Nişasta Çeşitleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?
Hangi nişasta nerede kullanılır? En çok kullanılan nişasta çeşitleri nelerdir? İşte, kurabiye ve muhallebilerine kıvam vermesiyle bilinen nişasta çeşitleri ve kullanım alanları:

Nişasta, suda çözünmeyen kompleks bir karbonhidrattır. Glikozu depolamak için bitkiler tarafından kullanılan nişasta, beyaz renkli, kokusuz ve tatsızdır. Endüstride kağıt, tekstil ve tutkal yapımında kullanılan bu besin, gıda sanayisinde sıvıları koyulaştırmak ve kıvamlandırmak amacıyla kullanılır. Genelde tahıllardan ve patatesten elde edilir. Nişasta, meyve, tohum ve yumru köklerde bulunur. Ülkemizde başlıca nişasta kaynakları patates, pirinç, buğday ve mısırdır. Dünyada yaygın olarak kullanılan nişasta kaynakları ise, arpa, muz, karabuğday, konjak, manyok, oka, sago, taro ve tatlı patatestir. 

Nişasta yalnızca kıvam vermek için değil, aynı zamanda hamurun daha kolay açılmasını ve uzun süre dayanmasını saklamak için de kullanılır.

Nişasta Çeşitleri ve Kullanım Alanları

  1. Pirinç nişastası: Nişasta çeşitleri arasında en beyaz olanı pirinç nişastasıdır. Genelde bebek maması hazırlamak ve soslara kıvam vermek amacıyla tercih edilir. Diğer nişastalardan en önemli farkı, gluten içermemesidir. Bu yüzden gluten hassasiyeti olanların tercih ettiği türdür.
  2. Patates nişastası: Doğal patates nişastası, diğer çeşitlere göre daha geniş granüllü bir şekle sahiptir. Unlu mamullerde, hazır çorbalarda, ekmek yapımında ve salep üretiminde kullanılır. Tatlılara farklı bir tat verdiği için, sos ve tatlı yapımında tercih edilmez.
  3. Buğday nişastası: Buğday tanesi özünden elde edilir. Baklava hamurunun açılmasında, tatlı hamur işlerinde ve sütlü tatlılarda kullanılır. Mısır nişastasına göre daha sarı bir renge sahiptir.
  4. Mısır nişastası: Mısır tanelerinden üretilen bu nişasta, genelde tuzlu tariflerde kullanılır. Ayrıca soslarda bağlayıcı olarak tercih edilir. Kurabiye ve pasta yapımında da kullanılabilir.

Hangi Nişastayı Kullanmalıyız?

  1. Kurabiye

Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. 

Bakınız; Nişastalı kurabiye

  1. Hamur

Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz. Bu sayede hamurun birbirine yapışmasını da önleyebilirsiniz.

  1. Muhallebi ve Sos

Muhallebi yapımında buğday, sos yapımında ise mısır ve pirinç nişastası tercih edilir. Nişastayı, tarife eklemeden önce suya ekleyip açarsanız, topaklanmasını önlemiş olursunuz.

  1. Kek

Kek yapımında unun üçte biri yerine nişasta eklenebilir. Tercihen buğday nişastası kullanılmalıdır. Nişasta eklenen kekler, daha yumuşak bir kıvamda olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Un çeşitleri nelerdir?
  2. Sütlacın içine nişasta konur mu?
  3. Nişastanın topaklanması nasıl önlenir?
  4. Dirençli nişasta içeren gıdalar
  5. Pirinç çeşitleri nasıl belirlenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı