Salmonidae familyasına ait olan somon balığı, 'som balığı' olarak da bilinir. Dünyada en çok Norveç ve Şili'de bulunan somon balığı, ağrı ve ateş düşürücü etkiye sahiptir. Düzenli olarak tüketildiğinde bazı kanser türlerine karşı etkilidir. Omega 3 bakımından zengin olduğu için, zihinsel gelişimi desteklemesi ve hafızayı güçlendirmesiyle bilinir. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Aynı zamanda grip ve soğuk algınlığı dönemlerinde tüketilirse, vücudun kendini daha hızlı toparlamasını sağlar. Somon balığı fırında, ızgarada veya haşlama olarak pişirilebilir. Bunun yanı sıra sandviç, tartar ve carpaccio çeşitleri de en sevilen yemekler arasında yer alır. İsteğe göre farklı soslar kullanılarak daha lezzetli bir hale gelmesi sağlanır. Peki, somonla yapılan yemekler nelerdir? Somon balığı nasıl pişirilir? İşte, yemeye doyamayacağınız 13 nefis ve değişik somon tarifi:
Fırında pişirilen somon, maydanoz, dereotu ve limonla birlikte servis edilir. Hem düşük kalorili, hem de besleyici bir yemektir. Ayda bir kez tüketilmesi önerilir. Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir yemek arıyorsanız, somon köfteleri tam size göre. 20 dakikada hazırlanan somon köfteler, önlü arkalı kızartıldıktan sonra rokalı salata eşliğinde sunulur. Porsiyonu, yalnızca 120 kaloridir. Carpaccio, besinlerin ince ince dilimlenerek pişirilmeden sunulmasına denir. Genellikle kırmızı et, sebze ve balık tariflerinde kullanılır. Somon carpaccio, portakal yağında marine edildikten sonra ana yemeklerin yanında sunulur. İskandinav mutfağından dünyaya yayılan gravlaks, Kuzey ülkelerinde sık sık tüketilir. Küçük porsiyonlar halinde sunulan bu yemeğin altı çıtır tart hamurundan, üzeri ise sebzeli somon karışımından yapılır. Hafifliği ile bilinen somon, garnitürlerle servis edildiğinde daha lezzetli bir hale gelir. Fırında pişirdiğiniz somonu besleyici meksika fasulyesi ve garnitürle birlikte tamamlayabilirsiniz. Somonu yalnızca sebzelerle değil, makarnalarla birlikte de sunabilirsiniz. Yalnızca 30 dakikada hazırlanan somonlu kremalı makarnayı, dereotu ve limon suyu ile tatlandırabilirsiniz. Hollandez sosu, balık ve makarnaların içerisinde sık sık kullanılır. Özellikle fırında pişirilen somon ile birlikte sunulduğunda lezzetine doyum olmaz. Hollandez soslu somonu nar taneleri ile servis edebilirsiniz. Tartar, Fransız mutfağına özgü bir yemektir. Genellikle kıyma ile hazırlanır. Somon tartar, çiğ somonun özel sosla harmanlanıp sunulmasıyla hazırlanır. Küçük porsiyonlar halinde sunulur. Balık yerken süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi önerilmek genellikle. Ancak balık tazeyse, bu durum değişmektedir. Somon ve ton balığına çok yakışan krem peynir ile hazırlayacağınız sandviçleri, afiyetle tüketebilirsiniz. Domates sosu hemen hemen birçok yemeğin içerisinde kullanılmaktadır. Bu kez domates sosu ve somonu bir araya getirdik ve ortaya nefis bir yemek çıktı. Somonun üzerine zeytin ve fesleğen yaprakları eklemeyi unutmayın. Balık çorbası denildiğinde akla ilk gelen kırlangıç balığı olsa da, somon balığı ile nefis bir çorba hazırlamak mümkün. Somon balığı çorbasını kış aylarında tüketerek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Okurumuzdan gelen özel soslu somon, tereyağı, su, limon suyu ve yumurta sarısı ile marine edilir. Tavada kızartılan somon, servis tabağına alınır ve özel sos ile marine edilir. Geriye bu lezzetin keyfini çıkarmak kalır. Şunlara da göz atın;