanılır. Pamuk tohumu yağı yemek pişirmede kullanılır ve ayrıca belirli cilt rahatsızlıkları ve rahatsızlıkları için bir ev ilacı olarak kullanılır. 1 yemek kaşığı pamuk tohumu yağı, 7 gram çoklu doymamış yağ ve 3,5 gram doymuş yağ içerir.

Pamuk Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar, pamuk tohumu yağının iltihabı azaltabileceğini öne sürmüştür. Özellikle, pamuk tohumu yağı enjekte edilen sıçanların felç benzeri bir beyin hasarından sonra daha düşük iltihap belirteçleri vardı.
  2. İnsanlarda, tekli doymamış yağlar açısından zengin diyetlerin iltihabı azaltabileceğine dair çok sayıda kanıt vardır. Tekli doymamış yağlar açısından zengin bir Akdeniz diyeti uygulayan kişilerin kanlarında önemli ölçüde daha düşük seviyelerde iltihaplı kimyasallar olduğu bulunmuştur.
  3. Pamuk çekirdeği yağındaki doymamış yağlar iltihabı azaltmanın yanı sıra LDL'nizi düşürmenize ve HDL'nizi artırmanıza yardımcı olabilir. Bu kan basıncını iyileştirebilir ve kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilir.
  4. Pamuk tohumu yağı, cilt için kanıtlanmış birçok faydası olan, daha hızlı yara iyileşmesi de dahil olmak üzere, yüksek miktarda E vitamini içerir. E vitamininin ayrıca cilt ülserleri, sedef hastalığı ve diğer cilt rahatsızlıkları ve yaralanmaları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterilmiştir.
  5. Araştırmalar, belirli bitkisel yağların saçınızın sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu. Yağlar şu şekilde çalışır: Saçları nemlendirir, protein kaybını önler ve saçları çevresel hasara karşı korur. 

Pamuk Tohumu Yağının Yan Etkileri

Rafine edilmemiş pamuk tohumu yağı gossypol adı verilen bir toksin içerir. Gossypol'ün aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç olumsuz yan etkisi olduğu bulunmuştur:

  1. Kısırlık ve sperm sayısının ve hareketliliğinin azalması
  2. Erken embriyo gelişimi dahil olmak üzere gebelik sorunları
  3. Karaciğer hasarı
  4. Solunum sıkıntısı
  5. İştahsızlık

Ancak, yemek pişirmede kullanılan pamuk tohumu yağı rafine edilir. Rafine etme işlemi gossypol toksinini ortadan kaldırır. Pamuk tohumu yağı alerjileri nadirdir, ancak mümkündür.

Pamuk Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Pamuk tohumu yağı, raf ömrünü uzatma yeteneği nedeniyle genellikle işlenmiş gıdalarda kullanılır. Bu ürünlerden bazıları şunlardır: 

  1. Patates cipsi
  2. Kurabiyeler
  3. Margarin
  4. Mayonez
  5. Salata sosları

Pamuk tohumu yağı ayrıca birçok fast food zinciri tarafından kızartma için kullanılır çünkü yiyeceklerin lezzetini maskelemek yerine artırır. Ayrıca diğer bitkisel yağlardan daha ucuzdur. Pamuk tohumu yağı, cildiniz için birçok faydası olan yüksek konsantrasyonlarda E vitamini, yağ asitleri ve antioksidanlar içerir. Pamuk tohumu yağındaki yağ asitlerinden biri olan linoleik asit, cilt bakım ürünlerinde yaygın bir bileşendir. Ayrıca iltihap önleyici özellikleri nedeniyle kepek önleyici şampuanlarda ve güneş sonrası kremlerde de kullanılır.

Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, pamuk yağını kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Nane yağı nasıl yapılır?
  2. Monoi yağının faydaları nelerdir?
  3. Haşhaş tohumu yağı ne işe yarar?
  4. Tarçın yağı nasıl yapılır?
  5. Avokado yağı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler