Neden Spor Yapmalıyız? 10 Önemli Neden
Spor yapmanın faydaları nelerdir? Neden doktorlar spor yapmayı tavsiye eder? İşte, yaşam kalitenizi iyileştirecek, spor yapmanızı sağlayacak 10 önemli neden:

Sağlığı korumak için yürüyüş, bisiklet, pilates gibi farklı egzersizlerin düzenli bir şekilde yapılmasına spor denir. Kilo kontrolüne yardımcı olan, kas kütlesini artıran ve sağlıklı bir hayata teşvik eden sporun faydaları saymakla bitmez. Ancak spora bir türlü başlayamıyorsanız veya motivasyonunuz kısa sürede yok oluyorsa, sizler için hazırladığımız 'Neden spor yapmalıyız?' yazımızdan destek alabilirsiniz. İşte, spor yapmak için 10 farklı neden:



  1. Spor yapmak, enerjinin artmasını sağlar. Egzersiz esnasında kalp atışları hızlandığı için, vücuda daha fazla kan pompalanır. Bu da hücrelere giden oksijen miktarının artmasına ve vücudun enerjik olmasına yardımcı olur. Spora ilk başladığınızda yorgunluk hissetseniz de, düzene girdikten sonra daha dinç olduğunuzu fark edebilirsiniz.
  2. Egzersizle birlikte vücudun pH seviyesi de dengelenir. Bu da kanser, romatizma gibi bazı hastalıkların riskini azaltır.
  3. Spor yapmak kas lifi sayısını artırmaz. Fakat liflerin kalınlaşmasını ve kas kütlesinin artmasını sağlar. Böylece kaslarınız daha güçlü bir hale gelir ve dayanıklılığınız artar. Özellikle yük bindirme egzersizlerinde taşıyacağınız yük miktarı günden güne artabilir. 
  4. Güçlü ve esnek kaslar yağlanmaz ve sarkmaz. Yani vücut görünümü her geçen gün daha estetik olur. Özellikle omurga, karın ve pelvik tabanlarında gözle görülür bir değişim olur. Vücut şekillendikçe omurga dayanıklılığı artar ve omurga ağrıları azalır. Pelvik tabanı kaslarının güçlenmesi, ileri yaşlarda ortaya çıkan idrar kaçırmayı önler.
  5. Sporla birlikte vücuttaki asit oranı azalır. Vücutta birçok hastalığa yol açan sessiz enflamasyon ve asidoz oranı da azalır. Böylece yaşlanma süreci gecikir. Ayrıca ileri yaşlarda bile vücut daha iyi ve enerjik bir şekilde çalışmaya devam eder. 



  1. Koşma, hızlı yürüme, dirençli solunum ve karın egzersizleri, akciğer hastalıkları riskini azaltır. Aerobik sınırda yapılan egzersizler, kalp kaslarını ve kalbin pompalama gücünü artırır. Bacak egzersizleri, varis gibi toplardamar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, var olan hastalıkların şikayetini hafifletir.
  2. Spor yapmak, vücudun endorfin salgılamasına sebep olur ve mutluluk seviyesini artırır. Stres hormonu olarak bilinen kortizol salınımını azaltır. Ruh halinin iyileşmesine yardımcı olur. Vücut enerji dolduğu ve şekillendiği için, daha özgüvenli olmanızı da sağlayabilir. 
  3. Denge sağlamayı ve konsantrasyonu geliştirir. Yaptığınız işlere daha iyi odaklanmanızı sağlar. Vücudun esnekliğini ve hareket kabiliyetini artırır.
  4. Metabolizmayı hızlandırır, kilo verme sürecine destek olur. Aldığınız kalorilerin yağ yerine kasa dönüşmesini sağlar. Ayrıca sağlıklı bir şekilde kilo almak için de spor yapmak gerekir. Böylece ideal kiloya daha fit bir vücutla kavuşabilirsiniz.
  5. Toksinlerden arınmanızı, sağlıklı ve daha iyi bir yaşamı mümkün kılar. Hastalık risklerini azaltır, yaşam tarzınızı tümüyle değiştirir. Hem fiziksel, hem de ruhsal olarak iyileşmenize katkıda bulunur.


Şunlara da göz atın;

  1. Spor sonrası beslenme nasıl olmalı?
  2. Yemekten sonra neden spor yapılmaz?
  3. Hangi yemek için ne kadar spor yapmalıyız?
  4. Göbek eritme hareketleri
  5. Pilatesin faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?