Çağımızın Hastalığı Obezite Nedir, Nedenleri Nelerdir?
Obezite nedir? Obezitenin nedenleri nelerdir? Obezite hangi hastalıklara yol açar? İşte, Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan obezite hakkında merak edilen her şey:

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım obezite ve obezite nedenleri hakkında tek tek bilgi verdi.

Fazla kilo ve obezite, sağlık açısından risk oluşturan anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. 25'in üzerindeki bir vücut kitle indeksi (BMI) aşırı kilolu, 30'un üzerinde ise obez olarak kabul edilir. Her yıl 4 milyondan fazla insan aşırı kilolu veya obez olmanın getirdiği kalp hastalığı, felç ve diyabet oluşundan ötürü hayatını kaybetmektedir. Çocuklukta obezite ise, çok çeşitli ciddi sağlık komplikasyonları ve ilgili hastalıkların erken başlama riskinde artış ile ilişkilidir. 1975'ten 2016'ya kadar, 5-19 yaş arası aşırı kilolu veya obez çocuk ve ergenlerin görülme sıklığı, küresel olarak %4'ten, %18'e dört kattan fazla artmıştır. 


Obezite Nedenleri Nelerdir?

Obezite genel olarak, fiziksel aktiviteyle yakıldığından daha fazla kalori (özellikle yağlı ve şekerli yiyecekler) tüketilmesinden kaynaklanır. Fazla enerji vücutta yağ olarak depolanır. Modern yaşam, aşırı miktarda ucuz yüksek kalorili yiyecekler, çok fazla oturarak vakit geçirmek obeziteyi giderek yaygınlaşan bir sorun haline getirmiştir.  

Hipotiroid gibi zaman zaman kilo alımına katkıda bulunabilecek bazı temel sağlık sorunları olsa da bu ve benzeri hastalıklar ilaçlarla etkili bir şekilde kontrol altına alındığında kilo artışına neden olmazlar. 


Obezitenin Getirdiği Medikal Sonuçlar ve Hastalıklar

Uyku apnesi, Felç, Akciğer hastalığı (astım, akciğer embolisi), Kalp hastalığı (anormal lipid profili, yüksek tansiyon), Diyabet (körlük, uzuv ampütasyonları, dializ ihtiyacı), Pankreatit, Karaciğer hastalığı (yağlı karaciğer, siroz), Safra kesesi taşları, Kanser (meme, rahim, bağırsak, yemek borusu, pankreas, böbrek, prostat), Anormal adet dönemleri, Kısırlık, Artirit, Gut, Genellikle kan pıhtıları ile iltihaplı damarlar, Gebelik komplikasyonları (gestasyonel diyabet, gebelik zehirlenmesi)


Obezite, hem yetişkinler hem de çocuklar için birçok düzeyde aksiyon gerektiren karmaşık bir sorundur. Obezitenin derecesine bağlı olmakla birlikte yaşam beklentisi ortalama 3 ila 10 yıl azalmaktadır.  


Obeziteden Kurtulmak ve Obez Olmamak İçin Yapılması Gerekenler

  1. Daha az yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler yemek ve daha fazla meyve-sebze yemek.
  2. Şekerli içecekler yerine daha fazla su içmek.
  3. Çocuklarda televizyon izlemeyi 2 saatten kısa bir süre ile sınırlandırmak, odalarına televizyon koymamak.
  4. Emzirmeyi desteklemek.
  5. Okulda, işte ve topluluklarda sağlıklı seçimi kolay seçim yapacak şekilde politikalar ve programlar yönetmek. 
  6. Her gün (günde 3 kez 10’ar dakikalık), haftada 5 kez tempolu yürüyüşe çıkmak.


Bunlar dışında;

Bu alanda uzman bir hekim ve/veya beslenme uzmanı tarafından tavsiye edildiği gibi dengeli, kalori kontrollü bir diyet takibi yapın. Yavaş yiyin ve aşırı yemek yemeye meyilli olabileceğinizi bildiğiniz durumlardan kaçının. Yeme hakkında düşünme şeklinizi değiştirmeye yardımcı olması için eğitimli bir sağlık uzmanından psikolojik destek alımından da yararlanabilirsiniz. Yaşam tarzı değişiklikleri tek başına kilo vermenize yardımcı olmazsa onaylı kilo verme ilaçları veya bariatrik cerrahiler önerilebilmektedir.  


Şunlara da göz atın;

  1. Gece yemek yemeyi durdurmanın 10 yolu
  2. Hızlı kilo vermenin zararları
  3. Sağlıklı kilo verme yöntemleri
  4. En etkili detoks tarifleri
  5. Düşük kalorili besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Carnivore Diyeti ile Potansiyel Faydaları, Riskleri ve Temel Prensipleri!
''Neden Daha Önce Yapmamışım'' Diyeceğiniz 15 Tatlı Tarifi
Sıcak Yemekler Neden Buzdolabına Konulmaz?
Dünyanın Dört Bir Yanından 20 Ülkeye Ait 20 İlginç Lezzet
Yunus Eti Yenir Mi?
Memet Özer Nasıl Yemek Programı Yapmaya Başladı?