Okaliptüs Yağının Faydaları Nelerdir?
Okaliptüs yağı ne işe yarar, neye iyi gelir? Okaliptüs yağı nasıl kullanılır? İşte, öksürüğü azaltması ve nefes darlığına iyi gelmesiyle bilinen okaliptüs yağının faydaları ve kullanımı:

Aslen Avustralya'ya özgü olan okaliptüs ağaçları, artık dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Genellikle tıbbi özellikler için kullanılan bu yağ, ağacın oval şekilli yapraklarından elde edilir. Uçucu yağı serbest bırakabilmek için önce yapraklar kurutulur. Ardından ezilir ve damıtılır. Yağ çıkarıldıktan sonra ise şişelenerek satışa sunulur. Ancak çok güçlü bir yağ olduğu için seyreltilerek kullanılması son derece önemlidir. 



Okaliptüs Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Öksürüğe iyi gelir: Okaliptüs yağı, uzun yıllar boyunca öksürüğü gidermek için kullanılmıştır. Bazı öksürük ilaçlarının aktif bileşenlerinde okaliptüs yağı kullanılır. Soğuk algınlığı ve grip kaynaklı öksürük semptomlarını hafifletmek için, göğüs ve boğaz bölgesine uygulanır.
  2. Göğsü temizler: Sürekli öksürmenize rağmen hiçbir şey gelmiyor mu? Okaliptüs yağı öksürüğü susturmakla kalmaz, ayrıca göğüsteki musun dışarı çıkmasına da yardımcı olur. Okaliptüs yağı ile buharı teneffüs etmek mukusu gevşeterek dışarı atılmasını kolaylaştırır.
  3. Böcekleri uzak tutar: Sivrisinekler ve ısıran böcekler, sağlık için tehlikeli hastalıklar taşır. Sinek ve böcek ısırıklarından korunmanın en iyi yolu ise kovuculardır. Limon ve okaliptüs yağından doğal yollarla yapılan sinek kovucular, böceklerin size yaklaşmamasını sağlar.
  4. Yaraları dezenfekte eder: Avustralya yerlileri, okaliptüs yapraklarını yarayı tedavi etmek ve enfeksiyonu önlemek amacıyla kullandılar. Günümüzde ise seyreltilmiş yağ, iltihapla savaşır ve iyileşmeyi destekler. Ancak açık yaralara sürülmesi önerilmemektedir.
  5. Astım ve sinüzite iyi gelir: Astım, sinüzit gibi solunum rahatsızlıkları okaliptüs yağı ve buhar sayesinde azalabilir. Yağ, mukus zarlarıyla reaksiyona girer, sadece mukusu azaltmakla kalmaz, öksürerek çıkarabilmeniz için onu gevşetmeye yardımcı olur.
  6. Diyabete iyi gelir: Okaliptüs yağının kan şekerini düşürmede rol oynayabileceğine inanılmaktadır.
  7. Uçukları iyileştirir: Okaliptüs yağı, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede uçuk semptomlarını hafifletir. Uçuğun üzerine seyreltilmiş okaliptüs yağı sürmek, ağrıları azaltır, iyileşme sürecini hızlandırır.
  8. Nefesi tazeler: Ağız kokusuna karşı tek çözüm nane değildir. Okaliptüs yağı da, antibakteriyel özellikleri ile ağız kokusunu giderir. Kokuya neden olan mikroplarla savaşır. Plak oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
  9. Eklem ağrılarını hafifletir: Araştırmalar, okaliptüs yağının eklem ağrısını azalttığını gösteriyor. Özellikle osteoartrit ve romatoid artrit gibi durumlardan kaynaklanan ağrıyı, okaliptüs yağlı krem ve merhemlerle yatıştırabilirsiniz.
  10. Yüksek antioksidanlar içerir.
  11. Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir.
  12. Cilt kuruluğuna iyi gelir.
  13. Stres semptomlarını hafifleterek gevşemenize yardımcı olur.

Okaliptüs Yağı Nasıl Kullanılır?

  1. Okaliptüs yağı kesinlikle ağız yoluyla tüketilmemelidir. Bunun yerine yastığınıza birkaç damla damlatarak nefesinizi rahatlatabilirsiniz.
  2. Buhar banyosu için, bir cezvede su kaynatın. Kaynar suyun içerisine 2-3 damla okaliptüs yağı damlatın. Kafanızı buhara doğru eğin ve buharın dışarı çıkmasını önlemek için başınızı örtün. Buharı teneffüs ederek solunum yollarınızı rahatlatabilirsiniz.
  3. Okaliptüs yağını doğrudan cilde uygulayacaksanız, 2 damla okaliptüs yağı ve 5 damla zeytinyağını karıştırın. Seyrelttiğiniz karışımı cilde uyguladıktan sonra 10 dakika bekleyin ve ardından ılık duş alın.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler, çocuklar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler okaliptüs yağını kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Avokado yağının faydaları nelerdir?
  2. Aspir yağı ne işe yarar?
  3. Nane yağı neye iyi gelir?
  4. Kekik yağı nasıl kullanılır?
  5. Argan yağının faydaları ve kullanımı

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!