Nohut, baklagiller sınıfına ait, yemeklerde çok kullanılan bir besindir. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde çok sevilen bu besin, sadece yemeklerde değil, meze yapımında da kullanılabilir. Doyurucu olduğu için, diyet listelerinde de tercih edilir. Nohut, pişirilmeden önce 1 gece suda bekletilmeli ve yumuşatılmalıdır. 'Nohutla ne yemek yapsam?' diye merak edenler için işte birbirinden lezzetli 22 nohutlu tarif:
Nohut, yoğurt ve kuzu eti ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında tercih edilir. Hazırlaması 20 dk, pişirmesi ise ortalama 1 saattir. İsteğe göre üzeri naneli tereyağı ile lezzetlendirilebilir. Kuzu eti, nohut, yeşil mercimek ve kişniş ile hazırlanan bu çorba, Fas mutfağıyla özdeşleşmiştir. Yapımında bol bol baharatlara yer verilir. Hem lezzetli, hem de doyurucu olmasıyla bilinir. Nohut denildiğinde ilk akla gelen yemek ise, nohut yemeğidir. Az malzeme ile hazırlanan bu yemek, 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Porsiyonu, ortalama 145 kaloridir. 'Etsiz yemek yemem.' diyenler için, dana işkembesiyle hazırlanan nefis bir tarifimiz var. İsteğe göre işkembe yerine kuşbaşı et de kullanabilir, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz. Orta Doğu'nun en sevilen lezzetlerinden biri olan humus, başrolünde nohudun yer aldığı bir mezedir. Porsiyonu, yaklaşık 165 kalori değerindedir. Videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz. Kuşbaşı et, nohut ve patlıcan ile hazırlanan bu yemek, Antep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Üzeri tereyağı ve nane ile süslenir. Sıcak servis edilir. Lübnan ve İsrail mutfağında çok sevilen falafel, nohut, galeta unu ve baharatlardan oluşur. Kızgın yağda kızartıldıktan sonra, pita ekmeğiyle birlikte servis edilir. Yalnızca 6 malzemeden oluşan nohut ezmesi, ana yemeklerin yanına çok yakışacak tariflerden biridir. Üzeri maydanoz ve pul biber ile zenginleştirilir. Hafifliği ile herkesi kendine hayran bırakır. Antep'in sokak lezzetlerinden biri olan nohut dürüm, nohudun haşlanıp ezilmesi ve lavaşa sarılmasıyla hazırlanır. Türev Uludağ'ın anlatımıyla, siz de evde kolayca nohut dürüm yapabilirsiniz. Veganlar için iyi bir protein kaynağı olan nohut, soğan ve un ile karıştırıldığında nefis bir köfte ortaya çıkar. İsteğe göre yoğurt veya maydanoz eşliğinde servis edilebilir. Bamya sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifle karşınızdayız. Hem hafif, hem de doyurucu olan bu yemeği, diyet listelerine de ekleyebilirsiniz. Hazır yufka ile hazırlanan bu böreğin iç harcı nohut ve baharatlardan oluşur. İsteğe göre şekil verilir. Fırında pişirildikten sonra 10 dakika dinlendirilir ve servis edilir. İnce bulgur, nohut ve salça ile hazırlanan bu yemek, daha çok yöresel mutfaklarda boy gösterir. Özellikle doyurucu bir menü hazırlamak isteyenler için, idealdir. Yahni, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan yemeklerden biridir. Nohut ve dana eti ile hazırlanan bu yahni, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezidir. Klasik yayla çorbasından sıkılanlar için, nohut ve baharatlar eşliğinde sunulan nefis bir tarifimiz var. Hazırladığınız çorbayı, tereyağlı sos eşliğinde sunabilirsiniz. Nohut, domates sosu ve yoğurt sosu ile hazırlanan bu mantı, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Yapımında un ve yufka kullanılmadığı için düşük kalorilidir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan nohut cips, atıştırmalık olarak sunulur. Hazırlaması 10, pişirmesi 20 dakikadır. Porsiyonu ise yaklaşık 100 kaloridir. Nohut ve pazı sapı ile hazırlanan bu yemek, özellikle kış aylarında tercih edilir. Pazı sevmeyenleri bile lezzetiyle etkileyecek nohutlu pazı sapı yemeği, Deniz Orhun'un eşsiz yorumuyla sofralarınıza konuk olacak. Nohut ve tavuğu hiç birlikte denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa, malzemeleri hazırlayıp kollarınızı sıvayın. Nefis mi nefis nohutlu tavuk yemeği, davet sofralarınıza çok yakışacak, bizden söylemesi. İsmini görünümünden alan bu börek, hellim peyniri, nohut ve soğanlı iç harçtan oluşur. Üzeri çekirdek ile süslenir. Pişirildikten sonra bir süre dinlendirilir ve ılık bir şekilde servis edilir. Sokak lezzetlerinin başında yer alan tavuklu ve nohutlu sokak pilavı, dışarıda yediklerinizi aratmayacak niteliktedir. Üzerine karabiber serpiştirilerek servis edilir. Nohut, buğday ve kuru üzüm ile hazırlanan bu sütlaç, bildiğiniz tüm tatlıları unutturacak niteliktedir. Küçük porsiyonlarda sunulur, üzeri antep fıstığı ile süslenir. Şunlara da göz atın;