Noodle Yemeyi Bırakmanız İçin 7 Neden
Noodle, son yıllarda çok popüler bir besin olsa da, aslında sağlık açısından sakıncalıdır. İşte, hazır noodle yemeyi bırakmanız için 7 önemli neden:

Noodle, hem çabuk hazırlanması, hem de lezzeti sayesinde son yıllarda çok popüler olan besinlerden biridir. Ancak hazır erişte olarak bilinen noodle, sağlıklı bir diyetin parçası değildir. Sodyum ve koruyucu maddeler bakımından zengin olan bu besinler, aslında en sağlıksız atıştırmalıklardan biridir. Çok fazla tüketilmeleri ise yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Noodle Yemenin Zararları Nelerdir?

  1. Düşük besin profili

Hazır noodle, vitamin, mineral, lif ve protein gibi vücut için gerekli olan hiçbir temel besin maddesini sunmazlar. Bunun yerine sağlıksız yağ ve rafine karbonhidrat içerirler. Bu da yüksek miktarda kalori almanızı sağlar. Hazır noodle tüketimi, vitamin eksikliğine yol açabilir ve kilo alımını artırabilir.

  1. MSG içerir

Monosodyum glutamat (MSG), bu eriştelerde lezzeti arttırmak için kullanılan yaygın bir katkı maddesidir. Yüksek MSG tüketimi, baş ağrısı, mide bulantısı, kilo alımı ve yüksek tansiyon riskini artırabilir. MSG yalnızca noodle'da değil, paketli ve zararlı yiyeceklerin birçoğunda bulunur.

  1. Yüksek sodyum

Noodle yemenin en zararlı etkilerinden biri yüksek sodyum içeriğidir. Aşırı sodyum alımı organ hasarıyla bağlantılıdır ve hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp hastalığı ve felç gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Mevcut kalp rahatsızlıkları olan veya yüksek tansiyona yatkın kişiler için, hazır erişteleri düzenli olarak tüketmek bu koşulları kötüleştirebilir ve ciddi kardiyovasküler komplikasyonlara yol açabilir.

  1. Beyaz un

Hazır noodle, yüksek oranda işlenmiş beyaz un türü olan Maida'dan yapılır. Beyaz un tüketimi, kan şekeri seviyelerinde ani yükselişlere neden olabilir, bu da onu özellikle diyabet veya insülin direnci olan kişiler için zararlı hale getirebilir. Ayrıca, rafine karbonhidratlar açısından zengin diyetler obezite, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet riskinin artmasıyla ilişkilidir.

  1. Potansiyel sağlık riskleri

Noodle tüketimi, potansiyel uzun vadeli sağlık riskleri oluşturur. Yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri (diyabet), bel çevresinde aşırı vücut yağı ve anormallik riskini artıran bir durum olan metabolik sendromla bağlantılı olabileceğini öne sürdü.

  1. Sağlıksız yağlar

Hazır erişteler, üretim süreçleri sırasında genellikle palmiye yağı veya diğer sağlıksız yağlarda kızartılır. Noodle, HDL (iyi) kolesterolü düşürürken LDL (kötü) kolesterol seviyelerini yükselttiği bilinen doymuş yağlar ve trans yağlar açısından yüksek bir ürünle sonuçlanır. 

  1. Zararlı koruyucu maddeler

Raf ömrünü uzatmak ve lezzeti korumak için noodle, (BHA) gibi koruyucu maddelerle paketlenir. Bu kimyasallar küçük miktarlarda güvenli olsa da uzun süreli tüketim zararlı olabilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Ev yapımı noodle tarifleri
  2. MSG içeren besinler
  3. Tempehin faydaları nelerdir?
  4. Karabuğday hakkında bilmeniz gerekenler
  5. Sorgumun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!