Sahurda hangi besinler tok tutar, hangi yiyecekler acıktırır? sorusu her yıl internette çok arananlar arasındadır. Ramazan ayında sahurda tüketilen besinler gün boyu oruçluyken günlük besin ihtiyacını minimumda olsa karşılamak durumunda. Bu nedenle sahur çok önemli. Sahurda seçilen gıdalar aynı zamanda oruçluyken açtık hissini de bastırmalı. Peki sahurda hangi gıdalar bizi gün boyu tok tutar? Hangi yiyecekleri tüketirsek bizi çok acıktırır? İstanbul Cerrahi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Sena Nazli sahurda tok tutan yiyeceklerin püf noktasını anlatıyor:
Öncelikle tok tutan yiyecek ne demek? Tok tutan yiyecekler kan şekerimizin uzun süre dengede kalmasını sağlayan yiyeceklerdir. Acıkmak hissi kan şekerimizin düşmesi anlamına gelmektedir. Kan şekerimizi uzun süre dengede tutan besin grupları da proteinler ve glisemik indeksi düşük karbonhidratlardır. Glisemik indeks besinlerin kan şekerimizi yükseltme hızına verilen isimdir.
Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerimizi hızlı yükseltip aynı zamanda hızlı düşürerek çabuk acıkmaya neden olur. Bu besinlerin başında beyaz un, beyaz ekmek, pirinç, patates, şeker, bal, reçel, kuru meyveler gibi besinler gelir.
Sahurda glisemik indeksi düşük besinler ise bizi tok tutar.
Bu besinler ise tam tahıllı ekmekler, yulaf, süt ve süt ürünleri, bulgur, karabuğday gibi besinlerdir. Bu nedenle sahurda glisemik indeksi düşük karbonhidratlar ve protein tercih etmek gün içinde daha az açlık hissetmenizi sağlayacaktır.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sahurda Ne Yenir Diyenler İçin Tok Tutma Garantili 30 Tarif
Ramazan ayında metabolizmayı hızlandırmak için 9 öneri
İki acil tıp uzmanı enerjik ve tok kalmak için yedikleri 7 yiyeceği anlatıyor