Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
Orkide bakımı nasıl olur? Orkide nasıl sulanır ve nasıl budanır? Orkide çoğaltılır mı? Orkide nasıl konumlandırılır? İşte, güzelliği ile evinize şık bir hava katacak orkide çiçeğinin bakımı:

Orkidegiller familyasına ait bir bitki olan orkide, hoş kokusu, şık duruşu ve renkli yapısıyla evlerde en çok tercih edilen çiçeklerden biridir. Dünyaya yaklaşık 763 cins olarak dağılan orkidenin kabul edilen 28.000 türü vardır. Meyvesi küçük bol tohumlu ve kapsül halindedir. Genellikle ototrof bazen de heterotrof bitkilerdir. Çok sayıda tohum üretirler. Ilıman mevsimleri seven bu bitki Orta Asya ülkeler, Afrika ve Tanzanya'da yetiştirilir. Anavatanı Asya ve Avustralya'nın tropik bölgeleridir. Ancak kutuplar dışında hemen her yerde yetiştirilebilirler. 


Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Öncelikle orkide bakımını yapabilmek için, aldığınız orkidenin hangi tür ve cinse ait olduğunu bilmeniz gerekir. Evlerde en çok yetiştirilen cins Phalaenopsis'tir. Biz de yazımızda bu cinsi baz alarak orkide bakımı hakkında bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşacağız.

  1. Orkidenin Konumu: Öncelikle Phalaenopsis, düşük ışık bitkisidir. Yani doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık bir köşeye konumlandırmanız, bitkiniz için idealdir. Orkidenin güneş ışığına maruz kalması, yapraklarının yanmasına yol açar. Yani orkidenizin yaprakları çimenden daha koyu bir yeşile döndüyse, bu durum bitkinin yetersiz ışık aldığına işaret eder. Bu durumda kademeli olarak bitkinizi aydınlık ortamlara taşımayı deneyebilirsiniz. Unutmadan söyleyelim, orkideyi havalandırmanın veya kaloriferin yakınlarına koymak iyi bir fikir değildir.
  2. Orkide Bakımı İçin Sıcaklık: Orkidenin bulunduğu odanın sıcaklığı 17-22 derece olmalıdır. Yazın perdenin arkasından gelen güneş ışığı, bitkinin çiçeklenmesini sağlar. Kışın ise ortamın aydınlık olması yeterlidir.
  3. Havalandırma: Orkidenin olmazsa olmazı havalandırmadır. Orkide çiçeği, kuru, aşırı havasız ve sıcak ortamları sevmez. Bu yüzden orkidenin bulunduğu ortamı, rüzgar bitkiye gelmeyecek şekilde havalandırmak gerekir. Ancak sert rüzgarlara karşı bitkiyi korumak için, onu pencere kenarına koymamaya çalışın.
  4. Nem: Orkide, nemi çok seven bir bitkidir. Özellikle yazın yapraklarına günde bir kez su püskürtmek hoşuna gidecektir. Yeterince nem olmadığı takdirde, çiçek açmaktan vazgeçebilir. Orkideyi çakıllı tepsi üzerinde bekleterek nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.
  5. Toprak: Orkidenin toprağı özeldir, her toprakta yetişmez. Orkide, çeşitli lif ve torflar bakımından zengin topraklarda yetişir. Saksı değişimi sırasında toprak değişimini de yapabilirsiniz.



Orkide Nasıl Sulanır?

  1. Bazı orkide türleri nemli kalmaktan hoşlansa da, epifitik orkideler iki sulama arasında biraz kurumayı severler. Bu yüzden orkidenin cinsini bilmek son derece önemlidir.
  2. Orkideyi sulamak için, püskürtme yöntemini kullanmak gerekir. Ayrıca sulama işleminde ılık su kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
  3. Yaz aylarında orkidenin yapraklarına ve toprağına su püskürterek sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak çiçeklere su gelmemesine dikkat edin.
  4. Orkideyi sularken, kireç içermeyen bir su kullanmanız gerekir. Bunun için suyu birkaç saat bekletmek işe yaracaktır.
  5. Sulama ve püskürtme işlemleri, sabah saatlerinde yapılmalıdır. Akşam saatinde sulama yapılırsa bitki kurumaya fırsat bulamaz ve hastalanabilir.

Orkide Nasıl Çiçeklendirilir?

Orkide, çiçeklerini döktükten sonra bir müddet durur. Dinlenme fazı olarak da bilinen orkidenin uykusu, ortalama 6-9 ay sürer. Uyku aşamasında kaliteli ve doğru bakım yapılırsa, orkideniz tekrar çiçeklenecektir. Orkidede oluşan sararmış yaprak ve çiçek saplarını, mutlaka steril bir makas yardımıyla temizleyin. Aksi takdirde bitkinin geri kalanı da enfeksiyon kapabilir. Doğru sulama ve ortam koşulları sağlandığında orkidenin çiçek tomurcukları 6-8 hafta içinde oluşmaya başlar. Toplam çiçeklenme süresi ise 5 aydır. Çiçeklerin döküldüğü yerden ya da sararmaya başlayan sapların 2,5 cm altından başlayarak budama işlemini yapabilirsiniz. 

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

  1. Phalaenopsis orkide, seyrek de olsa köklerinden yavru verebilir. Yavru yeterince köklenip en az 2 yaprak olursa, ayırma yöntemiyle çoğaltma işlemini uygulayabilirsiniz.
  2. Öncelikle orkideyi köklerine zarar vermeden saksıdan çıkartın ve topraklarından biraz arındırın.
  3. Daha sonra yavruyu dikkatlice ayırın. 
  4. Ayırdığınız yeni orkideyi farklı bir saksıya ekin. Bitkinin dik durmasını sağlamak için, bir çubuktan yardım alabilirsiniz.
  5. Dilerseniz, çoğaltma işlemi için çelik ve keiki yöntemlerini de deneyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Barış çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  2. Atatürk çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  3. Şans bambusu bakımı nasıl yapılır?
  4. Fesleğen nasıl yetiştirilir?
  5. Lavanta bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif